Световните и европейски шампиони на България също ще получават премии от държавата?


Световните и европейски шампиони на България също ще получават премии от държавата?
Снимка: iStock/Guliver

2177 0

Депутат предлага световните и европейски шампиони на България също да бъдат включени в кръга на лицата, които да получават премии за своите успехи. Такива премии по сега действащия закон са предвидени само за шампиони от Олимпийски игри.

Александър Сиди от ВМРО внесе промени между първо и второ четене на Закона за физическото възпитание и спорта.

"Трикратни и многократни световни шампиони не получават нищо. Тези заслужили български спортисти, които са издигали българското знаме по цял свят, несправедливо са лишени от социалните придобивки, предвидени за техните колеги като пожизнени месечни премии", смята народният представител.

Александър Сиди обясни, че има и друга несправедливост при сегашния режим на премиране – деленето на спортове на олимпийски и неолимпийски, което често е обусловено от международната конюнктура. Ярък пример за това е художествената гимнастика, която сравнително неотдавна стана олимпийски спорт.

"Не е справедливо трикратните ни абсолютни световни шампионки, както и многократни медалистки, от годините на най-силните български успехи в този спорт, да не получават нищо, само заради факта, че спортът им не е бил олимпийски, когато са носили слава на България."

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички