Европейско първенство по футбол 2020: Скритият фаворит Белгия мечтае за златото


Европейско първенство по футбол 2020: Скритият фаворит Белгия мечтае за златото
Снимка: Getty Images/Guliver

2497 0

Съвсем скоро започва Европейското първенство по футбол! То ще се проведе за 16-и път, но този път ще се състои в 11 града в 11 различни европейски страни. Шампионатът стартира на 11 юни и ще приключи на 11 юли 2021, а в него участие ще вземат 24 отбора. Започваме разбора с Група B и един от големите фаворити в турнира - Белгия:

Националният отбор на Белгия на Европейското по футбол 2020

Националният отбор по футбол на Белгия изиграва първата си среща през 1904 година. Домакинските мачове се състоят на стадион „Крал Балдуин“. Към момента тимът заема 1-вата позиция в ранглистата на ФИФА, като е там от септември 2018 година (в миналото също е бил там – от ноември 2015 година до март 2016-а). Най-слабото класиране в ранглистата е от юни 2007 година (номер 71). А в последните години изключително талантливото поколение на Белгия най-сетне започна да демонстрира потенциала си и се намеси по-сериозно сред футболните сили в Европа и света. „Червените дяволи“ играха четвъртфинал на миналото европейско първенство по футбол (2016 година във Франция), а две години по-късно надградиха още повече и завършиха на 3-ата позиция на Мондиал 2018 в Русия. Сега всички в страната мечтаят за нещо още по-значимо. И по-важното в случая – вярват в нещо по-значимо. Белгия попадна в група „В“, където компания ѝ правят Дания, Финландия и Русия.

Историята обаче не е на тяхна страна. Отборът не е достигал полуфиналите от вече над 40 години. Нещо повече – от 1984 до 2012 година Белгия е играла на само 2 европейски първенства, като и в двата случая отпада още в груповата фаза. Още на първото си участие на континенталния форум – през 1972 година, страната завършва на 3-та позиция. Само 8 години по-късно (1980 година) идва и най-доброто постижение за „червените дяволи“ на европейско първенство по футбол – 2-ро място, след като финалът е загубен от ФР Германия. Както вече споменахме, на Евро 2016 тимът отпадна на четвъртфиналите, този път ще се опита да се надгради.

В състава на Белгия за Евро 2020 попада Аксел Витсел, който претърпя операция на ахилеса през януари и започна отново да тича едва през месец май. Наставникът Роберто Мартинес обаче сподели, че увеличаването на групата от 23 до 26 футболисти му дава шанса да рискува с Витсел. Ето и всички избраници на селекционера:

Вратари:

Тибо Куртоа, Симон Миньоле, Матс Селс

Защитници:

Тоби Алдервейрелд, Дедрик Боята, Джейсън Денайер, Ян Вертонген, Томас Вермален, Тома Мюние

Полузащитници:

Тимоти Кастан, Яник Караско, Насер Шадли, Леандер Дендонкер, Кевин де Бройне, Торган Азар, Денис Прат, Юри Тилеманс, Ханс Ванакен, Аксел Витсел

Нападатели:

Мичи Бачуай, Кристиан Бентеке, Жереми Доку, Еден Азар, Ромелу Лукаку, Дрис Мертенс, Леандро Тросард

Разбира се, в отбора ще се разчита най-много на големите звезди Тибо Куртоа, Кевин де Бройне и Еден Азар. Не е сигурно как ще се представи последният, тъй като в клубния му Реал Мадрид бе постоянно измъчван от контузии и дори не натрупа сериозен игрови ритъм. Вместо него може на преден план да изскочи Ромелу Лукаку, който направи феноменален сезон за Интер и бе с основна заслуга за спечелената титла в Серия А. Именно на него се възлагат най-големи надежди за вкарването на головете.

Както привържениците, така и футболистите тръгват с нагласата за нещо голямо. Индивидуалният потенциал на играчите на „червените дяволи“ е безспорен. Предстои да разберем обаче как Мартинес ще напасне 11-те на терена. Въпреки споменатите възможности на футболистите излиза и въпросът дали Белгия е готова за това да спечели голям форум, какъвто е Евро 2020. В зависимост от потока, в който попадне след излизането от групите, прогнозата на SportLive.bg е ¼-финал или ½-финал за отбора.

Вижте пълната програма на Европейското по футбол - мачовете по дни и часове

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички