Признанията на Краля: Какво е лишило Пеле от 4-ти триумф на Световно първенство


Признанията на Краля: Какво е лишило Пеле от 4-ти триумф на Световно първенство
Снимка: Getty Images

1868 0

Вероятно най-великият играч във футбола - Пеле, ни напусна на 29 декември, губейки дългогодишната си битка с рак на дебелото черво и почина на 82-годишна възраст.

Бразилецът остава единственият играч в историята, печелил три Световни първенства (през 1958 г., 1962-а и 1970-а). Година, след като влезе в историята, като изстреля Бразилия до славата на световната сцена, бившият играч на Сантос се оттегли от националния отбор, въпреки че е бил само на 30 години по онова време.

В телевизионно интервю през 1999-а година Пеле разкрива, че е бил в отлична форма да представлява Бразилия на Световното първенство през 1974 г. в Германия (33-годишен по онова време), но се отказва, след като научава за злодеянията на бразилския военен режим.

"Бях напуснал националния отбор през 71-ва, а през 74-а бях в добра форма. Но тази история за изтезанията на военния режим ме накара да се откажа от участие на Мондиала. Военните се опитаха да ме принудят. Бях притиснат с редица данъчни въпроси, но реших да отстоя позицията си", каза Пеле за CBS.

"Бях голмайстор на лигата и ме извикаха. Дойдоха с инсинуации. Казах им, ако беше война, щях да отида, защото съм бразилец и това е моята страна. Но това е спорт, това е футбол, световно първенство е и аз няма да отида", добави още Краля на футбола.

Припомняме, че през 1964 година въоръжените сили на Бразилия поемат контрола над нацията и управляват 21 години. През този период много политически фигури са били измъчвани и убивани от военните, често без да бъдат доказани за виновни.

Без Пеле, който да води атаката на "Селесао", Бразилия не успя да победи Холандия на Йохан Кройф на полуфиналите на Мондиал 1974. Много фенове са на мнението и до ден-днешен, че латиноамериканците са щели да се справят по-добре, ако Пеле бе в техните редици тогава.

Всичките 12 попадения на Пеле на световни финали.

Най-красивият гол в кариерата на Пеле като футболист.

Компилация от моменти, които показват защо Пеле бе над всички.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички