Първата голяма грешка на Антонио Конте, която откъсна главата на Тотнъм срещу Челси


Първата голяма грешка на Антонио Конте, която откъсна главата на Тотнъм срещу Челси
Снимка: Getty Images

2168 0

Наскоро Антонио Конте стана първият треньор в историята на Тотнъм, който не допусна загуба в своите първи седем мача начело на тима, но късно снощи на "Стамфорд Бридж" серията му бе спряна по категоричен начин от Челси на Томас Тухел.

"Шпорите" изглеждаха тотално несъстоятелни през първите 45 минути на първия полуфинал за Купата на Лигата и можеха да се радват, че изостават само с 2:0 в резултата, а второто попадение (автогол на Танганга) описа по красноречив начин хаосът, който цареше в защитен план.

Дали обаче Антонио Конте не предизвика сам този хаос?

Тотнъм стартира в обичайната си схема с трима бранители и двама от т.нар. "уинг-бекове", но двама от титулярите в нея липсваха - Ерик Дайър и Серхио Регилон. Медиите в Англия спекулират с причините за отсъствието на англичанина, който дори не бе резерва, за разлика от испанеца. Според едни той е с положителен тест за Ковид-19, а според други Конте е искал да му даде почивка.

Ако второто твърдение е вярно, то е изключително странно решението да оставиш един от капитаните си, който е основна фигура в отбраната, да почива в такъв полуфинален мач срещу съперник, който ще владее повече топката и ще търси празните пространства между линиите. 

И ако за Ерик Дайър има колебания дали не е бил заразен с коронавирус, то оставянето на Регилон на пейката със сигурност не бе правилно. Ако Антонио Конте е искал да му даде почивка, можеше да го стори в предстоящия домакински мач срещу Моркамб на 9 януари от 1/32-финалите за ФА Къп. Испанският краен защитник показа сериозно израстване под ръководството на новия треньор и помага изключително много във всички фази на играта. Неговите включвания по лявото крило държат противниковите защитници постоянно нащрек и това в определени моменти осигурява нужната свобода на Хюн-Мин Сон. 

Е, няма нищо изненадващо, че през първото полувреме левият фланг на Тотнъм не само не работеше добре, а бе тотално изключен от играта. Мат Дохърти бе просто несъстоятелен като ляв бранител срещу Хаким Зиеш и ще се запомни само с едно включване в предни позиции, при което в крайна сметка върна топката назад, вместо да центрира. Кореецът Сон изигра най-слабия си мач от началото на сезона и отсъствието на Регилон имаше голяма заслуга за този краен ефект.

Да оставим настрана титулярите - схемата не бе подходяща за гостуване на Челси, освен ако не си Ливърпул, да речем. Тримата в атака - Сон, Кейн и Моура, пресираха в предни позиции само колкото да не позволяват атаки през центъра, а интензивната преса започваше чак когато топката навлезе на 10-15 метра в тяхната половина - по този начин инициативата бе предоставена на "сините" от самото начало на мача и никак не е странно, че първото полувреме завърши със 70:30 процента притежание на топката за Челси. 

За вторите 45 минути Антонио Конте смени постройката и излезе с 4-2-3-1, което веднага даде резултат и Тотнъм можеше да намали изоставането си в първите 10 минути на второто полувреме, които реално бяха и най-добрите му в хода на целия мач. Само че вече бе късно да обръщаш такъв мач - Челси бе натрупал увереност на свой терен и просто доиграваше срещата, чакайки своя шанс за евентуално трето попадение.

Е, след седмица предстоят още 90 минути в Северен Лондон и Конте ще има време да "бистри тактиката", но едно е сигурно - с такива експерименти не могат да се очакват различни резултати, а те са особено болезнени за феновете!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички