Като гръм от ясно небе: Собствениците на Ливърпул обявиха клуба за продажба


Като гръм от ясно небе: Собствениците на Ливърпул обявиха клуба за продажба
Снимка: Getty Images/Guliver

3665 0

Английският гранд Ливърпул е сензационно обявен за продажба от настоящия си собственик в лицето на американската компания Fenway Sports Group (FSG). Новината дойде като гръм от ясно небе, след като от FSG публикуваха официално изявление, с което разкриват намерението си да продадат клуба.

От FSG вече имат изготвена пълна търговска презентация на клуба и очакват "заинтересованите страни" да отправят своите оферти за придобиването на английския тим. В процеса по продажба са привлечени банката Goldman Sachs и мултинационалната компания за финансови услуги Morgan Stanley.

FSG търси нов собственик на Ливърпул

Ето какво казват FSG в изявление, изпратено до британското авторитетно издание The Athletic: "Има редица скорошни промени на собствеността и слухове за промени в собствеността в клубовете от Висшата лига и неизбежно ни питат редовно и за собствеността на Fenway Sports Group в Ливърпул."

"FSG често е получавал заявления за интерес от трети страни, които искат да станат акционери в Ливърпул. FSG каза и преди, че при правилните правила и условия бихме обмислили нови акционери, ако това е в най-добрия интерес на Ливърпул като клуб."

"FSG остава напълно отдаден на успеха на Ливърпул, както на терена, така и извън него", завършва изявлението на компанията, която е мажоритарен собственик на мърсисайдци. Групата притежава Ливърпул от октомври 2010 г., когато купи клуба от Джордж Джилет младши и Том Хикс.

Какво постигнаха FSG начело на Ливърпул?

Под управлението на FSG Ливърпул назначи Юрген Клоп за мениджър. "Червените" спечелиха първата си шампионатна титла в ерата на Висшата лига през 2019-20 г., която бе и първа от 30 години насам. Мърсисайдци също така взеха ФА Къп, Карабао Къп и Шампионска лига.

Парите, които собствениците на Ливърпул наляха в клуба

FSG също така трансформира "Анфийлд" и построи нова главна трибуна, която струваше 110 млн. паунда. Освен това ръководството реконструира и трибуната "Анфийлд Роуд", за която бяха инвестирани допълнителни 80 млн. паунда, а проектът се очаква да бъде завършен през следващото лято. Така капацитетът на стадиона ще нарасне до 61 000.

Собствениците на Ливърпул инвестираха 50 млн. паунда и в създаването на нова тренировъчна база, която премести клуба от Мелууд в Къркби. Компанията FSG е основно собственост на Джон Хенри, който е един от двамата основатели, заедно с Том Вернер.

Изненадващият обрат в позицията на Джон Хенри за Ливърпул

Само преди няколко месеца Джон Хенри заяви пред The Athletic, че FSG няма намерение да напуска Ливърпул. Тогава той каза следното: „Да, ние все още виждаме Ливърпул като дългосрочен проект. Ние силно желаем да спечелим още трофеи за клуба.”

В края на 2018-а отново имаше твърдения, че Джон Хенри и компания са готови да продадат Ливърпул за 2 млрд. долара - информация, която бе категорично отхвърлена. През миналата година пък FSG направи ход, с която отново вся смут, че е възможна продажба на Ливърпул, след като компанията наля 600 млн. паунда в нов клуб.

Ливърпул по стъпките на Нюкасъл и Челси

В последните 1-2 години два големи клуба от Висшата лига смениха клубната си принадлежност - Нюкасъл и Челси. "Свраките" бяха закупени от инвестиционен фонд, зад който стои престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, като той е и най-богатият собственик на футболен клуб в света. "Сините" пък бяха закупени от американеца Тод Боели, който наследи Роман Абрамович.

През 2016-а собствениците на Ливърпул получиха колосална оферта от Китай, която обаче бе отхвърлена.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички