"След 5-ия гол дори аз исках да се радвам за Пеле" - загубил финала на Мондиал 1958 противник


"След 5-ия гол дори аз исках да се радвам за Пеле" - загубил финала на Мондиал 1958 противник

2952 0

През 1958 година финалът на Световното първенство по футбол противопоставя Бразилия и Швеция. Въпреки че това е финална среща, интрига почти липсва, тъй като класата на "селесао" е просто твърде голяма, а и южноамериканската страна е предвождана от великия Пеле.

Шокиращо обаче скандинавската държава повежда в резултата, и то още в 4-ата минута чрез Нилс Лидхолм. Все пак изненадващия резултат се задържа точно пет минути, тъй като Вава изравнява в 9-ата.

Именно той осъществява и пълния обрат в 32-рата минута за 2:1, а Пеле все още чака своите мигове (пред гола, тъй като в останалите аспекти от играта отново е на ниво). Първият такъв идва десет минути след старта на втората част, когато прави резултата 3:1.

След по-малко от четвърт час Марио Загало също се записва сред голмайсторите (4:1), а десетина минути преди края на редовното време Швеция успява да реализира още едно попадение (4:2) и да върне надеждите на сънародниците си за чудо.

Постепенно минутите изминават и не само че не се стига до нов гол във вратата на Бразилия, но и Пеле избухва с второ попадение в 90-ата минута. Така оформя и крайното 5:2 в полза на южноамериканската страна.

След последния съдийски сигнал Пеле е вдигнат от съотборниците си във въздуха като големия национален герой. Сиге Парлинг от Швеция пък изрича култовите думи в интервю след срещата: "След петия гол дори аз исках да се радвам за Пеле".

Как Пеле се превърна във Властелина на световните финали? Всичките му 12 гола (ВИДЕО).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички