Франция най-накрая обезвреди датския динамит, феноменален Мбапе класира „петлите“ на 1/8-финалите на Световното (ГАЛЕРИЯ)


Франция най-накрая обезвреди датския динамит, феноменален Мбапе класира „петлите“ на 1/8-финалите на Световното (ГАЛЕРИЯ)
Снимка: GettyImages

7963 0

Франция измъкна победата с 2:1 над Дания в група „D“ на Световното първенство и се класира за елиминациите на шампионата след изиграването на втората си среща в Катар. В герой за „петлите“ се превърна Килиан Мбапе, който заби двете попадения за своите.

Селекцията на Дидие Дешан доминираше почти през целия мач, но стигна до крайния успех малко преди края. Французите така и не успяха да превземат вратата на Каспер Шмайхел през първото полувреме.

Мбапе откри резултата в 61-ата минута след двойно подаване с Тео Ернандес. Датчаните обаче изравниха само 7 минути по-късно чрез Андреас Кристенсен. Натискът на французите заслужено се увенча с успех в 86-ата минута, когато Мбапе реализира втория си гол в мача и общо 31-ви с националния отбор.

Така Франция събра 6 точки и е на първото място в своята група. „Петлите“ се превърнаха и в първия отбор, който се класира за 1/8-финалите на шампионата в Катар.

С успеха, дошъл благодарение на феноменалния Мбапе, Франция сложи край и на негативната си серия срещу Дания. Селекцията на Дешан загуби и двата си мача срещу „червения динамит“ в Лига на нациите по-рано през тази година, а преди четири години на Мондиала в Русия двата тима завършиха наравно в груповата фаза.

Дания остава на третото място с актив от 1 точка. Така скандинавците загубиха за първи път след четири поредни равенства на световни шампионати.

В последния кръг селекцията на Каспер Хюлманд ще преследва задължителна победа срещу Австралия, за да се надява да продължи напред. Франция ще играе с Тунис.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА: Битката между Франция и Дания на терена и по трибуните

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Датчаните започнаха малко по-напористо срещата. То обаче се изразяваше само във владеенето на топката. Липсваха изгодните положения. В 6-ата минута Дембеле получи топката на дъгата на пеналта, но шутът му бе блокиран.

В 9-ата минута Тео Ернандес центрира на далечна греда, където Рабио свали към Жиру, но защитник изчисти топката точно преди голаджията да отправи удар към вратата на Шмайхел.

Рафаел Варан в 13-ата минута стреля с глава, но защитник изби пред голлинията. Само 120 секунди по-късно и Жиру с глава не уцели целта.

В последните минути „петлите“ взеха инициативата на терена.

В 21-ата минута дойде най-чистото положение. Адриен Рабио отправи първия точен удар в мача. Той стреля с глава след центриране на Дембеле, но Шмайхел показа класа.

Килиан Мбапе изригна в 30 минута. Той нахлу отляво, счупи кръста на защитник и центрира към Жул Кунде, който шутира, но Хьойберг изби на 2 метра пред голлинията.

В 33-ата минута Гризман би от малък ъгъл, но Шмайхел се справи. Последва истинска канонада пред вратата на датчаните,ала защитата успя да се удържи отново.

Корнелиус две минути по-късно се откъсна, но би в аут. В ответната атака Жиру с глава стреля неточно.

Мбапе блесна с фрапантен пропуск в 39-ата минута. Той получи топката на точката на дузпата, но прати кълбото в облаците.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят продължи в бясно темпо след почивката. Датчаните отново почнаха прилично, но след няколко минути пак Франция започна да натиска.

В 57-ата минута Мбапе се измъкна от защитата и стреля, но Шмайхел изби в корнер. Послед нов фрапантен пропуск. Чуамени намери перфектно Гризман на дъгата на пеналта, но нападателят би над вратата.

ГОЛ! Килиан Мбапе направи двойно подаване с Тео Ернандес, при което звездата на ПСЖ излезе на отлична позиция и матира Шмайхел – 1:0 в 61-ата минута.

ГОЛ! Датчаните отговориха сравнително бързо. Андреас Кристенсен изравни само 7 минути по-късно, в 68-ата. След центриране от корнер Йоаким Андерсен продължи към защитника на Барса, който с глава прати топката в мрежата  за 1:1.

В 73-ата минута Дания едва не направи пълен обрат. Линдстьом получи топката в пеналта и шутира, но Лорис показа класа и запази хикса.

Само пет минути по-късно и Чуамени пропусна след удар с глава.

ГОЛ!В 86-ата минута Килиан Мбапе възстанови преднината на „петлите“. Той се разписа отблизо след асистенция на Антоан Гризман.

Франция - Дания по ТВ: къде да гледаме гвоздея на деня на Мондиал 2022?

СЪСТАВИ

Франция: Лорис, Тео Ернандес, Упамекано, Варан, Кунде, Чуамени, Рабио, Гризман, Дембеле, Мбапе, Жиру

Дания: Шмайхел, А. Кристенсен, Нелсон, Андерсен, Меле, Р. Кристенсен, Хьойберг, Ериксен, Линдстрьом, Корнелиус, Дамсгор

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Двата отбора вече се срещаха на два пъти през 2022 година. Изненадващо или не, но във всеки от случаите краен победител излизаше полуфиналистът от Евро 2020. Единият път "червения динамит" спечели с 2:1, а втория - с 2:0.

Разбира се, на Световното мотивацията е съвсем различна и всеки дава най-доброто от себе си, докато в Лигата на нациите, където се състояха предишните им два мача през годината, някои от силните страни все още го приемат за донякъде приятелски турнир.

Франция вече няма да използва и Люка Ернандес, след като бранителят се контузи в първата среща в турнира и увеличи проблемите пред своя наставник Дидие Дешан, що се касае избора на здрави играчи. Дилейни пък ще пропусне срещата за Дания.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички