Рекордьорът Бразилия, която впечатлява с постиженията си, но има и някои лоши спомени


Рекордьорът Бразилия, която впечатлява с постиженията си, но има и някои лоши спомени
Снимка: GettyImages

2742 0

Бразилия вече 20 години не успява да спечели световното първенство по футбол, но страната остава най-успешната на национално ниво във великата игра. "Селесао" печели 5 световната титла, като бройката е рекордна и няма нито една страна с равна или по-висока бройка.

Това обаче не е единственото паметно постижение, което влиза в пребогатата визитка на най-доминиращия тим в историята на мондиалите. 

Забелижителните постижения на Бразилия

"Златистите" имат най-голям брой победи в надпреварата - 73 от 109 изиграни двубои, което формира точно 67% успеваемост в турнира. 

След категоричния си ход в квалификациите в зона Южна Америка Бразилия се класира за 22-ри път на световно първенство, като е единственият отбор, записал участие на всички провели се шампионати на планетата. 

Опитът за нова страхотна серия

През следващите седмици "Селесао" ще се опита за 22-и да се класира в топ 16. Но е илюзия, че отборът никога не е отпадал в груповата фаза. Технически, през 1966 година отборът завършва в топ 16, но не се класира за фазата на елиминациите, оставайки на 3-то място в предварителната група. 

Страната държи и топ постижението за най-много участия на четвъртфинали - цели 18 класирания в топ 8. 

Между добрите и лошите моменти

Страната обаче не присъства сред тези, които са печелили надпреварата като домакин. Историята помни случаите на Уругвай от 1930 г., Италия (1934), Англия (1966), Западна Германия (1974), Аржентина (1978) и Франция (1998). През 2014 година Бразилия можеше да се нареди и в този списък, но понесе жестоко поражение с 1:7 от Германия на полуфиналите. 

Бразилия е част от още един интересен рекорда. Първият е, че "Селесао" е един от двата отбора, съумели да защитят титлата от световно първенство (1958 и 1962). Другият е Италия. 

В същото време обаче "златистите" попадат и в списъка на световни шампиони, отпаднали в груповата фаза на турнира. През 1966 година селекцията от Южна Америка завършва на 3-то място в предварителната група и не преминава към фазата на елиминации. Технически обаче, 3-тото място в подреждането праща Бразилия в топ 16. 

Най-успешният национален отбор може да се похвали и с рекорд около най-голям брой изиграни двубои на Мондиал срещу определен съперник (Швеция) - 7. Двете нации се срещат в годините 1938, 1950, 1958, 1978, 1990, 1994 (2 пъти). Толкова сблъсъци на СП има и между Аржентина и Германия. 

Eто какво може да очаквате от Бразилия на Мондиал 2022!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички