Волята на Въздушния: "Джордан срещу грипа" или "шоуто в Юта", което никой не очакваше (ВИДЕО)


Волята на Въздушния: "Джордан срещу грипа" или "шоуто в Юта", което никой не очакваше (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2559 0

Един от най-великите баскетболисти - Майкъл Джордан, неведнъж е радвал феновете на спорта с моменти, които да останат в историята. Преди точно 26 години обаче Въздушния сътвори безпрецедентен и иконичен момент, който се помни от почитателите на играта и до ден-днешен.

"The Flu Game"

До 1997 година нямаше много причини Джордан и неговият Чикаго Булс да бъдат считани за аутсайдери. Но Въздушния за пореден път доказа величието си, излизайки на паркета за мач номер 5 от финалите през 1997 година със сериозни симптоми на настинка, а това само прибави поредната глава към неговата легенда.

"Биковете" се нуждаеха задължително от своя лидер за мач номер 5, тъй като преди него сериите във финала бяха изравнени при 2:2. Евентуална победа на Юта Джаз е можело да означава и крах в психиката на Булс, но разбира се, въпреки болежките Ем Джей просто не позволи това да се случи.

Паметното представяне на Майкъл

Без капка енергия, бъдещият член на "Залата на славата" на Булс изглеждаше изгубен през първата четвърт, след което обаче "избухна" и вкара 17 точки през втората. Той се затрудни в третата четвърт, след което се засили в четвъртата, за да вкара седем точки по време на серия от 10-0, която заличи преднината на Юта от 77-69.

Неговата тройка в последните 30 секунди даде преднината на Чикаго, която отборът от Илинойс не загуби. Самият Джордан завърши онази паметна вечер с цели 38 точки и въпреки настинката нямаше никой друг над него на паркета. Това представяне пък се превърна в безсмъртно и му бе даден прякора "The Flu Game".

Изявлението на Ем Джей

Веднага след края на мача, уморен и едва стоящ на своите крака Ем Джей коментира своето представяне, заявявайки следното: "Това беше вероятно най-трудното нещо, което съм правил. Почти припаднах на паркета, опитвайки се да спечеля баскетболен мач".

23 години по-късно баскетболната общност си спомня за великия подвиг на Ем Джей, а останалото е история. След победата в мач номер 5 сериите се връщат в Чикаго. Там Джордан нанизва 39 пункта и по този начин печели своя пети пръстен от 5 изиграни финала.

ОЩЕ ОТ ДЖОРДАН:

"Това не е ДЖОРДАН, това е БОГ дегизиран като него";

Защо Майкъл Джордан е карал съотборник да гладува?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички