Огромна промяна в Шампионска лига: Историческият статут ще бъде определящ за класиране?


Огромна промяна в Шампионска лига: Историческият статут ще бъде определящ за класиране?
Снимка: uefa.com

1153 0

В момента тече обсъждане на планове клубове да се класират в Шампионска лига на база историческо представяне, а не на позицията си в местното първенство. Това се случва година след провала на проекта за Европейската Суперлига.

Според "The Guardian" членовете на Европейската клубна асоциация (ЕСА) ще лобират пред УЕФА, за да позволи на два отбора да се класират за най-силния клубен турнир на континента частично въз основа на техния коефициент. Той ще бъде изчисляван на база представянето на тима в последните 5 сезона в Европа.

Предложенията ще се състоят в това клубовете, които финишират извън зона "Шампионска лига", но се класират за Лига Европа или спечелят националната купа, да се състезават за две места, които ще се определят след това от рейтинга на коефициентите.

Предложенията са били обсъдени в работна група на Комитета за клубни състезания, в който високопоставени членове на ЕСА и УЕФА работят върху реформите на турнира. Те вероятно ще бъдат повдигнати и на предстоящото Общо събрание на организацията във Виена.

Да се разреши на клубове да участват в Шампионска лига въз основа на клубния коефициент беше част от първоначалните планове за разширяването на съревнованията под егидата на УЕФА, утвърдени миналата година. Тогава се смяташе, че това ще позволи на големите клубове да си гарантират място в турнира, дори да не се класират в зона "Шампионска лига" в своите първенства.

Всяко връщане към използването на коеициенти като основа за квалификация вероятно ще бъде от полза за клубовете от по-големите първенства на континента. Там има повече квалификационни места и отборите в последно време доминират в евротурнирите. Според източници, близки до ЕСА, преговорите с УЕФА за реформата на Шампионска лига продължават, но окончателните решения ще бъдат взети от ръководния орган на европейския футбол. А ето каква радикална промяна във футбола ще въведе УЕФА.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички