Ван Дайк, Лапорт, Влахович: Кой е най-скъпият зимен трансфер във футбола? (Топ 5)


Ван Дайк, Лапорт, Влахович: Кой е най-скъпият зимен трансфер във футбола? (Топ 5)
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

2558 0

Зимният трансферен прозорец, който обхваща месец януари на всяка календарна година, е известен както с основни покупки, така и с "панически" придобивки.

Някои отбори успяват да идентифицират слабостите си през първия полусезон и да направят стратегически планове през зимния трансферен прозорец. Има и някои отчаяни клубове, които се опитват да подпишат големи играчи за луди пари в опит да спасят кампанията си. Едно е сигурно, драмата винаги е в изобилие и през януари.

В настоящия материал ще разгледаме петте най-скъпи трансфера в историята на футбола, които са се случили през зимния трансферен прозорец.

5. Кристиан Пулишич (От Борусия Дортмунд в Челси) — 64 милиона евро

След продължителен период от преговори, Челси подписа с Кристиан Пулишич от Борусия Дортмунд за 64 милиона евро през януари 2019 година. Въпреки това те го изпратиха обратно в Дортмунд под наем за остатъка от сезон 2018/19 и го взеха в редиците си през лятото на 2019 г.

Американският нападател, който излъчваше увереност в Дортмунд, не изглеждаше като у дома си в Челси в дебютния си сезон. Той все пак успя да завърши сезона с респектираща статистика от 11 гола и 10 асистенции в 34 мача във всички състезания.

Очакваше се Пулишич да прогресира в Западен Лондон, да стане неразделен член от "сините", но това не се оказа така. Той остава на периферията в клуба и е силно свързван с трансфер от "Стамфорд Бридж".

4. Аймерик Лапорт (Атлетик Билбао в Манчестър Сити) — 65 милиона евро

Грандът от Висшата лига Манчестър Сити никога не се е "срамувал" да пръска пари за позициите, които смята за важни. През януари 2018-а година Сити похарчи зашеметяващите 65 милиона евро, за да прехвърли испанския централен защитник Аймерик Лапорт от Атлетик Билбао, като значително подсили защитата си.

Лапорт разполага със завидна скорост и не се страхува да взема решения. С играчи като Рубен Диаш, Нейтън Аке и Джон Стоунс в отбора, той може и да не започва всеки мач за Сити, но остава неразделна част от плановете на Гуардиола.

3. Душан Влахович (Фиорентина в Ювентус) — 82 милиона евро

Ювентус похарчи колосалните 82 милиона евро, за да вземе Душан Влахович от вечния съперник Фиорентина през зимния трансферен прозорец на 2022 година. След като Кристиано Роналдо отиде в Манчестър Юнайтед (лятото на 2021 г.), "бианконерите" се нуждаеха от силен централен нападател - профил, на който Влахович пасваше перфектно.

Влахович подписа с Ювентус на фона на блестящата първа половина на сезон 2021/22. Сърбинът вкара 17 пъти и направи четири асистенции в 21 мача от Серия А за Фиорентина. След като се присъедини към Ювентус, неговите цели "пресъхнаха", като той отбеляза само седем пъти в 15 изяви в Серия А миналия сезон.

2. Върджил ван Дайк (Саутхямптън в Ливърпул) – 85 милиона евро

Ливърпул обича да се придържа към летния прозорец за своите големи покупки на футболисти, така че беше изненада за мнозина, когато подписаха с Върджил ван Дайк от Саутхямптън за 85 милиона евро през януари 2018 година.

Смелият трансфер на Юрген Клоп се изплати щедро, като холандският защитник се утвърди като един от най-добрите в света. В дебютния си сезон той помогна на Ливърпул да стигне до финала на Шампионската лига, където в крайна сметка загуби от Реал Мадрид. На следващата година Ван Дайк поведе отпред, когато "червените" завладяха Европа, побеждавайки Тотнъм Хотспър с 1:0 на финала.

През сезон 2019/20 Ливърпул спечели първата си титла във Висшата лига, като Ван Дайк отново води отпред. Бившият играч на Саутхямптън получи сериозна контузия през сезон 2020-21 и беше извън игра през по-голямата част от сезона. Той се върна силно през сезон 2021-22, когато Ливърпул спечели ФА Къп и Карабао Къп.

1. Филипе Коутиньо (Ливърпул – Барселона) – 135 милиона евро

Шест месеца след като Неймар се присъедини към ПСЖ за рекордните 222 милиона евро, Барселона подписа с Филипе Коутиньо за страхотната сума от 135 милиона евро от Ливърпул. Това беше рекордно напускане за Ливърпул и вторият по големина трансфер на Барселона, като само трансферът на Усман Дембеле за 140 милиона евро го засенчва.

За съжаление на "блаугранас", бразилският атакуващ полузащитник така и не успя да намери формата си в каталунската столица. Сезон и половина след трансфера си Коутиньо беше даден под наем на Байерн Мюнхен. Той вкара два пъти срещу своя клуб в полуфинала на Шампионска лига 2019-20, нанасяйки му поражение с 8:2. Той спечели требъл с баварците през сезон 2019-20.

Той се завърна на "Камп Ноу" през лятото на 2020-а г., но нещата не се подобриха, като той се бореше да "циментира" позицията си в отбора. През януари 2022 г. Барселона го даде под наем на Астън Вила, преди да направи трансфера му постоянен срещу такса от 20 милиона евро преди началото на сезон 2022-23.

За да можеш да притежаваш подобни играчи, то любимият клуб трябва да разполага с много средства, а за тях са нужни щедри собственици. Ето кои са най-богатите босове на футболни клубове в света.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички