Вицепрезидент на ФИФА обмисля календарен сезон в Европа


Вицепрезидент на ФИФА обмисля календарен сезон в Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

1301 0

Вицепрезидентът на ФИФА Виктор Монталяни заяви, че преместването на сезона в европейския футбол в календарната година е „възможност, която ще бъде обсъдена“ по време на пандемията от коронавирус, която преустанови спорта в целия свят.

В интервю за италианското радио Sportiva, Монталяни, който е считан за близък до президента на ФИФА Джани Инфантино, сподели, че подобен ход ще пасне на Световното в Катар през 2022, което е насрочено за ноември-декември. Самият президент на Международната футболна централа каза, че футболът ще бъде напълно различен, когато бъде рестартиран и, че моментното спиране може да бъде добра възможност за промяна на претоварения календар, който продължава до 2024.

„Имаме възможността, защото Световното в Катар през 2022 ще се проведе през ноември/декември и именно това може да е идеята. Тук в Америките, сезонът вече се провежда в съответствие с календарната година, вероятно е решение, което може да бъде използвано и в Европа и Азия, алтернатива, която може да бъде обсъдена на национално и континентално ниво. Това не е идея, която трябва да бъде пренебрегната с лека ръка, може да бъде решение за следващите две години и Мондиала в Катар“, започна Монталяни, който е президент на КОНКАКАФ.

Няколко европейски първенства, включително Италия, Германия и Англия, все още се надяват да приключат сезоните си, но по този начин могат да принудят по-късното започване на предстоящите кампании. УЕФА иска да завърши и двата най-престижни европейски клубни турнира – Шампионска лига и Лига Европа. „Вече започнахме да обмисляме новия календар през 2024 – сега, предвид кризата, се нуждаем от незабавни отговори“.

Идеята за календарен сезон бе представена още когато Карл-Хайнц Румениге бе президент на Асоциацията на европейските клубове (ЕКА). „Навсякъде, дали ще бъде Германия, Франция или Англия, лятото е най-добрият период на годината. И това е сезонът, в който не играем. В най-дълбоката зима, когато е много студено и вали сняг, ние играем почти непрекъснато в условия, които не са приемливи както за играчи, така и зрители. Няма никаква логика в това“, сподели германецът в интервю за списание France Football през 2013.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички