Несравнимо богатство: Най-заможните собственици на футболни отбори в света (КЛАСАЦИЯ)


Несравнимо богатство: Най-заможните собственици на футболни отбори в света (КЛАСАЦИЯ)
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

13844 0

Според мнозина световният футбол вече се е превърнал в бизнес, който се ръководи от най-влиятелните и най-богатите хора на света. Едни от най-добрите отбори на планетата са собственост на изключително заможни лица, които са готови да инвестират милиарди за постигането на целите на своя клуб.

В настоящия материал ще ви запознаем с десетимата най-богати и заможни собственици на клубове в професионалния футбол, чиито нетни активи се равняват на умопомрачителни суми.

10. Гуо Гуанчан (Уулвърхямптън) -  5,2 милиарда паунда

Гуо Гуанчан е 45-ият най-богат човек в Китай, според списъка на "Hurun Report". Той е бизнесмен и инвеститор, чиято стойност се равнява на 5,2 млрд. паунда Председателят и съосновател на "Fosun International Limited". Той пое Уулвърхямптън през юли 2016 г., превръщайки се в един от най-богатите собственици на клубове във футбола.

9. Жан Жиндон (Интер) - 6,2 милиарда 

Интер също собственост на китайци. Той е притежание на Жан Жиндон. Състоянието на китаеца се равнява на около 6,2 млрд. Предприемачът е един от основателите и настоящ почетен председател на "Suning.com". Той пое Интер през юни 2016 година, след като неговата частна фирма "Suning Holdings" купи 70% от акциите на клуба за 300 милиона долара.

8. Стан Крьонке (Арсенал) - 6,8 милиарда 

Собственикът на Арсенал - Стан Крьонке, може често да получава обвинения, че не инвестира в клуба, но определено не е заради липсата на средства. Американският бизнесмен притежава състояние от 6,8 млрд., което го прави един от най-богатите собственици в световния футбол. Крьонке притежава клуба чрез своята компания "Kroenke Sports & Entertainment". Той се превърна в акционер през май 2007 г. и стана мажоритарен собственик на клуба през април 2011-а.

7. Филип Аншуц (Лос Анджелис Галакси) - 8,1 милиарда 

Аншуц е американски бизнесмен, който е натрупал състояние в сферата петрола, железниците, телекомуникациите, недвижимите имоти и развлеченията. Той е собственик на мажоритарен дял в клуба от Мейджър Лийг Сокър ЛА Галакси, което го прави един от най-богатите собственици на клубове в световния футбол. Аншуц купи Лос Анджелис Галакси за 26 милиона долара през 1998 година.

6. Тод Боели и неговият консорциум (Челси) - 11 милиарда 

Санкциите на правителството на Обединеното кралство срещу Русия и собственика на Челси Роман Абрамович доведоха до обявяването на клуба за продажба. Тод Боели ръководеше офертата за придобиване на Челси миналия сезон. След като сделката бе официализиране, Боели обеща да инвестира 1,75 милиарда в допълнителни инвестиции в полза на клуба. Това включва реконструкция на "Стамфорд Бридж", инвестиции в академията и женския отбор. 

5. Андреа Аниели (Ювентус) - 15 милиарда

Андреа Аниели не купи Ювентус. По-скоро семейството Аниели получава собствеността през 1923 г. чрез Джовани Аниели, основателят на Fiat. Той беше назначен за председател на борда на директорите на Ювентус през 2010 г. и самият той притежава 14 милиарда паунда. Това е най-дългото непрекъснато притежание на спортен франчайз в света.

4. Дитрих Матешиц (РБ Лайпциг, РБ Залцбург и Ню Йорк РБ) - 15,7 милиарда

Дитрих Матешиц е австрийски бизнесмен милиардер. Той притежава 49% от компанията за енергийни напитки Red Bull. Според Forbes той е 40-ят най-богат човек в света през 2019 г. с нетни активи на стойност от 15,7 милиарда, като по този начин се превърна в един от най-богатите собственици в клубния футбол. Австриецът е ключът към възхода на РБ Лайпциг и РБ Залцбург, след като постави началото на клубовете съответно в германската и австрийската Бундеслига. Ню Йорк Ред Булс е друг футболен клуб под негова собственост, който играе в MLS.

3. Шейх Мансур (Манчестър Сити) - 21 милиарда

Шейх Мансур е мажоритарен собственик на Манчестър Сити от 2008 година. Клубът е собственост на "City Football Group", британска компания с мажоритарен дял, собственост на "Abu Dhabi United Group" и инвеститори от САЩ и Китай. Състоянието на Мансур е 21 милиарда паунда, а според най-различни информации той има семейно богатство от поне 1 трилион долара. Това го прави един от най-богатите собственици в световния футбол.

2. Qatar Investment Authority (ПСЖ) - 220 милиарда

ПСЖ е собственост на държавен фонд. През юни 2011 г. Тамим бин Хамад Ал Тани, емирът на Катар, купи 70% от акциите на клуба чрез държавната акционерна организация "Qatar Sports Investments" (QSI), дъщерно дружество на "Qatar Investment Authority" (QIA). Насер Ал-Хелаифи е председател и главен изпълнителен директор на парижани, а също и председател на QSI.

1. Публичния Инвестиционен Фонд на Саудитска Арабия (Нюкасъл) - 320 милиарда

Нюкасъл Юнайтед става вторият клуб, който е собственост на държавата. Покупката на клуба за 305 милиона е завършено от консорциум, който включва Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия. В "PIF" са престолонаследника на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман, посочен като председател. Държавният фонд има активи от около £320 милиарда, което ги прави най-богатите собственици на футболен клуб.

Нюкасъл ще разполага с неограничен набор от средства, за да привлече най-добрите играчи от света, за да си възвърнат дните на слава и да се борят за трофеи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички