Манчестър Сити и Ливърпул сътвориха спектакъл на „Етихад“, но спорът за титлата остана неразрешен


Манчестър Сити и Ливърпул сътвориха спектакъл на „Етихад“, но спорът за титлата остана неразрешен
Снимка: GettyImages

6389 0

Манчестър Сити и Ливърпул оправдаха очакванията и сътвориха истински голов екшън в голямото дерби на Англия, завършвайки 2:2 в епичен сблъсък от 32-ия кръг на Висшата лига, проведен на „Етихад“. Липсата на победител запази статуквото на върха в класирането и „гражданите“ останаха на първото място.

Двата тима изнесоха целия мач в бясно темпо. По чудо никой не стигна до крайния успех, тъй като положения не липсваха и за домакините, и за гостите. Сити повеждаше на два пъти чрез Кевин де Бройне и Габриел Жесус, а Ливърпул изравняваше след голове на Диого Жота и рожденика Садио Мане. „Гражданите“ вкараха още едно попадение, но реферът Антъни Тейлър го отмени заради засада на Рахийм Стърлинг.

В заключителните акорди на срещата резервата Рияд Марез на два пъти профука златни шансове да донесе трите точки за Манчестър Сити. Той първо уцели дясната греда от фаул, а секунди преди последния съдийски сигнал не успя да прати топката на Алисон след перфектно извеждане от Кевин де Бройне.

През първото полувреме домакините имаха превъзходство в притежанието на топката и при създадените положения и логично водеха с 2:1 на почивката. Почти веднага след антракта Ливърпул изравни. През втората част „мърсисайдци“ също заиграха още по-офанзивно и на свой ред пропуснаха шансове да се поздравят с успех на „Етихад“ за първи път след почти 7 години.

По този начин двата най-силни отбора на Острова повториха резултата, получен и на „Анфилд“ през миналия октомври.

Манчестър Сити запази първото си място със 74 точки. Ливърпул остана на точка от основния си конкурент със 73 пункта. Така интригата около битката за шампионската титла във Висшата лига вероятно ще са запази до последния момент.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Домакините взеха инициативата още от самото начало на мача. Рахийм Стърлинг профука първия отличен шанс за Сити. Де Бройне изведе национала на Англия на няколко метра пред Алисон, но той не успя да преодолее бразилския страж.

Хората на Пеп Гуардиола обаче не чакаха дълго, за да открият резултата. Само 120 секунди по-късно Кевин де Бройне разпечата мрежата на „мърсисайдци“. Домакините изпълниха фаул, след който белгиецът напредна и матира Алисон с удар от дъгата на пеналта и последвал рикошет в крака на Матип – 1:0.

Така мачът започна перфектно за домакините, след като водеха още в 5-ата минута. Отговорът на Ливърпул обаче не закъсня. Диого Жота изравни само 8 минути по-късно при първия добър шанс за „червените“. Португалецът получи топката от Александър-Арнолд на 7 метра пред вратата и не сгреши, пращайки я в долния десен ъгъл за 1:1.

Спектакълът на терена продължи. И двата отбора не спираха да атакуват.

Все пак домакините имаха териториално предимство. Последваха силни минути за „гражданите“, които създадоха доста паника в наказателното поле на Ливърпул.

Бясното темпо в мача не спадаше и в 25-ата минута Родри свали топката с глава към Джон Стоунс, но защитникът не успя да засече топката в мрежата на Алисон.

Ливърпул отговори с твърде амбициозен удар на Александър-Арнолд, който искаше да изненада Едерсон от центъра. Бразилският страж обаче не се затрудни изобщо.

В 29-ата минута Де Бройне получи топката в пеналта, но топката облиза дясната греда от външната страна след шута му.

Пет минути по-късно Кансело също пробва изстрел  след пробив отляво, но топката мина на сантиметри от гредата, след като бе избита в корнер.

В 37-ата минута Габриел Жесус възстанови преднината на Сити – 2:1. Жоел Матип изчисти с глава центриране от корнер. За беда обаче кълбото попадна у Кансело, който центрира към връхлитащия Жесус, който не остави шансове на сънародника си. При ситуацията останаха съмнения за засада, но се видя, че кракът на Матип я покрива.

Жота нахлу в пеналта при бърза контраатака в 42-ата минута, но се засуети вместо да подаде към Салах, след което защитниците се справиха и му отнеха топката.

В края на полувремето Лапорт нацели лявата греда, но се оказа, че е бил в засада.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Почти веднага след подновяването на играта падна нов гол. Още преди да е изтекла 46-ата минута Садио Мане изравни. Сенегалецът бе изведен перфектно и със страхотен шут препарира Едерсон за 2:2. Така Мане отпразнува 30-ия си рожден ден с гол в голямото дерби на Англия.

В тези минути Ливърпул доминираше на терена. Диого Жота едва не направи пълен обрат в 52-ата минута. Португалецът получи пас отдясно в пеналта, пробва да прати топката в далечния ъгъл на Едерсон, но стражът прояви рефлекс.

Сити отговори с шут на Жесус, който едва не изведе домакините отново напред в 61-ата минута. Той получи топката в пеналта, освободи се от защитник, преодоля и Алисон, но Ван Дайк изчисти на 2 метра пред голлинията.

120 секунди по-късно Стърлинг прати топката в мрежата на Алисон. Бившият футболист на Ливърпул излезе зад гърба на отбраната, но се оказа, че е в засада и реферът Антъни Тейлър отмени гола.

В 70-ата минута Салах отправи диагонален удар, топката се отби в бедрото на Стоунс и излезе в корнер, преминавайки на сантиметри от дясната греда, но съдията не видя добре ситуацията и отсъди аут. ВАР няма право да се намесва за отсъждане на корнери и така реферът допусна грешка.

Сити отговори с удар на Жесус в аут в ответната атака.

В последната четвърт от мача „гражданите“ атакуваха по напористо, но с премерен риск. Явно двата тима не искаха да сгрешат фатално.

В 90-ата минута резервата Рияд Марез за малко не донесе успеха за Сити. Той шутира от пряк свободен удар от около 30 метра а топката не пожела да влезе в мрежата, удряйки дясната греда от външната й страна. Едерсон все пак беше заел добра позиция.

В 4-ата минута да добавеното време Марез направи нов уникален пропуск след пас на Де Бройне. Белгиецът го изведе срещу Алисон, алжирецът пробва да го прехвърли, но не уцели вратата.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Лапорт, Кансело, Де Бройне, Родри, Силва, Фоудън, Жесус, Стърлинг

Ливърпул: Алисон, Робъртсън, Алекзандър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Алкантара,Фабиньо, Хендерсън, Мане, Жота, Салах 

 

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Манчестър Сити заема първото място в класирането със 73 точки, а Ливърпул изостава само с точка. И двата тима са изиграли по 30 срещи от началото на кампанията. Победителят в сблъсъка ще вземе преднина пред прекия си конкурент и ако не направи грешни стъпки до края ще триумфира с титлата.

„Гражданите“ и „мърсисайдци“ днес излизат в съдбоносен мач за шампионската титла в Англия, а идния уикенд те ще ни предложат и друго шоу – на полуфиналите за ФА Къп.

През есента мачът между тях на „Анфилд“ завърши 2:2. В последните 10 директни битки и двата тима имат по 3 победи, а 4 пъти са завършвали наравно.

Хората на Пеп Гуардиола за последно загубиха като домакини от Тотнъм с 2:3 на 19 февруари. Ливърпул е в серия от 10 поредни победи в първенството, като в последните 5 запази и мрежата си суха.

Извън сметките на домакините са Рубен Диаш и Менди. С изключение на тях Гуардиола ще може да разчита на всичките си налични звезди. Юрген Клоп няма сериозни кадрови проблеми и ще заложи на най-доброто, с което разполага.

Предстои да видим кой ще триумфира и ще направи решителна крачка към титлата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички