Манчестър Сити се изправя срещу УЕФА в най-важната си битка за годината


Манчестър Сити се изправя срещу УЕФА в най-важната си битка за годината
Снимка: Getty Images/Guliver

2661 0

Следващите няколко дни са изключително важни за шампиона на Англия Манчестър Сити. В събота те се изправят срещу Уотфорд на "Уембли" във финала за ФА Къп и ако успеят да вдигнат и този трофей, те ще се превърнат в първия отбор, който печели Висшата лига, Купата на Лигата и ФА Къп в един сезон - историческо.

Следва обаче тежката присъда от европейската футболна централа. В четвъртък в Нион, Швейцария може наистина да стане тежко за "гражданите". Ако УЕФА реши да накаже тима по правилата за Финансов Феърплей, тогава загубите за клуба могат да бъдат немислими.

В момента тимът от "Етихад" е разследван за това, че е прекрачил всички граници на УЕФА. Информацията стана достояние миналата година, когато португалски хакер с псевдонима "Football Leaks" разкри всички трансфери, които са правени от 2012 година и те не отговарят на правилата на европейската футболна централа.

Ръководството на Манчестър Сити очаквано се оправда по всички обвинения: 

"Обвиненията в неспазване на финансовите правила на УЕФА са напълно неверни. Всичко, което се е случило в клуба в последните години е доказано и показано наяве и е напълно легално."

По-рано през седмицата се появи информация, че шампионът на Англия може да бъде изхвърлен от Шампионска лига. Едва ли до края на лятото обаче този въпрос ще бъде решен, тъй като ако се стигне до обвинение в швейцарския град, "гражданите" със сигурно ще обжалват в Спортния Арбитражен съд.

Случаят обаче е много по-сложен. Какво ще се случи, ако Ман Сити бъде обявен за виновен и трябва да бъде изхвърлен от Шампионска лига след Нова Година? Какво ще стане? Няма да им позволят да излезнат в своя 1/8-финал например? Или още по-лошо - ако процесът продължи до май месец следващата година и отборът вече е спечелил турнира? Тогава какво ще се случи? 

Има прекалено много "ако" и "но" в тази ситуация. Ами ако Арсенал не спечели Лига Европа във финала срещу Челси и пропусне участие в Шампионска лига догодина, но има това право при положение, че "гражданите" са изхвърлени от турнира? По този начин тимът от северен Лондон няма да играе в най-комерсиалния футболен турнир, въпреки че може да получи това право чак в средата на сезона в Шампионска лига. 

Висшата лига също ще има проблеми с това. Какво ще стане, ако УЕФА накаже отбора? Тогава и Футболната Асоциация на Острова ще трябва да го направи. От една страна за УЕФА е по-лесно, тъй като "небесносините" нямат трофей на европейската сцена, но ще има ли наказание на домашната сцена? Ако са нарушили правата на Премиършип, какво ще се случи с трите титли в периода 2012-2019 година, както и четирите трофея от Купата на лигата. 

ОЩЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО ГУАРДИОЛА МОЖЕ ДА СЕ ЗАВЪРНЕ В ИСПАНИЯ

Виждали сме как с гигантски решения са преодолявани тези проблеми в други държави. Например в Италия с известния скандал "Калчополи" от 2006 година. Тогава Ювентус изгуби две титли от Серия А и бе пратен да играе във втората дивизия. 

Така идва четвъртък. Денят Х за Манчестър Сити. Забравете Ливърпул. Забравете Тотнъм. Забравете Уотфорд. УЕФА е най-големият съперник на шампионите в следващите дни!

Тони Еванс, "Evening Standard"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички