Евро 2020 Турция - Италия: Може ли Европейското по футбол да стартира със сензация?


Евро 2020 Турция - Италия: Може ли Европейското по футбол да стартира със сензация?
Снимка: Guliver/GettyImages

4801 0

След година на трепетно очакване Европейското първенство по футбол най-накрая започва, след като шампионатът беше отменен с цяла една година заради пандемията "Covid-19". За щастие, болестта беше овладяна в световен мащаб и турнирът не просто ще се изиграе, но и на всички стадиони ще бъдат допускани фенове (макар и не на пълен капацитет). 

Така, 11.06 се превръща в своеобразен празник за футболните фенове, които ще станат свидетели на паметна церемония по откриването на Евро 2020, както и на първия мач от шампионата - Турция срещу Италия. 

Кога е мачът Турция - Италия? 

Двубоят е част от група А на Европейското по футбол и е първи от турнира през тази година. Началният час е 22:00 българско време и може да следите както него, така и всички мачове от Евро 2020 НА ЖИВО в Sportlive.bg

Новини преди Турция - Италия

Шенол Гюнеш има няколко колебания за двубоя срещу Италия. Основният ребус пред селекционера на Турция е дали да използва по-дефанзивното 4-5-1 в първия двубой, или да заложи на 3-4-3 - тактическо решение, което донесе много позитиви на "полумесеците" през последните 2 години. В турския състав всички налични футболисти са в отлично здравословно състояние и са готови да оставят сърцата си на терена, за да класират страната към елиминациите. 

Италия, разбира се, разполага с по-голяма дълбочина в състава. Роберто Манчини по всяка вероятност ще остави Марко Верати на пейката, за да се възстанови напълно от контузия в коляното, а на негово място би трябвало да играе Мануел Локатели. Най-голямата въпросителна за опитния селекционер е дали да заложи на Доменико Берарди, или на Федерико Киеза в нападение. И двамата направиха много силен сезон съответно за Сасуоло и Ювентус. 

На Апенините има и сериозен спор за това кои трябва да са централните защитници на "скуадра адзура". Едва ли Манчини ще изневери на дуото Бонучи - Киелини, но много специалисти настояват да бъде даден шанс на Ачерби (Лацио) и най-вече Бастони, който направи много силен сезон с екипа на Интер. 

Формата на Турция и Италия 

"Полумесеците" влизат на Европейското в добра форма и 6 мача без поражение, въпреки че не са срещали скоро съперник с класата на Италия. Турците обаче не са за подценяване, след като се класираха директно за шампионата, а по време на квалификациите спечелиха с 2:0 срещу действащия световен шампион Франция. 

Италианците от своя страна винаги имат трудности в груповите фази на подобни турнири, като дори на Евро 2004 "адзурите" отпаднаха рано-рано. Сега обаче италианците ще са много надъхани за силно представяне, след като дори не се класираха за Световното по футбол през 2018 година. Възпитаниците на Роберто Манчини са в изумителна серия и са безспорно отборът, влизащ в най-добра форма - 8 поредни победи и 27 двубоя без поражение - отличен атестат за силно представяне на Европейското по футбол. 

Ситуацията в група "А"

В група "А" освен отборите на Турция и Италия са и националните селекции на Уелс и Швейцария. На пръв поглед, "адзурите" са абсолютен фаворит, но не трябва да се пренебрегва фактът, че "драконите" играха полуфинал на Евро 2016, докато в същото време Швейцария беше изключително убедителна в квалификациите и спечели своята група, класирайки се директно към Евро 2020. 

Напред към елиминациите продължават първите два отбора в групата. Третият в подреждането има шанс да се класира напред, ако се нареди между 4-те най-добри тима, класирали се на 3-о място в своята група. 

Потенциални стартови 11 

Турция (4-5-1): Чакър, Челик, Демирал, Союнчу, Мераш, Йокушлу, Туфан, Чалшаноглу, Юндер, Кенан, Бурак Йълмаз

Италия (4-3-3): Донарума, Флоренци, Бонучи, Киелини, Спинацола, Барела, Жоржиньо, Локатели, Берарди, Инсинье, Имобиле

Турция - Италия: Играчи на фокус 

Безспорно най-интересното име в момента в селекцията на Турция е Бурак Йълмаз, който има 29 гола с националната фланелка и е втори във вечната ранглиста на "полумесеците". Той ще е ключът към разбиването на италианската защита, като особено важна ще е играта му с гръб към вратата и как ще търси празните пространства зад защитата на Италия, която с Бонучи и Киелини в центъра определено ще страда от липса на скорост. 

Лоренцо Инсинье е "играч на фокус" в италианската селекция. Очаква се Турция да играе много затворено, а звездата на Наполи определено е един от играчите, който умее да "отключва" дълбоко и добре подредени отбрани. Ако той няма ден, Италия много трудно ще вземе откриващия си двубой. 

Любопитни факти преди Турция - Италия 

  • Двата отбора се срещнаха в първия кръг на груповата фаза на Евро 2000. Тогава "адзурите" спечелиха с 2:1, но въпреки поражението "полумесеците" играха на 1/4-финал в надпреварата. В същия турнир Италия се класира на финал, но загуби злощастно след златен гол на Франция след 1:1 в редовното време. 
  •  

  • Турция също така няма нито една победа в откриващ мач на Европейско (4 мача, 4 загуби). Статистиката на отбора срещу Италия също е трагична - 3 равенства и 7 загуби. 
  •  

  • "Скуадра адзура" от своя страна има само едно поражение в първия си мач от шампионат на Стария континент - 3 победи, 4 равенства и 1 поражение. 
  •  

  • Що се отнася до съперничеството между двата отбора, Турция няма нито една победа над Италия. Последният официален мач между двата отбора е на Евро 2000 (2:1 за "адзурите"), а в последните две срещи (приятелски) двата тима не се победиха - две равенства, като резултатът бе идентичен (1:1). 
  •  

    Вижте пълната ТВ програма на Евро 2020 тук! 

    ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ МАТЕРИАЛИ ОТ ЕВРО 2020

    ТОП 20: Най-скъпите играчи на Евро 2020

    ТОП 10: Големите таланти на Европейското, които да следим 

    Как е правилно: Евро 2020 или Евро 2021

    Кристиано Роналдо и рекордите, които може да потроши на Европейското

    Умиращ баща ще прекара последните си в гледане на сина си на Евро 2020

    Въпрос №1 на Евро 2020: Трябва ли Еден Азар да играе изобщо? 

    7 мача от групите на Евро 2020, които НЕ ТРЯБВА да изпускате! 

    Роналдо атакува шокиращ рекорд на Евро 2020

    Етикети:
    Sportlive.bg

    ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


    виж всички

    Още по темата


    Timeout


    виж всички
    Избрано от Левски

    Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

    През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

    Реклама
    Най-четени новини

    виж всички