Хърватия излиза в битка за второто място в групата срещу Чехия на Европейското първенство по футбол


Хърватия излиза в битка за второто място в групата срещу Чехия на Европейското първенство по футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

2056 0

Европейското първенство по футбол продължава с пълна сила и вече сме в осмия му ден. Той ще ни предостави сблъсъци от групите "D" и "Е". В една от срещите ще вземе участие и финалистът от последното Световно първенство по футбол през 2018 година.

Хърватия ще трябва да поправи фалстарта на Евро 2020 и ще гони победата срещу Чехия. Именно това се явява и като двубоя, който ще определи фаворита за втората позиция в група "D", след като чехите победиха Шотландия в първата си среща.

КОГА Е МАЧЪТ ХЪРВАТИЯ - ЧЕХИЯ?

Двубоят е днес, петък, 18 юни, като ще се състои на стадион "Хампдън Парк" в Глазгоу, Шотландия. Срещата ще е втора от програмата за деня и ще стартира в 19:00 часа българско време. Ще можете да следите нея и всички останали от Евро 2020 НА ЖИВО в SportLive.bg.

Можете да видите и пълната ТВ програма на Европейското първенство по футбол.

НОВИНИ ПРЕДИ СБЛЪСЪКА

Наставникът на Хърватия Златко Далич ще може да използва абсолютно всички футболисти, които е повикал, като няма проблем с контузени. Все пак неговите възпитаници трябва да са внимателни, защото няколко ключови играчи са с жълти картони от мача с Англия и при ново официално предупреждение, няма да са на линия за последната среща от груповата фаза, която може да се окаже решаваща.

Това важи за централния бранител Чалета-Цар, както и за полуащитниците Матео Ковачич и Марсело Брозович. Въпреки това се очаква и тримата да започнат като титуляри, затвърждавайки звездната селекция на "шахматистите", които отново ще очакват голове от нападателите Андрей Камарич, Анте Ребич и Иван Перишич.

Това не важи за Ярослав Шилхави и неговите избраници, които изиграха изключително чист двубой срещу Шотландия (победа с 2:0) и в цялата среща нямаше нито един жълт картон. На негово разположение няма да бъде единствено вратарят на Вердер Бремен Иржи Павленка, но той и без това не е титуляр.

Очаква се двамата наставници отново да използват подобни схеми на игра, както го сториха и в първите си срещи. Тогава Хърватия заложи на 4-1-2-3, като Брозович бе дефанзивният халф, а пред него действаха голямата звезда Лука Модрич и Матео Ковачич. Шилхави пък заложи на 4-2-3-1 със Сучек и Крал пред защитата. В нападение ще се разчита на Патрик Шик, който вече вкара два гола.

ФОРМАТА НА ДВАТА ОТБОРА

"Шахматистите" затвърдиха много слабата си форма и записаха 6-а загуба в последните 10 срещи. В тях имат едва 2 успеха. Към момента пък тимът се намира в серия от 2 поредни поражения. Те дойдоха срещу силните отбори на Белгия и Англия, така че в Хърватия се надяват серията да бъде прекъсната срещу далеч по-скромният чешки отбор.

На обратния полюс обаче е Чехия, тъй като тимът е в серия от два поредни успеха. Все пак, погледнато по-глобално, формата им не е особено блестяща, като в последните си 10 мача имат 4 загуби, 1 равенство и 5 победи.

">СИТУАЦИЯТА В ГРУПА "D"

Англия и Чехия са лидери в група "D" с 3 пункта, като чехите са с по-добра голова разлика след първия мач. Хърватия и Шотландия са на дъното на групата, без точки. Така за "шахматистите" е от най-голяма важност да спечелят двубоя с Чехия, ако не искат да са пред сериозната угроза да отпаднат още в груповата фаза.

ПОТЕНЦИАЛНИ СТАРТОВИ 11

Хърватия: Ливакович, Вършалко, Чалета-Цар, Вида, Гвардиол, Брозович, Ковачич, Модрич, Крамарич, Ребич, Перишич

Шотландия: Вацлик, Челюстка, Коуфал, Калас, Дарида, Масопуст, Сучек, Янкто, Борил, Крал, Шик
Хърватия - Шотландия: Играчи на фокус

Няма как да не започнем с нападателя на Чехия Патрик Шик, който вече вкара два гола - единият от които от 45,4 метра, което е най-доброто постижение за гол от далечна дистанция на европейските първенства от 1980 година. Шик вече има 4 гола и 2 асистенции в 6 мача за Чехия.

От другата страна е креативният полузащитник Лука Модрич, който дълги години вдъхновява "шахматистите". Носителят на "Златната топка" за 2018 година има гол и асистенция в последните 4 мача за неговата страна. 

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ МАТЕРИАЛИ ОТ ЕВРО 2020

ТОП 20: Най-скъпите играчи на Евро 2020

ТОП 10: Големите таланти на Европейското, които да следим 

Как е правилно: Евро 2020 или Евро 2021

Кристиано Роналдо и рекордите, които може да потроши на Европейското

Умиращ баща ще прекара последните си дни в гледане на сина си на Евро 2020

Въпрос №1 на Евро 2020: Трябва ли Еден Азар да играе изобщо? 

7 мача от групите на Евро 2020, които НЕ ТРЯБВА да изпускате! 

Роналдо атакува шокиращ рекорд на Евро 2020

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички