Твърде често Григор го е страх от победата


Твърде често Григор го е страх от победата
Снимка: Getty Images/Guliver

2301 0

Цели пет мачбола, три от които поредни, не стигнаха на най-добрия ни тенисист Григор Димитров, за да вземе уж нарисуваната победа в Мадрид срещу номер 9 в света Доминик Тийм. Освен очевидното разочарование и изблици на бяс, които е изпитал всеки един запален почитател на българина, няма как да не се набие на очи нещо изключително тревожно – в този мач Григор буквално го беше страх от победата!

В приложеното най-долу видео всеки може да види всяка една от ситуациите, за които ще говоря в следващите редове. И така:

1. Мачбол номер 1 (на сервис на Тийм /започва от 5:24 минута на записа/): Тук претенции към Димитров трудно може да има – хубав начален удар на австриеца, който не позволи да се стигне до разиграване. Все пак българинът усети посоката и предвид факта, че имаше три поредни мачбола в този момент, можеше по-отпуснато и спокойно да се помъчи да вкара ретура, дори да не е перфектно, и да се стигне до разиграване, за да изтества нервите на противника, който знае, че няма право на грешка.

2. Мачбол номер 2 (на сервис на Тийм /започва от 5:50 минута на записа/): Тук вече Григор сам си е виновен. Сравнително добър сечен ретур от бекхенд, при който Тийм е принуден да излезе на мрежата. Ъпроучът на австриеца е стандартен – в центъра на корта, като Григор трябва да удари топката от бекхенд. И какво става – вместо силен изстрел в тялото на Тийм, с който да го затрудни максимално при волето, българинът успя да удари рамка и за австриеца беше детска игра да завърши точката на мрежата от воле при удобно повдигнатата топка.

3. Мачбол номер 3 (на собствен сервис /започва от 6:30 минута на записа/): Силен, почти плосък първи сервис точно на любимия бекхенд на Тийм, който в този мач посреща на 5 метра зад основна линия, за да си даде време за реакция. Австриецът прави плътен и дълбок ретур, Григор моментално изпада в защитна позиция и оттам-насетне точката е ясна. Въпросът е защо, по дяволите, нямаше опит за сечен сервис по правата т.е. на форхенда на Тийм и да не е с толкова сила? При цялостния стил на австриеца – да се играе с максимална сила и при факта, че стоеше толкова назад на ретур, предпоставките за грешка или плитка, удобна топка за завършване, щяха да са налице. Най-тъжното е, че при 6:6 точки Димитров отне малко от силата на сервиса, пласира го в тялото на Тийм и австриецът, логично, върна плитка топка, с която Григор без усилие се разправи. Само че при 6:6 точки, не при 6:5 ...

4. Мачбол номер 4 (на сервис на Тийм /започва от 8:10 минута на записа/): Любимият кик сервис на бекхенд от страна на Тийм, който изхвърля Григор далеч извън корта и нашият няма как да отиграе. Без претенции.

5. Мачбол номер 5 (на сервис на Тийм /започва от 11:10 минута на записа/): Уникална игра с краката на Тийм, който успя да контрира дълбок и плътен ретур от форхенд на Григор и да го разстреля с форхенд по правата. Може би единственото, което можеше да промени Димитров, е да пробва сечен ретур, т.е. да има по-въртеливо движение на топката и Тийм да трябва да генерира сила, но това вече е в сферата Playstation.

От чисто спортно-техническа гледна точка не може да се каже, че в решителните моменти Димитров е пропилял твърде много. Той, обаче, трябваше да покаже хладна мисъл в поне два от петте случая и не го направи. А предвид сходната загуба от Джак Сок в Индиън Уелс, където имаше 4 мачбола, мирише на тенденция. Това няма как да не навежда на мисълта за „ръчицата трепери“. И за страха.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички