Напук на всичко: Барселона спука от бой Реал Мадрид в Ла Лига с куп исторически постижения (ГАЛЕРИЯ)


Напук на всичко: Барселона спука от бой Реал Мадрид в Ла Лига с куп исторически постижения (ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

11333 0

Убедителният лидер в Ла Лига Реал Мадрид допусна шокиращ разгром от Барселона с 0:4 в зрелищно Ел Класико. "Кралския клуб" бе тотално надигран от съперника си, който, при малко повече късмет, можеше да си тръгне и с по-голям успех от "Сантяго Бернабеу".

Много силен двубой за каталунците изиграха Пиер-Емерик Обамеянг и Усман Дембеле. В Реал пък никой не бе на ниво, освен Тибо Куртоа, който по традиция се отличи с дежурните си впечатляващи спасявания.

Важно е да отбележим, че домакините бяха без своята голяма звезда Карим Бензема. Това пък е едва втората загуба за Реал в Ел Класико без Бензема, откакто той премина в клуба през сезон 2009/10 (две победи, едно равенство и две загуби).

Още през първото полувреме каталунците успяха да си осигурят преднина от 2:0 след две асистенции на Усман Дембеле. Той първо намери по превъзходен начин Пиер-Емерик Обамеянг в наказателното поле (29') след индивидуална акция срещу Начо, а след това поднесе на Араухо топката от ъглов удар (38').

Така Дембеле се превръща в едва вторият играч на Барселона, който успява да осигури две асистенции още през първата част в мач срещу Реал от всички турнири през 21-ви век. Преди него това прави... Шави през май месец 2009 година.

През второто полувреме се откриха още куп положения през каталунците, които успяха да реализират "само" още две от тях. Обамеянг първо асистира с брилянтна игра с пета към Феран Торес, а след това и вкара втория си гол, след като Торес му върна жеста и го изведе, за да може Обамеянг технично да прехвърли излезлия да скъси ъгъла Куртоа.

Така Обамеянг се превърна в първия играч през този век, който е директно замесен в три гола при дебютната си поява в Ел Класико във всички състезания (два гола и една асистенция).

Освен това Обамеянг вече е вкарал във всяка от последните си пет срещи с Реал (общо шест гола), което го прави първия играч през 21-ви век, който да се разписва в пет поредни мача срещу Реал (головете са вече в Ла Лига и в Шампионска лига).

За последно Барселона успява да вкара четири или повече попадения на "Сантяго Бернабеу" през октомври 2018 година. Тогава Луис Суарес се отчита с хеттрик, а Коуриньо и Видал добавят по още един гол. Сега никой от тях не е в клуба.

Междувременно бе сложен край и на кошмарната серия за каталунците в Ел Класико. Те бяха в поредица от четири поредни мача от Ла Лига, в които Реал побеждаваше. Шест пък бе броят поредни срещи, в които Барселона не бе побеждавал този съперник. Последният успех бе през март 2019 година в Ла Лига (с 1:0 на "Бернабеу").

БОЙ, БОЙ И ОЩЕ БОЙ: БАРСЕЛОНА РАЗБИВА РЕАЛ МАДРИД (ГАЛЕРИЯ)

СЪСТАВИ

Реал Мадрид: Куртоа, Карвахал, Милитао, Начо, Алаба, Каземиро, Кроос, Модрич, Валверде, Винисиус, Родриго

Барселона: Тер Щеген, Пике, Араухо, Гарсия, Алба, Бускетс, Де Йонг, Педри, Дембеле, Торес, Обамеянг

Реал Мадрид - Барселона по ТВ: Къде да гледаме Ел Класико?

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Мачът започна на много високи обороти, като и двата отбора редяха атаките си една след друга и пресираха опонента си дълбоко в неговата половина. Първата важна намеса на вратар дойде в 7-ата минута, когато Винисиус "развинти" Араухо на няколко пъти и комбинира в наказателното поле с Федерико Валверде, който насочи топката добре по земя. Там обаче Марк-Андре тер Щеген се разтегна максимално и спаси.

В 12-ата минута и Тибо Куртоа показа световната си класа. Феран Торес проби отляво и комбинира с Обамеянг, който бе оставен сам току пред вратарското поле. Нападателят обаче стреля твърде слабо и твърде близо до Куртоа, който изби. Последва и добавка от Усман Дембеле, но и при нея белгийският страж блесна чрез спасяване с една ръка.

Малко повече от пет минути след това пък Торес получи отляво - пред границата на наказателното поле. Той си нагласи топката на десния крак и стреля много технично към далечния ъгъл, като Куртоа бе преодолян, но и топката премина на сантиметри от страничния стълб.

29' - 0:1! Усман Дембеле бе оставен да се надиграва едно в едно срещу далеч по-бавния Начо. Бутна си топката към аутлинията и центрира остро, а там Пиер-Емерик Обамеянг бе между двамата централни бранители и засече с глава, без да остави шанс за намеса на Куртоа. 

В 35-ата минута Ерик Гарсия се отличи с великолепен дълъг пас и намери Френки де Йонг в противниковата половина. Халфът комбинира с Обамеянг в наказателното поле и той стреля по земя с по-слабия си ляв крак, за да принуди Куртоа да спасява с отличен рефлекс.

Секунди след това Реал организира перфектна контраатака, при която Валверде изведе по чудесен начин Винисиус. Той обаче не съумя да преодолее Тер Щеген. Създаде се напрежение в тази ситуация, тъй като бразилецът опита да си изпроси нарушение и това не се хареса на вратаря и на Пике.

38' - 0:2! Дембеле се отчете с още една асистенция, след като центрира от ъглов удар, а там Араухо се извиси и намери топката с глава. И той успя да се внедри между двамата централни бранители на Реал Милитао и Алаба, както се случи с Обамеянг при първия гол.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Само секунди след началото на втората част Барселона пропиля златен шанс. Грешка в подреждането на мадридчани и Торес бе изведен с подаване сам срещу Куртоа. Испанецът имаше цялото време на света, напредна, но накрая стреля неточно покрай вратата.

47' - 0:3! Секунди след това Торес съумя да се разпише и реваншира. Трима играчи на каталунците се оказаха срещу Начо около наказателното поле. Обамеянг технично с пета отклони към Торес, който този път намеря топката перфектно и не остави шансове на Куртоа.

52' - 0:4! Само пет минути след това преднината на каталунците стана още по-сериозна. Дълго подаване към Торес, който задържа и изведе Обамеянг сам срещу Куртоа. Нападателят копна технично топката над стража и се разписа. Първоначално голът бе отменен заради засада при паса към Феран, но впоследствие преглед с ВАР на ситуацията показа, че Алаба в далечния край на игрището покрива засадата.

5 минути след това Жорди Алба получи отляво и центрира чудесно успоредно на голлинията, за да намери включилия се на скорост Обамеянг. Той засече топката, но не успя да я насочи в мрежата, стреляйки много неточно.

В 64-ата минута Торес отново бе изведен, този път от далеч по-неудобен ъгъл. Той все пак стреля никак не лошо, като имаше и достатъчно сила, но Куртоа се намеси добре и спаси.

Десетина минути преди края на срещата двамата вратари се проявиха в отлична светлина един след друг. Първо Куртоа спаси изстрел от въздуха на Депай, а след това и Тер Щеген отрази много мощен удар на Алаба право в него.

ПРЕДИ МАЧА

Тимът на Карло Анчелоти е на първо място във временното класиране с актив от 66 точки (голова разлика 59:21) и има аванс от точно десет пред втория Севиля. Барселона е на четвърта позиция с 51 пункта, но и мач по-малко от "белия балет" (52:29 г.р.) и два по-малко от третия Атлетико Мадрид, който е с 54.

През миналия уикенд Реал победи Майорка като гост с 3:0, а головете бяха дело на Винисиус и Бензема (2). Барселона пък надигра Осасуна с 4:0 (две попадения на Торес и по едно на Обамеянг и Пуч), но каталунците имаха тежък мач и през седмицата - те успяха да отстранят трудно Галатасарай на 1/8-финал в Лига Европа след обрат от 0:1 до 2:1 в Истанбул. 

*Карим Бензема и Ферлан Менди ще пропуснат мача за Реал, а за Барса контузени са Ансу Фати, Дест, Юмтити, Сержи Роберто и Балде.

*Първият мач между двата отбора от есенния дял в Ла Лига се състоя на 24 октомври на "Камп Ноу" и тогава Реал Мадрид спечели с 2:1!

Вижте още:

11-те на Реал Мадрид и Барселона според "AS" - по една изненада в двата отбора?

Карвахал: Барса ще се почувства не на място, ако им вземем топката

Обамеянг: Харесва ми да играя срещу Реал, Ел Класико е най-големият мач

4 пъти настояща звезда на Барса се изплъзнала на Реал Мадрид

Ел Класико е последният шанс за Еден Азар, но ще го получи ли изобщо?

Шави: Вратите на Барселона са винаги отворени за Меси

"В Барселона Меси е най-щастлив" - ас на тима "привества" Лео отново на "Камп Ноу"

Шави преди Ел Класико: Ще атакуваме и ще играем за трите точки

В навечерието на Ел Класико: Карло Анчелоти коментира отсъствието на Бензема, вече е избрал заместника му

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички