Салах и Нунес отстреляха Наполи в мач №400 на Клоп в Ливърпул


Салах и Нунес отстреляха Наполи в мач №400 на Клоп в Ливърпул
Снимка: GettyImages

6350 0

Ливърпул и Наполи изглеждаше, че ще направят приятно за окото реми в мач на високи обороти, но Мохамед Салах и Дарвин Нунес  елиминираха статута на "небесносините" като единствения непобеден отбор в топ 5 на европейските първенства, носейки късен триумф с 2:0 на "червените". Преди двубоя Наполи беше в серия от 27 мача без поражение. 

Попаданието на египтянина определено ще зарадва най-вече Юрген Клоп, тъй като то донесе победа на Ливърпул в мач №400 на германеца начело на английския колос. 

Първото попадение падна в 82', когато удар на Нунес след центриране от корнер беше отразен от вратаря, но Салах успя да довкара отбитата топка. 25 минути по-рано пък близо 5-минутен VAR отмени гол на Наполи. В 97' удар на Ван Дайк беше спасен от Мерет, но Нунес засече отбитата топка и оформи крайното 2:0 с последния съдийски сигнал. 

Гол №7 в тазгодишното издание на ШЛ на Салах само маркира 5-ата поредна победа на Ливърпул в турнира, но "червените" остават на 2-ро място зад Наполи. Двата отбора са с по 15 точки, но "партенопейците" спечелиха първия двубой между двата отбора с 4:1 и си гарантираха първото място и, на теория, по-лесен съперник на осминафиналите. 

Жребият за елиминациите е на 7-и ноември. 

Първо полувреме

Началото на срещата беше на много високо темпо. Още в първите 10 минути имаше страхотни изпълнения, като на два пъти Кварацхелия "разпиля" Трент по лявото крило, но бързите контри на Наполи не доведоха до гол. 

Такъв можеше да отбележи Салах още в 7', когато получи отлична топка в наказателното поле, успя да изпревари вратаря и се опита да го прехвърли от малък ъгъл, но топката излезе в аут. 

28' определено беше най-интересната до момента в мача, след като бърза акция на Наполи завърши с откриването на Ндомбеле на добра позиция, но Алисон успя да спаси и да даде старт на светкавични контра действия на Ливърпул. Салах напредна към наказателното поле, увлече 3-ма защитници на Наполи и пусна пас за Тиаго, който стреля от границата на пеналтерията, но Мерет показа класа и отрази! 

В 42' се откри най-доброто положение пред Ливърпул! Салах беше изведен сам срещу вратаря, но Мерет реагира отлично и успя да отрази удара на египтянина. Все пак в ситуацията беше отсъдена засада, но повторенията не показаха категорично дали звездата на Ливърпул е в нерегламентирана позиция. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна отново във високо темпо, а в 52' падна и първият гол в срещата. При изпълнение на пряк свободен удар и центриране в наказателното поле, Алисон и защитата пред него увиснаха, а Йостигард забоде с глава топката във вратата. Последва 4-минутна справка с VAR и новата полуавтоматична система за отчитане на положение на засада и в крайна сметка попадението беше отменено. 

Изглеждаше, че мачът ще завърши наравно, тъй като положенията намаляха драстично, но в 82' при изпълнение на корнер Дарвин Нунес стреля с глава, Мерет не успя да улови топката и Салах я довкара за радост на препълнения "Анфийлд". 

В последната минута на добавеното време отново при центриране от корнер Ван Дайк се извиси над всички, стреля с глава, но Мерет спаси. Топката се плъзна по голлинията и Нунес я довкара за 2:0. VAR отново гледа ситуацията, след като първоначално голът бе отменен заради засада, но полуавтоматичната система отсече - играч на Наполи "покрива" засадата и попадението беше зачетено - 2:0 и край на мача! 

Стартови състави

Ливърпул: 1. Алисон, 66. Трент Александър-Арнолд, 4. Върджил Ван Дайк, 5. Ибрахима Конате, 21. Цимикас, 6. Тиаго, 3. Фабиньо, 7. Милнър, 17. Къртис Джоунс, 9. Фирмино, 11. Мохамед Салах

Наполи: 1. Мерет, 17. Матиас Оливера, 3. Мин-Джей Ким, 55. Йостигард, 22. Ди Лоренцо, 91. Ндомбеле, 68. Лоботка, 99. Ангиса, 77. Кварацхелия, 21. Политано, 9. Виктор Осимен

ПРЕДИ МАЧА

Наполи е лидер в Група "А" с пълен актив от 15 точки, докато Ливърпул е на второто място с 12 пункта. И двата тима са сигурни участници на 1/8-финалите, тъй като Аякс е с 3 точки на третата позиция, а Глазгоу Рейнджърс все още е с 0 на последното четвърто място.

Мърсисайдци обаче имат хем да си отмъщават за загубата с 1:4 в Неапол на 7 септември, хем да свалят "небесносините" от върха в тази група, за да избегнат по-труден противник на жребия за осминафиналите, които ще са през пролетта на 2023 година.

През отминалия уикенд тимът на Юрген Клоп допусна изненадваща домакинска загуба от Лийдс в 14-ия кръг от Висшата лига (1:2), докато този на Лучано Спалети постигна 13-ата си поредна победа във всички турнири, надделявайки над Сасуоло с 4:0 (12 кръг, Серия А).

*Тази вечер Ливърпул няма да може да разчита на контузените Артур, Луис Диас, Диого Жота, Наби Кейта и Жоел Матип. За Наполи ще липсват Амир Рахмани и Салваторе Сиригу!

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички