Фенове на Манчестър Сити се подиграха с трагедията на Хилзбъро, клубът започна разследване (СНИМКИ)


Фенове на Манчестър Сити се подиграха с трагедията на Хилзбъро, клубът започна разследване (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

2182 0

Грозни сцени белязаха невероятното зрелище, което си спретнаха Манчестър Сити и Ливърпул вчера. Двата отбора завършиха наравно 2:2 и продължават борбата за титлата. След края на срещата, снимка на двама от феновете на домакините скандализира интернет пространството.

На нея се вижда как двама привърженици на "небесносините" показват подигравателни жестове по адрес на феновете на гостите. Знаците се отнасят по-точно за трагедията с фенове на Ливърпул през 1989 г. в Шефилд. Тогава на стадион "Хилзбъро", 96 фенове загиват, сгазени от нахлула тълпа, превишаваща капацитета на сектора им. 

Проявата на двамата фенове вчера бе остро осъдена от футболния свят, а случая вече се разследва от властите. 

Трагедията на "Хилзбъро" е една от най-болезнените теми за английските фенове, почитащи паметта на загиналите всяка година. Малко известен факт е, че ужасните събития взимат 97-ата си жертва години по-късно. 

Ден преди двубоя между Ливърпул и Шефилд, фен на "червените" разбира, че няма да може да присъства на мача. Стивън Уитъл подарява билета си на най-добрия си приятел. Вечерта на 1989-а той бива съкрушен, виждайки шокиращите кадри от стадиона. Надеждата, че неговият приятел се е спасил угасва, той е един от 96-те. 

В годините след случката, Уитъл се самообвинява за съдбата на приятеля си. Въпреки успехите, които жъне в личен план, той слага край на живота си. Неиздържайки на напрежението, англичанинът се хвърля под влак на една от гарите в Ливърпул. Преди смъртта си, той завещава 61 000 лири в помощ за съдебните дела на опечалените от трагедията семейства. Кампанията на Уитъл носи името "Справедливост за 96-тимата". По-късно, през 2016-а година, съдът взима решение да осъди единствения жив полицай, отговарял за пропускателния контрол на стадиона тогава. 

Това бива малка утеха за близките на загиналите, а бащата на Стивън - Франк Уитъл, смята че, ако синът му бе доживял това решение, вероятно нямало да посегне на живота си.

За разлика от част от феновете, футболистите и наставниците на Манчестър Сити и Ливърпул вчера показаха истински феърплей, завършвайки двубоя с прегръдки и усмивки помежду си

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички