5-те рекорда на Пеле, които никога няма да бъдат подобрени


5-те рекорда на Пеле, които никога няма да бъдат подобрени

18636 0

Безспорният Крал на футбола – Пеле, се спомина в заключителните дни на 2022-а година, а целият спортен свят скърби за кончината на великия бразилец. Рекордите, с които Пеле е свързван са стотици и неслучайно той е любимец на редица поколения в живота на хората.

Първият музей, специално отворен на името на Пеле е в... Украйна. През 2012-а година, когато страната е ко-домакин с Полша на Европейското първенство, в град Луганск се отварят вратите на първия музей на славния бразилец.

Това се случва след това и в неговата родина, ала година по-късно.

Ето пък кои са петте рекорда на Пеле, които все още не са подобрени:

1. Най-млад голмайстор на Световно първенство

Пеле получава първата си повиквателна за Бразилия на Мондиал 1958, когато е на само 17 години. Това е приказка за младока тогава, а в третия мач от групите той влиза в игра, като става най-младият футболист, взел участие на световни финали – 17 години и 249 дни.

Два гола от него на финала при успеха с 5:2 над Швеция го прави за първи път световен шампион.

2. Рекордьор по мачове за бразилския национален отбор

Това е един от призовете, който може да бъде отнет от Пеле в близкото бъдеще. Той има 77 гола в 92 мача за Бразилия, а на последния Мондиал Неймар изравни по брой голове легендарния нападател. Донякъде е тъжно, че скоро Пеле няма да бъде най-резултатният футболист, а веднъж той каза: „Невъзможно е да бъдеш новия крал. Неймар е добър играч и ще стане голяма звезда, но няма да ми отнеме от лидерството“.

3. Най-много световни титли за един играч 

Световното първенство е считано за най-голямата футболна сцена и трофеят там означава всичко за повечето футболисти по време на техния професионален път. Да спечелиш този трофей два път е още по-величествено, но само Пеле може да се похвали с 3 световни купи в своята визитка.

Това той го прави през 1958, 1962 и 1970 година, а в първия и последния за него триумф бива избиран и за Играч на турнира.

През 1962-а година той се контузва в груповата фаза и пропуска останалите мачове на своя отбор, след което светът не може да се наслади максимално на неговата футболна аура.

4. Най-младият автор на хеттрик на Мондиал

Отново се връщаме през 1958-а година, когато на полуфиналите Бразилия среща Франция. Пеле нанизва три гола във вратата на „петлите“ за по-малко от 23 минути, което го прави с най-бързото изпълнения в историята. Това със сигурност няма да бъде подобрено скоро.

5. Брой вкарани хеттрици

Един от най-големите лични рекорди в играта е именно да вкараш хеттрик. Пеле е автор на 92 такива! И това е само в мачовете, които са под официалната юрисдикция на ФИФА и КОНМЕБОЛ – невероятни числа.

А какво каза Неймар след кончината на Пеле, четете в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички