Загадъчната Група А – един фаворит, един богаташ и два жадни за слава отбора (ВИДЕО)


Загадъчната Група А – един фаворит, един богаташ и два жадни за слава отбора (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/ Колаж: Sportlive.bg

2551 0

Пръсналият милиарди за организацията на предстоящото Световно първенство по футбол Катар по традиция попадна в Група „А“. Представителната селекция на Емирството по право e и водач в нея. Групата представлява географски микс от представители на 4 континента. Катар е от Азия, Нидерландия от Европа, Сенегал – Африка, а  Еквадор ще защитава честта на Южна Америка в тази пъстра компания.

Привидно групата има безспорен фаворит в лицето на „лалетата“ на Луис ван Гаал. Предварителните прогнози сочат, че „оранжевите“ и „Лъвовете от Теранга“, които по-рано през годината станаха шампиони на Черния континент за първи път, са основните претенденти за двете места, които ще осигурят „визи“ за елиминациите.

Но трябва ли с лека ръка да се пренебрегнат шансовете на другите два отбора? Катар са свръх амбицирани да се представят по най-добрия начин в дебюта си на Мондиал, при това на домашна сцена, а Еквадор е жаден за успехи и заради перипетиите, през които премина, докато узакони участието си на турнира.

ЗАГАДЪЧНАТА ГРУПА – ФАВОРИТЪТ НИДЕРЛАНДИЯ, ПАЧКИТЕ НА КАТАР И СПОСОБНОСТТА НА СЕНЕГАЛ И ЕКВАДОР ДА НАПРАВЯТ СЕНЗАЦИЯ

Вече споменахме, че Нидерландия е фаворит за първото място. И футболни специалисти, и букмейкъри са на мнение, че „лалетата“ ще завършат на върха. Наистина ли обаче трябва да се доверим на сляпо на тази теория?

Да, ама не! Разбира се, че доводите за леко преминаване на „оранжевите“ са на налице, но има едно голямо „НО“. И трите останали отбора са способни да поднесат изненади. Ще бъде истинска сензация Нидерландия да не финишира поне втора, ала във футбола сме ставали свидетели на какви ли не чудеса.

А в този случай са забъркани и много, много пари. В групата е домакинът Катар, който вече повече от десетилетие пръска несметни богатства, за да организира един приказен, но и рядко скандален Мондиал. Представителният тим на Емирството едва ли ще иска просто само да си изиграе трите мача от групата.

Неписано правило е, че у дома и стените помагат, а много често и външни фактори… По традиция домакините на Мондиалите излизат от групите си и сега Катар ще се постарае с всички средства да изиграе и поне един елиминационен двубой.

Сенегал е актуалният шампион на Африка, а от тима лъха на класа. „Лъвовете от Теранга“ са прегладнели и жадни за още успехи, а тези техни амбиции са подплатени и с безспорни качества. Селекцията на Алиу Сисе определено е най-класната сред представителите на Африка, но и претърпя жесток удар, след като бе оповестено, че Садио Мане отпада от състава за Световното по футбол

Отборът на Еквадор в никакъв случай също не може да бъде отписан. „Ла Три“ разполага с талантливи футболисти, които са допълнително мотивирани заради скандала, който се разгаряше до последно и мястото им в Катар висеше на косъм.

Лично според мен Катар ще се докопа до победата над Еквадор в откриващия мач на шампионата и интригата в групата ще се завърже тотално.

КАТАР - стигат ли парите за нещо съществено на най-голямата футболна сцена? 

Главният коз на Катар безспорно ще е домакинството на Мондиала. Тимът в момента е на 50-ото място в световната ранглиста на ФИФА и ще дебютира на най-големия футболен форум. В Емирството инвестираха купища средства не само за организацията на турнира, но и в програма за развитие на националния си отбор през последната декада, след като бе избран за домакин на Световното, което вече чука на вратите.  

Парите не бяха жалени. Начело на отбора е специалистът от школата на Барселона Феликс Санчес Бас. През 2019 година започна да се вижда резултатът от тези инвестиции. Катарците постигнаха първия си значим успех, триумфирайки с Купата на Азия и в момента те са актуалният шампион на континента.

Домакините на Мондиала са амбицирани да се представят максимално добре на домашната сцена, въпреки че на хартия са считани за тотален аутсайдер. Вижте пълна визитка и анализ на националния отбор на Катар

НИДЕРЛАНДИЯ - скритият фаворит за титлата

Нидерландия пропусна последното Световно първенство в Русия, а преди това спечели бронзовите медали на турнира в Бразилия. Отново начело на „лалетата“ е Луис ван Гаал, който водеше тима през 2014 година.

„Оранжевите“ спечелиха своята квалификационна група в зона „Европа“ и се представят изключително успешно и стабилно, въпреки че отбора не е толкова бляскав и пълен с множество звезди от световна величина, каквото повеляваше традицията. В момента те са под №8 в световната ранглиста на ФИФА.

Нидерландия държи печалния рекорд по съотношение на изиграни и загубени финали на Световни първенства. „Лалетата“ претърпяха разочарование и в трите,  в които участваха до момента. Сега „оранжевите“ са амбицирани да развалят проклятието и да постигнат това, което много по-звездни и гениални поколения не успяха да сторят – да стъпят на световния връх! Подробен анализ, описание и визитка на Нидерландия четете в Sportlive.bg 

СЕНЕГАЛ - класа от Африка, но с голяма липса

„Лъвовете от Теранга“ безспорно са най-класният отбор от Африка на предстоящото Световно първенство. Селекцията на Алиу Сисе е актуалният шампион на Черния континент, като Сенегал стъпи на върха за първи път в своята история в началото на тази година, сразявайки Египет на Мохамед Салах на финала. В решителния плейоф за Мондиала Садио Мане, Калиду Кулибали и компания отново надвиха „фараоните“.

Най-доброто представяне на Сенегал на Световни първенства е ¼-финал при дебютното участие през 2002 година. Сега „Лъвовете от Теранга“ са гладни за още по-големи успехи. Те са амбицирани да се превърнат в първия африкански отбор, класирал се поне на полуфинал. Тимът разполага с безспорен талант и класа и остава да ги разгърне, за да пробва да направи най-големия лъвски скок в историята на футбола на континента.

Сенегал заема 18-ото място в ранглистата на ФИФА. Подробен анализ, описание и визитка на Сенегал четете в Sportlive.bg 

ЕКВАДОР - кралят на равенствата

Еквадорците се класираха по чисто спортен път на Мондиала след квалификациите в Зона Южна Америка. „Ла Три“ финишира на заветното четвърто място, но последва истинска драма около участието на тима в Катар. Чили и Перу претендираха, че защитникът Байрон Кастийо е играл неправомерно за Еквадор.

Десният бек взе участие в 8 от 10-те срещи в квалификационния цикъл. От футболната федерация на Чили твърдяха, че Кастийо е колумбиец и е с три години по-възрастен от годините, на които се представя. В крайна сметка Апелативната комисия на ФИФА не уважи жалбата и Еквадор ще играе в Катар. На 8 ноември и Спортният арбитражен съд потвърди, че „Ла Три“ ще участва на Мондиала.

Скандалът със сигурност е амбицирал селекцията на Густаво Алфаро да покаже с чисто футболни средства, че заслужено ще играе по терените в Персийския залив. А защо да не направи и най-доброто си представяне на турнира, подобрявайки това от 2006 година, когато стигна до 1/8-финалите.

Еквадор е на 44-ата позиция в световната ранглиста на ФИФА. Подробен анализ, описание и визитка на Еквадор четете в Sportlive.bg 

Програма на група A на Световното по футбол

20 ноември

  • 18:00 ч., Катар - Еквадор

21 ноември

  • 18:00 ч., Сенегал - Нидерландия

25 ноември

  • 15:00 ч., Катар - Сенегал
  • 18:00 ч., Нидерландия - Еквадор

29 ноември

  • 17:00 ч., Еквадор - Сенегал
  • 17:00 ч., Нидерландия - Катар

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички