Отборите на Световното: "Лъвовете на Теранга“ се готвят за най-големия африкански скок (ВИДЕО И СНИМКИ)


Отборите на Световното: "Лъвовете на Теранга“ се готвят за най-големия африкански скок (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

2103 0

Сенегал безспорно е най-добрият африкански отбор в момента. Именно „Лъвовете на Теранга“ са фаворитът на континента за най-успешно и запомнящо се представяне на предстоящото Световното първенство по футбол. Сенегал заслужено триумфира за първи път в историята си с Купата на Африка в началото на тази година и апогеят за звездната селекция на тима нищо чудно да дойде в нейния край в Катар.

Черният континент до момента не е излъчвал полуфиналист на Мондиал. Още при дебюта си на Световното първенство преди 20 години Сенегал стигна до четвъртфиналите. Сега „Лъвовете на Теранга“ ще покажат дали са способни да се превърнат в първия отбор от Африка, класирал се в Топ 4 в света.

Континенталният трофей безспорно е засилил глада за успехи на перлите на тима. Както се казва: „Апетитът идва с яденето“. Развръзката предстои, а със сигурност Садио Мане (макар и под въпрос), Калиду Кулибали и компания няма да се предадат без бой и са готови на чудеса от храброст. А всичко това е подплатено и с качества.

ГРУПАТА НА МОНДИАЛА И ОЧАКВАНИЯ ЗА ПРОГРЕС В ТУРНИРА

Шампионът на Африка се натресе в група заедно с домакина Катар, способния да изненада всеки Еквадор и считаната за фаворит Нидерландия. Специалисти и анализатори са на мнение, че шансовете на Сенегал да продължи към елиминациите са повече от добри.

Предварителните прогнози сочат, че „лалетата“ и „Лъвовете на Теранга“ са фаворити за първите две места. Двата отбора се изправят един срещу друг в първия кръг на двубоите в групата. От неговия изход ще зависи дали ще трябва да се преследват задължителни две победи в следващите срещи.

Домакините и Еквадор в никакъв случай обаче не бива да бъдат отписвани от сметките за „квота“ за елиминациите. Катар ще разчита на публиката, а защо не и на външни фактори…

ПЪТЯТ КЪМ СВЕТОВНОТО

Преди да си осигури визата за Мондиал 2022 Сенегал триумфира за първи път с трофея за Купата на Африка. „Лъвовете на Теранга“ победиха на финала с 4:2 Египет след изпълнение на дузпи. Редовното време приключи при 0:0, а Садио Мане профука удар от бялата точка още в началните минути на двубоя, но накрая настоящата звезда на Байерн Мюнхен вкара решителната дузпа и донесе историческата титла на 6 февруари.

След това Сенегал отново разплака Египет на 29 март. „Лъвовете на Теранга“ пак надделяха над „фараоните“ след дузпи(3:1), но този път в плейофа за класиране на Световното в Катар. Така в рамките на по-малко от два месеца Садио Мане спечели два важни дуела срещу бившия си съотборник в Ливърпул Мохамед Салах.

Сенегал загуби само един мач от осемте в целия квалификационен цикъл в зона Африка. Тимът падна с 0:1 при гостуването на Египет в първия от двата двубоя в решителния плейоф.

В момента шампионът на Африка заема 18-ото място в световната ранглиста на ФИФА.

СЕНЕГАЛ НА СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА – МЕЧТАН ДЕБЮТ И НЕВИЖДАНО БОЛЕЗНЕНО ОТПАДАНЕ

„Лъвовете на Теранга“ ще хапят за трети път на Мондиал. Първото участие на тима е и най-успешното до този момент. Сенегал прави мечтан дебют в турнира в Южна Корея и Япония през 2002 година, когато достига до ¼-финалите.

Още в първия си мач на Световно първенство африканците хвърлят бомбата, побеждавайки с 1:0 действащия световен шампион Франция с гол на Папа Буба Диоп. Любопитното е, че голяма част от футболистите в състава на Сенегал по онова време се подвизават точно във френската Лига 1. Селекционер на „Лъвовете на Теранга“ също е французин – Бруно Метцу, известен като Белия Магьосник. За съжаление специалистът си отиде от този свят през 2013 г. след тежко боледуване.

В следващите си две срещи в груповата фаза тимът прави две равенства – 1:1 срещу Дания и 3:3 срещу Уругвай.  Сенегалците се справят с Швеция с 2:1 след продължения и се класират сред най-добрите 8 отбора.

Съперник на ¼-финалите е Турция. В редовното време двата отбора не успяват да си отбележат гол. Илхан Мансъз в 94-ата минута на двубоя забива победното попадение. Така последният златен гол в историята на Световните първенства слага край на приказката за Сенегал при дебютното участие на най-големия футболен форум.

„Лъвовете на Теранга“ се класират чак за Мондиала в Русия през 2018 година. Тогава тимът отпада още в груповата фаза, но изключително болезнено. Сенегал и Япония финишират с по 4 точки. Всички показатели между двата отбора бяха изравнени и се стигна абсолютен прецедент в историята на Мондиалите. Наложи се за първи път да се използва правилото за „феърплей“, което прати напред „самураите“, които имаха с два жълти картона по-малко.

Показателен факт за представянето на Сенегал на световни футболни финали е, че тимът е регистрирал  само две загуби от 8 срещи за двете си досегашни участия.

СЕЛЕКЦИОНЕРЪТ

Треньор на „Лъвовете на Теранга“ е Алиу Сисе. 46-годишният специалист е начело на националната селекция от 2015 година. В треньорската си кариера е водил още само юношите U23 на Сенегал.

Най-големият му успех безспорно е историческият триумф с Купата на Африка през тази година. В този паметен миг съдбата се усмихна на Сисе и му се реваншира за случилото се преди 20 години. На финала за трофея срещу Камерун, загубен с 2:3 след изпълнение на дузпи, именно той направи фаталния пропуск от бялата точка.

През 2019 година той извежда Сенегал като треньор до финала в континенталната надпревара, където тимът губи от Алжир с 0:1. Под негово ръководство отборът се класира на Мондиала в Русия преди 4 години.

Алиу Сисе носеше капитанската лента на Сенегал при фурора в Южна Корея и Япония. На клубно ниво като футболист той направи сериозна кариера във Франция и Англия. Носил е екипите на Лил, ПСЖ, Монпелие, Лил, Седан, Бирмингам и Портсмут. Подвизаваше като дефанзивен халф и централен защитник.

Логично тази година бе избран за Треньор №1 на Африка след триумфа на континенталния шампионат.

ТАКТИЧЕСКА СХЕМА

Селекционерът на Сенегал Алиу Сисе подрежда тима си в тактическа постройка 4-3-3 или 4-2-3-1. В последните няколко контроли той залага на втората схема. Няма да е изненада, ако започне с нея на Мондиала.

Голямата сила на тима е по фланговете, където разполагат с изключително скоростни играчи. „Лъвовете на Теранга“ демонстрират открит футбол. Играчите са изключително здрави и влизат без страх в единоборствата.

Като слабост може да се отчете липсата на типичен голаджия за върха на атаката. Почти всички отбори от Африка имат един и същи недостатък. Той не липсва и при сенегалците – изкарването на немалко картони, някои от които за необмислени груби влизания в краката на съперникови играчи.

НАЙ-ВАЖНИЯТ ИГРАЧ В ОТБОРА

Няма две мнения, че това е Садио Мане. 30-годишната суперзвезда на отбора е най-добрият голмайстор в историята на националния отбор със своите 33 попадения.

Титулярната му позиция е на левия фланг на атаката. По време на двубоите обаче настоящата звезда на Байерн Мюнхен се движи по целия фронт на атаката. Отличава се с изключителна бързина, добри технически качества и голов нюх. За съжаление обаче, твърде вероятно е да не го видим в игра, макар и Сенегал да го повика за Мондиал 2022, независимо от контузията, която получи в последния мач на Байерн

В селекцията на Сенегал изпъкват още няколко имена. Сред тях са защитникът Калиду Кулибали, халфът Идриса Гей и вратарят Едуар Менди.

От състава ще отсъства Кейта Балде. Наскоро той премина в руския гранд Спартак Москва, но изгърмя заради допинг нарушение и е аут от Мондиала, след като е отстранен до 5 декември. Наказанието дойде от италианската национална антидопингова агенция. То е за нарушаване на процедурата за даване на тест, докато играеше за Каляри през миналата кампания.

За високата класа на играчите в селекцията на „Лъвовете на Теранга“ говорят и клубните отбори, за които се подвизават. Под ръководството на треньора Алиу Сисе играят футболисти на Байерн Мюнхен, Челси, Милан, Марсилия, Монако, РБ Лайпциг, Евертън, Лестър и т.н. 

ВИЖТЕ ВИДЕА ОТ ИСТОРИЧЕСКИЯ ТРИУМФ НА СЕНЕГАЛ С ШАМПИОНСКАТА ТИТЛА НА АФРИКА И БОМБАТА СРЕЩУ ФРАНЦИЯ: 

 

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички