Войната Ливърпул - Реал Мадрид в Шампионска лига: "ОсминаРЕАЛ", 4:0 и един горчив финал...


Войната Ливърпул - Реал Мадрид в Шампионска лига: "ОсминаРЕАЛ", 4:0 и един горчив финал...
Снимка: Getty Images

3402 0

Ливърпул и Реал Мадрид имат некратка история в Европа. Двата тима са се изправяли един срещу друг 9 пъти, като единият от тях беше едва преди няколко месеца – на най-голямата европейска сцена, а именно на финала на Шампионска лига.

Тазгодишният жребий отреди двата клуба отново да се изправят един срещу друг, но този път в далеч по-ранна фаза на турнира. Отборите на Карло Анчелоти и на Юрген Клоп ще спорят за място на четвъртфиналите в Шампионска лига.

До настъпването на десетия сблъсък обаче трябва да изтече немалко време. Какво говори историята за срещите между двата отбора и ще успее ли Клоп да сложи край на досегашната тенденция – прочетете в следващите редове.

Статистиките застават на страната на „лос бланкос“

11 гола и 5 победи в полза на Реал Мадрид в мачовете с Ливърпул. Испанският тим е успял да излезе като победител в 5 мача от общо 9 между двата отбора. Последната победа на отбора на Карло Анчелоти беше през сезон 2021/22, когато Винисиус успя да се разпише и да спечели 14-ата „Ушата“ в историята на клуба.

От друга страна, Ливърпул има едва 3 победи над „белия балет“, а с равенство е завършвала само една среща.

Реал - Ливърпул в последните две поредни издания на Шампионска лига

Мърсисайдци и „лос бланкос“ изглежда, че са задължителен съперник в последните сезони на европейския клубен турнир. Освен че се срещнаха на финала през сезон 2021/22, двата отбора се изправиха един срещу друг и на четвъртфиналите през сезон 2020/21. Първата среща завърши с категорична победа на Реал Мадрид (3:1), докато втората не успя да излъчи победител. С общ резултат от 3:1 „лос бланкос“ продължи към полуфиналите, докато Юрген Клоп и възпитаниците му трябваше да се примирят с отпадането.

Най-болезненият финал за Ливърпул?

Реал Мадрид и Ливърпул си уредиха среща на още един финал в Шампионска лига – този през сезон 2017/18. Тази европейска вечер беляза както единия, така и другия състав.

И докато мърсисайдци трябваше да се примирят с двубоя между Мохамед Салах и Серхио Рамос, който извади принудително египтянина от срещата, положението не стана по-добро за английския клуб.

20 минути след напускането на Салах попадения на Реал Мадрид започнаха. Първото беше отбелязано от Карим Бензема, но Садио Мане успя да изравни резултата. След това обаче резервата Гарет Бейл влезе в игра и се разписа два пъти, като по този начин изведе испанския тим до триумф в Шампионска лига.

Вечерта обаче беше белязана и от моменти, които не позволиха на радостта да възтържествува изцяло. Две големи имена обявиха, че времето им в испанския клуб е изтекло. И така феновете на „белия балет“ трябваше да приемат както триумфа на отбора, така и края на ерата Зинедин Зидан, а също и тази на Кристиано Роналдо.

Ливърпул невинаги е отстъпвал на Реал Мадрид

Няма как да се отрече, че последните години испанският клуб определено доминира. Тенденцията обаче невинаги е била такава.

Сезонът е 2008/09, а двата отбора се изправят един срещу друг на осминафиналите на Шампионска лига. Първата среща завършва с едно попадение, но този път то е в полза на мърсисайдци. Втората среща завършва още по-убедително за Ливърпул, като отборът представя истинско голово шоу на „Анфийлд“.

Със забележително солово попадение Фернандо Торес успя да отбележи първото попадение в срещата, а също и да даде началото на похода на Ливърпул към четвъртфиналите. След 12 минути Стивън Джерард успява да се разпише от 11-метров наказателен удар, след игра с ръка на Габриел Хайнце в наказателното поле. Тежката истина за „лос бланкос“ тогава е, че Ливърпул демонстрира огромно превъзходство във всеки аспект на играта и попаденията не закъсняха. Срещата завършва с 4 гола в полза на Ливърпул и суха мрежа.

Зараждането на „ОсминаРЕАЛ“

Преди около петнадесетина година Реал Мадрид не е бил от фаворитите в Шампионска лига. Даже напротив. Изявите на „кралския клуб“ в Европа са били далеч не толкова забележителни, колкото са през последните няколко години. И ако сега испанският тим (почти) всеки сезон се смята за фаворит за вдигане на „Ушатата“, тенденцията невинаги е била такава. Изявите на „лос бланкос“ са били такива, че отборът беше редовен абонат за отпадането на осминафиналната фаза на Шампионска лига. Жозе Моуриньо успя да сложи край на въпросната тенденция, а през последните години доминацията на Реал е толкова съществена, че комичният прякор сигурно е останал в историята.

Ще успее ли обаче Ливърпул да сложи край на тоталната доминация на Реал и да напомни на „кралете“ прозвището „ОсминаРЕАЛ“ – ще се разбере другата година.

Пред мърсисайдци обаче има и други въпросителни, като на дневен ред е – кой ще е новият собственик на клуба?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички