Дерби нямаше: Манчестър Сити обърна и разби Ливърпул - топ 4 се отдалечава (ВИДЕО)


Дерби нямаше: Манчестър Сити обърна и разби Ливърпул - топ 4 се отдалечава (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5883 0

Подновяването на клубния футбол се очакваше с огромен интерес, а една от причините за това бе дербито във Висшата лига на Англия между Манчестър Сити и Ливърпул. В крайна сметка обаче "гражданите" бяха далеч по-добри от опонента си и спечелиха с 4:1.

Ливърпул записа 9-а загуба в първенството за сезона. Мърсисайдци остават с 42 точки - 7 по-малко от четвъртия Тотнъм, който е с мач повече. Сити пък доближи Арсенал на четири точки и продължава защитата на титлата.

Всичко тръгна отлично за гостите на "Етихад Стейдиъм", които откриха след добра игра на Диого Жота и прецизен завършващ удар от Салах (17'). Още до края на полувремето обаче домакините изравниха чрез Хулиан Алварес (27'), който успя да замести добре контузения Ерлинг Холанд.

През втората част пък футболистите на Юрген Клоп нямаха никакъв шанс. Те получиха три безответни попадения - Де Бройне и Гюндоган вкараха в първите 10 минути след началото на втората част, а направилият много силен двубой Джак Грийлиш вкара за 4:1 около четвърт час преди края на редовното време.

Така Сити напълно заслужено стигна до успеха, след като имаше преимущество във всеки ключов показател. В следващия кръг "гражданите" гостуват на Саутхемптън (08.04), докато мърсисайдци имат визита на Челси (04.04).

Любопитни факти около Манчестър Сити - Ливърпул

- Манчестър Сити спечели три поредни мача във Висшата лига за първи път през този сезон;

- Мохамед Салах е първият играч на Ливърпул, който да вкара в четири различни мача срещу един съперник в един сезон, след като през сезон 1986-87 Иън Ръш го прави в пет мача с Евертън;

- голът на Де Бройне 53 секунди след старта на второто полувреме е най-ранният, който Ливърпул е получавал през втора част в мач от Висшата лига, след като Силвиан Дъстин вкара след 40 секунди за Евертън през яунуари 2011 година;

- Грийлиш вкара първи гол на "Етихад Стейдиъм" в първенството.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Футболистите на Пеп Гуардиола започнаха по-активно и силно срещата. В 9-ата минута се стигна до любопитно положение пред вратата на Алисон. Де Бройне се отличи с чудесно центриране, с което матира всички противникови бранители. Той намери Гюндоган на далечната греда, но халфът не успя да отклони към Хулиан Алварес току пред голлинията.

В 14-ата минута Де Бройне си спечели нарушение, след като Хендерсън закъсня. Топката бе поставена на много опасна позиция, а зад нея бяха белгиецът и Марез. Алжирецът стреля във вратарския ъгъл, но топката мина с малко над напречната греда.

17' - 0:1! Жота влезе през центъра и получи от свой съотборник. Той напредна с топка в крака до наказателното поле, където гърдира и запази добре. Така топката остана за Салах, който без да се бави я прати в далечния ъгъл. Ситуацията бе разгледена с ВАР за засада при паса към Жота, но такава нямаше.

И след гола Сити продължи да играе повече с топката. Няколко минути след това Марез получи в наказателното поле и стреля силно, но над вратата.

Гостите обаче отново демонстрираха, че могат да контраатакуват опасно. Директно бързо подаване в предни позиции към Салах, който напредваше, но бе застигнат от Джак Грийлиш, който пресече ключово подаване.

27' - 1:1! Десет минути след първото попадение резултатът бе изравнен. Марез получи на центъра на тъчлинията, напредна добре до границата на наказателното поле, след което бяха разменени няколко подавания. Последното бе от Грийлиш към Алварес, който на опразнената врата прати топката в мрежата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

47' - 2:1! Алварес изведе отлично Марез на фланга, а той центрира успоредно на голлинията по перфектен начин - между вратаря и Ван Дайк, като там Де Бройне протегна крак и се разписа на опразнената врата.

54' - 3:1! Авансът на "гражданите" бе удвоен. Алварес получи в наказателното поле и въпреки че се забави безкрайно много, успя да стреля, а топката бе блокирана от Трент, който спаси сигурен гол. След неговата намеса обаче топката стигна в Гюндоган, който придаде малко височина на топката и от непосредствена дистанция я прати непосилно в мрежата за застаналия на голлинията Трент.

След точно час игра Сити организира контраатака след ситуация, в която Гакпо се опита да си изпроси дузпа. Грийлиш получи отляво, задържа срещу опонент, след което си освободи позиция за изстрел и шутира много технично в далечния ъгъл, но там Алисон се намеси блестящо.

74' - 4:1! Сити направи още една голяма крачка към победата. Грийлиш комбинира с Де Бройне вляво, след което влезе в наказателното поле и белгиецът му върна жеста. Англичанинът се пресегна и падайки на земята, успя да прати топката в мрежата.

След това темпото спадна до неузнаваемост - мачът се доигра без някой от двата отбора да потърси по-сериозно попадението.

ПРЕДИ МАЧА

Манчестър Сити определено е отборът, който влиза в по-добра форма в днешното дерби. Възпитаниците на Пеп Гуардиола са с актив от 5 победи в последните си пет мача във всички турнири. От другата страна, Ливърпул е с 2 успеха, 2 поражения и едно реми в последните си 5.

"Гражданите" продължават да гонят с пълна скорост лидера в елита на Англия Арсенал. "Небесносините" са с актив от 61 пункта - 8 по-малко от "топчиите". Мърсисайдци пък са на шестото място с 42 точки. 

Сити и Ливърпул премериха сили на три пъти през кампанията. Ливърпул успя да си спечели първите два мача през сезона за Чарити Шийлд както и домакинството на "Анфийлд" през месец октомври. "Гражданите" пък отстраниха "червените" за Карабао Къп през декември.

Главен арбитър на зрелището ще бъде Саймън Хупър.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички