С цената на счупен пръст Челси подчини Тотнъм и докосва първи финал за 2022 година


С цената на счупен пръст Челси подчини Тотнъм и докосва първи финал за 2022 година
Снимка: Getty Images

5778 0

Английският гранд Челси направи сериозна крачка към финала за Купата на Лигата, след като победи Тотнъм с комфортното 2:0 като домакин в първи мач от 1/2-финалите на надпреварата. Попадение на Кай Хаверц и автогол на Бен Дейвис поставиха "шпорите" в трудна ситуация преди реванша другата сряда (12 януари).

Хаверц откри резултата на "Стамфорд Бридж" след само пет минути игра, възползвайки се от брилянтна асистенция на Маркос Алонсо. Хаверц обаче отбеляза попадението с цената на счупен пръст, който все пак не му попречи да довърши първото полувреме, преди да бъде заменен от Тимо Вернер на почивката.

Вторият гол в мача падна в 34-ата минута, когато опит на Танганга да изчисти топката се озова в Бен Дейвис, който си отбеляза нелеп автогол. Челси можеше да спечели дори с по-голяма разлика, но завърналият се в тима Ромелу Лукаку и Тимо Вернер направиха сериозни пропуски. В края на мача пък Кепа Арисабалага спаси "сините" с брилянтна намеса.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

След само пет минути игра Челси откри резултата. Маркос Алонсо успя да пресече пас в половината на Тотнъм. Фланговият футболист напредна с топка в крака, а след това предостави великолепен извеждащ пас за Кай Хаверц. Националът на Германия овладя зад гърба на отбраната на "шпорите" и успя да вкара топката в мрежата - 1:0!

В 34-ата минута Челси удвои преднината си. Ромелу Лукаку спечели свободен удар в добра позиция. От последвалото центриране Тотнъм действа хаотично в пеналтерията, а Танганга опита да избие топката с глава, но вместо това уцели съотборника си Бен Дейвис, който си вкара нелеп автогол - 2:0!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката двамата мениджъри извършиха по една смяна: Томас Тухел извади от игра Кай Хаверц, който при отбелязването на попадението си счупи пръста, като на негово място влезе Тимо Вернер. Антонио Конте пък извади незабележимия Мат Дохърти, заменяйки го с Танги Ндомбеле. В 50' Хари Кейн изпълни опасен пряк свободен удар, но Кепа спаси.

В 66-ата минута Челси пропусна страхотен шанс да убие интригата. Превъзходен пас намери Тимо Вернер зад гърба на отбраната на "шпорите", а нападателят се озова очи в очи с Юго Лорис. Вернер опита да прехвърля френския страж, което се оказа грешка, тъй като вратарят на Тотнъм успя да спаси.

В края на срещата Тотнъм можеше да намали изоставането си, но Кепа Арисабалага се отчете с брилянтна намеса. Играч на "шпорите" проби по фланга и намери Джовани Ло Селсо в наказателното поле. Футболистът на Тотнъ веднага нанесе мощен удар към вратата, но Кепа спаси.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Челси: Кепа, Аспиликуета, Рюдигер, Сар, Алонсо, Жоржиньо, Саул, Маунт, Зиеш, Лукаку, Хаверц

Тотнъм: Лорис, Емерсон Роял, Танганга, Санчес, Дейвис, Дохърти, Хойберг, Скип, Лукас Моура, Сон, Кейн

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

В предишната фаза Тотнъм отстрани друг градски съперник - Уест Хям, докато Челси се справи с Брентфорд. Двата тима се срещнаха за последно през септември, когато "сините" спечелиха с 0:3 като гост.

За полуфинала Томас Тухел няма да може да разчита на Вернер, Кристенсен, Джеймс, Менди, Чилуел, но Лукаку, който бе изваден от състава за мача с Ливърпул, се е извинил и може да играе срещу Тотнъм.

Лофтъс-Чийк и Чалоба са под въпрос за срещата. Бергвайн, Ромеро и Сесеньон пък са липсващите в тима на Антонио Конте. Коефициентите за дербито Челси - Тотнъм може да видите ТУК!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички