Отборите на Световното: Мистериозен скандал амбицира Eквадор за подвиг на първенството в Катар (ВИДЕО И СНИМКИ)


Отборите на Световното: Мистериозен скандал амбицира Eквадор за подвиг на първенството в Катар (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

2624 0

Участието на един от финалистите на предстоящото Световно първенство по футбол 2022 до последно висеше и съществуваше вариант да бъде изхвърлен от турнира, въпреки че отборът чисто спортно заслужи мястото си сред 32-та тима в Катар. Над Еквадор тегнеше реалната угроза да пропусне Мондиала заради юридически казус. Случаят „Байрон Кастийо“ накара привържениците на футбола в латиноамериканската страна да са на тръни и да чакат окончателното решение на ФИФА.

И то дойде чак на 16 септември, когато Световната футболна федерация отсъди, че Еквадор ще играе в Катар. Мистериозният скандален казус около десния бек Байрон Кастийо, проточил се с няколко месеца, приключи с хепиенд за „Ла Три“.

Скандалът се развихри, след като Чили и Перу предявиха сериозни претенции, свързани с документите на играча. Обвинението на двете конкурентни държави от зона „CONMEBOL“ касаеше картотеката на Кастийо, който участва в 8 от 10-те мача на еквадорците в квалификациите. След края на квалификационния цикъл, в който Еквадор финишира на 4-ото място, което осигуряваше директен излаз на най-големия футболен форум, Чили и Перу обявиха, че защитникът се подвизава с фалшив акт за раждане и играе неправомерно, защото всъщност е  роден в Колумбия.

Компроматната война се разгоря в пълна степен, като на по-късен етап от Чилийската футболна федерация предоставиха и нови доказателства, според които Кастийо е и с три години по-възрастен.

В крайна сметка Апелативната комисия на ФИФА отсъди, че е доказано наличието на еквадорска националност на 23-годишния играч, а мощният натиск за дисквалифициране на „Ла Три“ не завърши с успех. Спортния арбитражен съд в Лозана е възможно да разгледа случая, но шансовете да се стигне до драматичен обрат буквално в последния възможен момент са малки, защото началото на шампионата е съвсем скоро.

Така Еквадор ще участва на Световно първенство за четвърти път, но се наложи да премине през ада заради мистериозния скандал. Това със сигурност ще мотивира допълнително отбора да се представи максимално добре по терените в Катар и дори да пробва да надскочи себе си, правейки най-запомнящото си присъствие на Мондиал.

В КАКВА КОМПАНИЯ СЕ СЪБРА „ЛА ТРИ“ В КАТАР И КАКВИ СА ШАНСОВЕТЕ ЗА ПРОГРЕС?

Еквадор попадна в група с домакина Катар, шампиона на Африка Сенегал и фаворита Нидерландия. Определено е трудно да се прогнозира как ще се развие битката между четирите тима. Със сигурност ключов ще е първият мач на „Ла Три“. В него Еквадор ще се изправи срещу домакина Катар в откриващата среща на шампионата.

При евентуална победа шансовете на тима да завърши на едно от първите две места ще се увеличат значително, но много добре знаем, че у дома и стените помагат. Еквадор разполага със сравнително качествен състав, който може да изненада неприятно всеки един от съперниците в групата.

Шансовете за продължаване към елиминациите все пак минават през победа срещу домакините на старта. Освен скъпоценни 3 точки, тя със сигурност ще даде повече самочувствие и увереност на тима за следващите два сблъсъка срещу Нидерландия и Сенегал.

СКАНДАЛ ГРЪМНА И ПРЕДИ СТАРТА НА КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА МОНДИАЛА

Не само за участието на Еквадор на финалите в Катар, но и преди старта на квалификациите в Зона Южна Америка избухна голям скандал. Той доведе до отстраняването от длъжност на президента на Еквадорската федерация по футбол Франсиско Егас, както и до освобождаването на селекционера Жорди Кройф.

Синът на легендарния Йохан Кройф така и не успя да проведе нито един мач начело на отбора. Той бе назначен за треньор в началото на 2020 година, но се стигна до раздялата с него още през юли същата година.

Шефът на тамошния футбол бе обвинен в преразход на средствата на местната федерация. Оказа се, че са били изразходвани почти 6 млн. долара по договорите на Жорди Кройф и спортния директор Антонио Кордън. Първоначално заделените средства от федерацията бяха в размер на 4 млн. долара. Така нидерландецът и спортният директор прибраха солидно обезщетение за преждевременно прекратените им контракти.

ПЪТЯТ КЪМ СВЕТОВНОТО

Около месец след освобождаването на Жорди Кройф начело на националната селекция на Еквадор застана Густаво Алфаро. Аржентинският специалист поведе тима в квалификациите.

В първия мач от тях „Ла Три“ загуби с 0:1 при визитата си на Аржентина. Последваха три поредни победи, като серията започна с 4:2 срещу Уругвай като домакин и приключи с разгромното 6:1 над Колумбия, отново в Кито. „Ла Три“ направи равенства от 1:1 у дома и срещу  двата топ отбора в Южна Америка – Бразилия и Аржентина.

Така в края на квалификационния цикъл Еквадор финишира на заветното 4-то място, което дава директна виза за Световното.  Еквадорците събраха 26 точки след 7 победи, 5 равенства и 6 загуби. Те изпревариха петия Перу с 2 пункта. Поне привидно изглежда, че „Ла Три“ е домакински отбор, защото 18 от точките са спечелени у дома.

Заслужава си да се отчете, че за 18-те мача в квалификациите тимът реализира 27 гола, колкото и вторият в класирането Аржентина. Единствено Бразилия отбеляза повече попадения – 40.

В момента Еквадор заема 44-ата позиция в актуалната световна ранглиста на ФИФА.

ЕКВАДОР НА СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА

Предстоящият Мондиал ще е четвърти за Еквадор. „Ла Три“ участва и на шампионатите през 2002 г., 2006 г. и 2014 г. Най-доброто представяне на латиноамериканците е преди 16 години, когато достигат до 1/8-финалите. Англия побеждава с 1:0 Еквадор на Мондиал 2006 в спора за място сред най-добрите 8 отбора.

„Ла Три“ никога досега не е напускал Световно първенство без победа. През 2002 година Еквадор успява да излъже с 1:0 Хърватия. На шампионата през 2006 година надделява и в два мача в груповата фаза – с 2:0 над Полша и с 3:0 над Коста Рика. На турнира в Бразилия тимът удря с 2:1 Хондурас.

СЕЛЕКЦИОНЕРЪТ

Национален селекционер на Еквадор е Густаво Алфаро. Вече споменахме, че аржентинският специалист застана начело на отбора преди квалификациите за Мондиал 2022. Той смени напусналия без да дебютира като наставник на тима Жорди Кройф.

Алфаро е роден на 14 август 1962 година в Рафаела, Аржентина. Футболната му кариера преминава в Атлетико де Рафаела. Подвизава се като халф.

В треньорския бранш е от 30 години, като до заставането начело на Еквадор е водил само клубни отбори. Кариерата му стартира през 1992 година, когато поема Атлетико де Рафаела, където е играл дотогава. След това работи още в над дузина различни клубове в родината си.

60-годишният специалист постига най-големите си успехи с Арсенал де Саранди. Той извежда тима до титлата в Аржентина пред 2012 година, която е първата и единствена в историята на клуба. Алфаро е начело на Арсенал де Саранди в два периода, като успява да завоюва още Копа Судамерикана през 2007 година и Купата на Аржентина през 2013 година.

През 2019 година той застава начело на гранда Бока Хуниорс. Той печели Суперкупата на Аржентина и титлата, но е освободен след само година на поста.

Единственият му престой в клубен отбор извън родината е саудитският Ал – Ахли, където работи за кратко през 2009 година.

ТАКТИКАТА

Предпочитаната схема от треньора Густаво Алфаро е 4-3-3. Тимът играе в тази формация най-вече при домакинствата си. Специалистът подрежда отбора и в 4-2-3-1, а понякога залага и на 4-4-1-1. Не е изключено за срещите на Мондиала той да групира състава именно в 4-2-3-1.

Отличителна черта е смелото влизане в единоборствата. Футболистите на отбора са изключително здрави физически.

Еквадорците разчитат изключително много на бързината на фланговите си играчи. Тимът се стреми да прилага и висока преса. Слабост е, че в отбора няма типичен плеймейкър.

НАЙ-ВАЖНИЯТ ИГРАЧ В ОТБОРА

Нападателят Енер Валенсия със сигурност има ключова роля в състава на „Ла Три“. 32-годишният щурмовак е един от най-опитните в отбора и думата му определено се чува в съблекалнята, а той е и капитан на тима.

Валенсия е топ реализаторът в историята на Еквадор със своите 35 гола. Очаква се той да бъде и основната заплаха за съперниковите врати по време на турнира.

Голаджията на Фенербахче има опит и в английската Висша лига с екипите на Уест Хям и Евертън.

Като цяло тимът е сравнително млад с няколко по-опитни играчи като Енер Валенсия и Анхел Мена. Новата звезда на „Ла Три“ е левият бек Первис Еступинян. В селекцията на Густаво Алфаро личат имената и на двама негови съотборници от английския Брайтън Мойсес Кайседо и Хереми Сармиенто. Впечатление прави и 20-годишният защитник на Байер Леверкузен Пиеро Инкапие.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ МАЧА ОТ НАЙ-ВИСОКОТО СТЪПАЛО, ДОСТИГНАТО ОТ ЕКВАДОР НА СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА:


АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички