Париж приема Олимпийските игри през 2024г.


Париж приема Олимпийските игри през 2024г.

1025 0

Кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети потвърди официално, че градът ще приеме Олимпийските игри през 2028 година, което означава, че Париж ще бъде домакин на Олимпиадата 4 години по-рано. Двата града бяха последните останали кандидати за Игрите през 2024, но президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах взе решение загубилата кандидатура да получи правото да бъде домакин 4 години по-късно. От Париж категорично заявиха, че се интересуват единствена от Олимпиадата през 2024, но американският град прие варианта 2028.

"Горд съм да обявя, че Олимпийските игри се завръщат в Америка. През 2028 връщаме Игрите в Лос Анджелис, една от великите столици на олимпийското движение", заяви Гарсети днес на церемония в "Стъбхъб Стейдиъм". Кметът на Ел Ей разкри, че от МОК са предложили много солидна финансова помощ, като компенсация за 4-годишното изчакване. Субсидията от организацията може да достигне 2 милиарда долара от общия бюджет, който възлиза на 5,3 милиарда. "Предложението бе твърде добро, за да го откажем", коментира Гарсети.

Лос Анджелис ще приеме Олимпийските игри за трети път в историята, след 1932 и 1984. "Сигурен съм, че Игрите в Лос Анджелис ще демонстрират както олимпийския идеал, така и американският дух. Нямаме търпение да бъдем домакини", заяви президентът Доналд Тръмп.

Решението на Лос Анджелис бе прието радушно и в Париж, след като градът по този начин остава без конкуренция за 2024. "Това е много важна стъпка към успеха на нашата кандидатура. Аз съм изключително отдаден на каузата да помогна на нашата страна да спечели домакинството", каза в изявление президентът на Франция Еманюел Макрон. Париж ще бъде домакин на Олимпийски игри за втори път, точно 100 години след първото си домакинство. Градовете-домакини на Олимпиадите през 2024 и 2028 ще бъдат обявени официално на Конгрес на МОК в Лима на 13 септември

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички