Момчето, което подгони Пеле по голове и се закани на света, че ще стигне върха


Момчето, което подгони Пеле по голове и се закани на света, че ще стигне върха
Снимка: Getty Images

11915 0

Бразилия се впуска в 22-рото Световно първенство с мисъл да прекрати серията си от 20 години без успех на световните финали. За целта Тите е събрал селекция от 26 играчи, която е оценена на повече от милиард евро. Това я прави безспорно най-скъпата и най-конкурентноспособната, а не е случайност и че е сочена за големия фаворит на Мондиал 2022.

Очакванията обаче към „Селесао“ са огромни и подценяване от страна на скъпоплатените футболисти би довело до същински провал. В състава има някои много опитни футболисти, които са играли на повече от един световен форум, докато за други – този в Катар ще им е първият. Именно и в този момент се явява един от големите лидери – Неймар, който ще трябва да обедини съблекалнята и поведе сънародниците си към първи трофей от Мондиал за всички тях.

От големия мегаполис до каталунската мечта

Бразилецът е роден на 5 февруари 1992 г. и е типичен бразилски талант – отличава се в нападение, може да играе с двата крака, но десният му е по-силен. В същото време притежава изключителен контрол с топката, много добър дрибъл, а когато се изпречат противници на пътя му – елиминира ги с арсенал от финтове. Усилията му бързо дават резултат и през 2009 г. дебютира за местния колос Сантош, където се подвизава 5 сезона.

4-годишният период в бразилския тим води до 134 срещи на клубно ниво за Неймар, като в тях се отчита със 70 гола и 35 асистенции. През 2011 г. получава заслужено и отличието „Футболист на годината“ след страхотни изяви, като печели и куп трофеи с тима си - Купата на Бразилия, Копа Либертадорес и Рекопа Судамерикана.

Така не се забавя интереса от световните грандове, но борбата бива спечелена от Барселона, който откупува правата му за над 80 милиона евро. Той става съществена част от каталунците и с Лео Меси и Луис Суарес оформят незабравимо трио, което громи по европейските терени.

Голмайстор от всяка позиция и при всички положения

Креативността на Неймар му дава възможност за вариативност по игрището в предни позиции. Той може да бъде забелязан от позицията на атакуващ полузащитник до централен нападател, през ролята на „втори нападател“, но голямата му сила е по крилата и най-вече – лявото.

Бразилецът има 290 срещи отляво, а статистиката е красноречива – 183 гола и 135 асистенции. Любопитен е фактът, че огромният ресурс на Бразилия в предни позиции принуждава селекционера Тите да ротира Неймар по терена, но той показва нюх за попадения отвсякъде и след 121 срещи има 75 гола.

"Хищният" лидер, който бива пример на младите

Освен, че Неймар е сред най-ключовите футболисти на терена за „Селесао“, той е и сред най-опитните в селекцията. Нападателят има 10 срещи на Мондиали, след като два пъти е участвал на Световно първенство. За 907 минути е отбелязал 6 от попаденията на тима.

Единствен с повече мачове е Тиаго Силва с 11, но и има с една повиквателна повече. Не трябва да се подминава фактът, че Неймар стана и олимпийски шампион с родината си през 2016-а година, което допълнително засилва уважението към суперзвездата. Нападателят е сред капитаните на отбора, които биват ротирани от Тите, но бившите съотборници в ПСЖ – Неймар и Тиаго винаги са сред опциите за капитанската лента.

Офанзивният футболист е част и от историята на Бразилия и е на две попадения от това да стане най-резултатният играч на „Селесао“ за всички времена. Първи продължава да е легендарният Пеле със 77 гола, но Неймар е със 75. Настоящият играч е пример за останалите звездни нападатели в състава, а с мислите си за успех на Мондиала продължава да повдига духа в редиците като същински лидер.

Трансферът, който промени историята и годината, променила формата

Неймар се присъедини през лятото на 2017 г. към ПСЖ и се превърна в най-скъпия футболист за всички времена, след като за правата му постъпиха на „Камп Ноу“ над 220 милиона евро. Бразилецът моментално се утвърди в суперзвезда за парижани, но той така и не спомогна за спечелването на Шампионска лига, а в ключови моменти от елиминационните фази на турнира бе обвиняван, че симулативно се контузва и не дава всичко от себе си.

Всичко това не му попречи да спечели с „принцовете“ 4 трофея по няколко пъти – Лига 1, Купата на Франция, Суперкупата на Франция и Купата на лигата. Във всички турнири изигра 163 мача, 115 гола и 72 асистенции. И докато до този момент оставаше съмнения с непостоянството си, от началото на кампанията, като че ли се готви за историческото Световно, тъй като в 19 мача заби 15 гола и с три асистенции по-малко.

Бразилецът е убийствено ефективен на терена, жаден е за трофеи и най-важното – вярва във възможностите на екипа, с който ще играе и е наясно за големите очаквания към него и „Селесао“. Неймар знае и че не спечели ли един от ценните трофеи сега, не се знае дали ще бъде отново в подобна върхова форма след четири години или няма да го сполети съдбата на Роберто Фирмино.

Eто какво може да очаквате от Бразилия на Мондиал 2022!

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички