Олимпиадата в Токио през 2020 ще въведе за първи път скенери за лицево разпознаване


Олимпиадата в Токио през 2020 ще въведе за първи път скенери за лицево разпознаване
Снимка: Getty Images/Guliver

2172 0

По време на Летните олимпийски игри в Токио през 2020 година идентификацията на хора ще се извършва с помощта на система за лицево разпознаване. Както съобщи в неделя агенция "Киодо", това ще бъде първият случай на масово приложение на подобна технология в историята на Олимпийските игри и тя ще важи за абсолютно всички спортисти, служители, журналисти и доброволци по време на събитието.

Отбелязва се, че основната цел на тази мярка ще бъде повишаването на нивото на сигурността и предотвратяването на терористични актове. Системата ще помага и да се избегнат случаите на влизане в зоната със спортните съоръжения с чужд пропуск. Според предварителните оценки системата ще спомогне за идентификацията на приблизително 300 - 400 хиляди души, като междувременно ще спести на всички и висенето по опашки с часове. Единствено обикновените фенове обаче няма да минават през системата - за тях достъпа до спортните състезания ще се установява чрез стандартна проверка на закупените билети.

Разработката на системата за лицево разпознаване принадлежи на японския производител на електроника "Ен И Си". За да получи някой специалния си пропуск, той ще трябва да се регистрира предварително, като предостави свои снимки и друга информация. На входовете на стадионите, организаторите ще поставят скенери за разпознаване на лица, които незабавно ще анализират данните от пропуска и и ще ги сравняват с истинския вид на собственика.

От японската информационна агенция припомнят, че Системата вече премина тестовите изпитания. Това се случи по време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година, когато тя бе използвана за входа на журналистите в "Японската къща". Подобни скенери за автоматично преминаване на паспортен контрол наскоро бяха инсталирани на токийското летище "Ханеда".

XXXII Летни олимпийски игри ще се проведат в Токио от 24 юли до 9 август 2020 г. Организацията на спортни състезания се очаква да похарчи около 1.35 трлн. йени (около 12 млрд. долара по текущия курс)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички