Австралия надхитри Тунис в исторически мач и мечтае за 1/8-финал в Катар


Австралия надхитри Тунис в исторически мач и мечтае за 1/8-финал в Катар
Снимка: Getty Images

5985 0

Австралия постигна първата си победа на Световното първенство в Катар, след като надви Тунис с 1:0. Този успех може да бъде изключително ценен за "кенгурутата", тъй като ги качи на второ място в група "D" и може да им "плати билета" за плейофите, ако и третият мач се развие добре за тях.

Австралия изигра по-силно първо полувреме и логично откри резултата в 23', когато точен бе Мичъл Дюк. През първата част Тунис изглеждаше респектиран и неуверен и се разигра едва в края на полувремето. Втората част те бяха по-добрият тим, но така и не успяха да стигнат до изравнително попадение и до важната точка.

Това е първият мач от 1974 г. за Австралия на световно първенство, в който те успяват да запазят мрежата си суха. Двубоят срещу африканците бе техно 18-о участие на световни финали. "Орлите" от Картаген остават със само 2 победи на мондиал в историята си и в група "D" заемат последното място с 1 спечелена точка.

Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

По-силни първи минути за Австралия на "Ал Джануб", но Тунис показва стабилност в отбрана. Мачът е доста динамичен през първия четвърт час, като африканците не са изобщо убедителни след преминаването на центъра на терена.  Най-хубавата възможност за Тунис дойде в 19-ата минута, когато тяхна контратака за малко не доведе до обстрел на австралийската врата. В ситуацията обаче Мсахи позволи да бъде неутрализиран, преди да нанесе удар.

ГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

ГОЛ! Австралия успя да материализира своето превъзходство в мача с попадение в 23-ата минута. След атака отляво топката "кацна" на главата на добре позициониралия се, но още в гръб Мичел Дюк. Нападателят отигра майсторски, за да матира вратаря на Тунис за 1:0.

В 34' се откри добър шанс и пред Джаксън Ървайн, който засече след изпълнение на корнер и опита да отиграе с пета, но бе блокиран от защитник в бяло. Първата си реална голова възможност тунизийците създадоха около 5 минути преди края на първото полувреме. В ситуацията футболист в бяло се пребори за топката в наказателното поле и намери Мохамед Дрегер, който стреля фронтално, но Сутар изчисти, преди топката да стигне целта.

В 44' пък голмайсторът в този двубой Дюк успя да нанесе още един удар към вратата на Тунис, но в ръцете на Дамен. В добавеното време на първата част Тунис имаше чудесна възможност да изравни, след като атака по фланга бе завършена от Юсеф Мсахи, който обаче стреля встрани от вратата от позиция, от която не трябваше да пропуска.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Тунис показва по-агресивно лице след почивката, като Австралия отвръща с дисциплинираност в отбрана. "Кенгурутата" се надяват да запишат първа суха мрежа на световни финали от общо 18 участия досега. В 56' се откри добра възможност за Австралия след атака от центъра. Тя бе завършена от Гудуин с нещо средно между удар и центриране, което не застраши вратата на Дамен.

Двойна смяна за Греъм Арнолд в 64' - голмайсторът Мичъл Дюк напуска заедно с Райли МакГрий, в игра влизат Макларън и Хрустич. В 67' пък треньорът на Тунис извади Айса Лайдуни и пусна в игра Уахиб Хазири.

В 66' Юсеф Мсахи отправи шут от границата на наказателното поле към вратата на Матю Райън, но бе блокиран от бранител, който изчисти след това. Пет минути по-късно пък австралийците можеха да си решат мача с второ попадение, но Матю леки се размина с топката, преди да нанесе съкрушителен удар.

В 84' Монтасар Талби отправи изстрел от дистанция, но топката се озова в ръцете на австралийския вратар. В ръцете на вратаря отиде и ударът на Хазри в 88', но видимо Австралия предаде инициативата в този мач на съперника и ще разчита на опълчение във финалните минути, за да съхрани трите точки.

Стартовите състави:

Тунис: Дамен, Талби, Брон, Мериа, Абди, Скири, Драгер, Лайдуни, Слити, Мсахи, Жебали

Австралия: Райън, Карачич, Роулс, Сутар, Бехич, Муй, МакГрий, Ървайн, Леки, Гудуин, Дюк

ПРЕДИ МАЧА

Африканците бяха солидни срещу Дания и с успех над Австралия могат да мислят за осминафинал, докато "кенгурутата" разочароваха при загубата си от Франция и ще имат последен шанс да постигнат нещо в Катар.

Лидер в групата очаквано е Франция, а Тунис е втори. Дания е на трето място, докато Австралия е последна без спечелена точка на форума.

Тунис има една победа над този съперник, постигната през 2005 г. в мач за Купата на конференциите. Най-голямото постижение на "кенгурата" на световно първенство е осминафинал през 2006 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички