It's all about the money: Спортисти, коитo станаха милиардери


It's all about the money: Спортисти, коитo станаха милиардери
Снимка: Getty Images

3366 0

Съществуването на все повече и повече милиардери, разбира се, стана възможно благодарение на непрестанното разрастване и влияние на социалните мрежи. В допълнение към заплатата си, спортистите, които са милиардери, са намерили страхотни страхотни начини да направят колаборации с най-продаваните марки за всички времена.

По този начин те увеличават своите пари до огромни суми, а сега Sportlive.bg ще опита да разгледа само част от най-богатите спортисти.

8. Флойд Мейуедър, 1.08 милиарда долара

Легендата на бокса през 2018-а спечели изключителните 275 милиона долара, което беше най-голямата печалба в историята на спорта, след бой с Конър МакГрегър. Тази среща пък допринесе много за неговата нетна стойност.

Проницателният американец също така реши да създаде своя собствена компания за промотиране на боксови мачове, която му носи сериозни приходи от телевизионни права, спонсорства, мърчендайзинг. Завършвайки кариерата си като непобеден, Флойд остава сред малкото най-високоплатени боксьори.

Той трупа финансите си чрез спорта, след като произходът му е от бедно семейство.

7. Роджър Федерер, 1.09 милиарда долара

След оттеглянето му от тениса самият Роджър е направил повече пари (90 милиона долара) от всеки друг спортист в света. Колаборацията на легендарния тенисист със знакови компании спомага това да е факт.

Той е рекламно лице на Rolex, Credit Suisse, Rolex, Mercedes Benz, както и на японската модна компания – Uniqlo. Самият той има значителна инвестиция в нея в колекционерска серия за обувки. В хода на кариерата си швейцарецът стана спортистът с най-високи доходи по отношение на рекламни договори и беше водещ до самото си пенсиониране.

6. Лионел Меси, 1.15 милиарда долара

Аржентинският маестро беше най-добре платеният спортист, докато играеше за Барселона, но се наложи да получи значително намаление от 50% на заплатата, след което се присъедини към френския Пари Сен Жермен. През март той прибави към доходите си 20 милиона долара след работата му с приложението Socios.

Иначе, дългосрочните му споразумения са с Adidas, Budweiser, PepsiCo и Hard Rock International. Меси е един от малкото активни спортисти, които са милиардери. Огромна част от приходите му са заради футболните договори и спонсорските кампании.

Forbes пък го класира на лидерската позиция с най-добре печелещите атлети за 2019-а година, като доходите му за година се равняват на 127 милиона долара. Това го прави и най-добре печелещият играч в света.

5. ЛеБрон Джеймс, 1.16 милиарда долара

Доживотният контракт на Краля с Nike носи изключителни позитиви за неговите портфейли. Легендата на баскетбола продаде значителен миноритарен дял в продуцентската си компания SpringHill през октомври, което беше оценено на 725 милиона долара.

В хода на славната си кариера пък той се съгласява да стане съдружник в редица компании, които ги подкрепя финансово. Един от примерите е компанията за фитнес уреди за вкъщи Tonal, която щедро допринесе за издигането му до 1 милиард долара.

Като най-добре платеният играч в НБА, той е получил над 380 милиона долара под формата на заплати в отборите на Кливланд Кавалиърс, Маями Хийт и Лос Анджелис Лейкърс. С актуалния си договор с „езерняците“ той получава по 44,47 милиона долара на година.

Също така има собственост в английския футболен Ливърпул. През 2011-а той купува 2% от клуба, докато играе за Маями и харчи 6,5 милиона долара като инвестиция. Според Forbes в този момент английският клуб струва 4,45 милиарда долара.

4. Тайгър Уудс, 1,17 милиарда долара

Легендарният голф играч, печелещ над 100 милиона долара годишно и оглавява списъка на Forbes за най-добре платените спортисти в света за десетилетие. Неговата етническа принадлежност обаче също е интригуваща.

Майката на Тайгър е от Тайланд и това е причината той да е тъмнокож. Той е кръстен като „тигър“ в чест на приятеля на баща си – полковник Вуонг Данг Фонг, известен също като тигър. Тайгър е отраснал в Ориндж Каунти, Калифорния, а баща му Ърл Уудс го завладява към голфа още, докато Уудс-младши е едва на 2 годинки.

3. Кристиано Роналдо, 1.24 милиарда долара

Португалската суперзвезда на световния футбол има над 690 милиона последователи в социалните мрежи, което с лекота му позволява да управлява огромни спонсорски договори с доходосни марки като Nike, Herbalife и шампоанът Clear.

В допълнение на изключителните пари, които Роналдо генерира като футболист от заплати, той има лични инвестиции в ресторантите на Tatel и футболното приложение ZujuGP. Също така е рекламно лице с милионен договор с апликацията LiveScore.

2. Майкъл Джордан, 1,6 милиарда долара

Легендата на световния баскетбол е най-богатият тъмнокож атлет на земята. Той обаче придобива огромна част от приходите си след пенсионирането си, като през 2014-а година той закупува отбора на Шарлът Хорнетс.

Приблизителните приходи на марката Jordan на Nike всяка година възлизат на 3,6 милиарда долара популярността на Air Jordan се възроди през последните години, благодарение на партньорства със знаменитости, които успяха да се свържат с по-младата аудитория. Отделно на това се появиха и нови версии на ретро стилове, за да се направи отново препратката към по-възрастните фенове на бранда.

Марката на Jordan на Nike дори си партнира с популярната игра Fortnite. Той трупа дивиденти също така от договорите си с Gatorade и Upper Deck. Все пак е важно да се отбележи, че великият Майк винаги е бил придирчив към своите договори. Веднъж той отхвърля огромна сума за сделка и колаборация с марката Beanie Weenies, защото... на харесва името на компанията.

1. Винс МакМеън, 2 милиарда долара

Популярният бивш борец закупи световната федерация по кеч, но този му ход промени статута му от регионален предприемач в глобален феномен. Той сам промени начина, по който хората възприемат професионалната борба и създаде WWE. Предприятие, което е на стойност милиарди долари в наши дни.

През годините в кеча той нееднократно се появява като борец и дори е постигал победи срещу Гробаря, Кърт Енгъл и други. Преди броени дни пък МакМеън се договори с Endevour за придобиване на компанията му, като сделката е на стойност 9,7 милиарда британски лири и така Endevour вече притежава освен WWE, и UFC.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички