Президентът на ПСЖ отряза мераците на отцепниците: Суперлигата вече не съществува


Президентът на ПСЖ отряза мераците на отцепниците: Суперлигата вече не съществува
Снимка: Getty Images / колаж: SportLive

2259 0

Президентът на ПСЖ Насер Ал-Хелайфи, който е председател на Асоциацията на европейските клубове, заяви, че вече не съществува потенциал за създаване на Суперлига на Европа. Създаването на отцепническото състезание беше обявено през април, в което се включиха 12 от най-големите европейски клубове, но се разпадна за 72 часа, след като срещна яростна съпротива. Ювентус, Барселона и Реал Мадрид все още не са оттеглили от проекта.

"Що се отнася до Суперлигата, тя вече не съществува. Не първата версия, не и втората. Всички са против - от феновете, медиите, клубовете, малките и големите отбори. Те - Ювентус, Барселона и Реал Мадрид са само три тима. Странното е, че сега им харесва да играят в турнирите на УЕФА. Те се наслаждават на играта в най-силното състезание. "Не мисля, че има начин те да направят нещо подобно да възкресят Суперлигата, защото ние тук сме обединени", каза катарският бизнесмен. 

Трите страни, които все още са поддръжници на идеята, са се обърнали към съда. Предстои делото да бъде отнесено до Съда на Европейския съюз, за да се произнесе дали контролът на УЕФА върху европейския футбол представлява монопол, който би я превърнал в нарушение на законодателството в областта на конкуренцията.

Миналата година босът на ПСЖ отхвърли възможността да се присъедини към новосформирания турнир. Той допълни, че прогнозираното 39% увеличение на приходите от клубните състезания на УЕФА след 2024 г. доказва, че клубовете от Суперлигата грешат във всяко едно отношение. Приходите от европейските клубни състезания в периода 2024-27 г. се очаква да бъдат 5 млрд. долара (3,8 млрд. паунда) на сезон - увеличение от 3,6 млрд. долара (2,7 млрд. паунда). Преди дни организацията обяви, че се задава нова промяна.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички