"Това не е Джордан - това е БОГ, дегизиран като него" (ВИДЕО)


"Това не е Джордан - това е БОГ, дегизиран като него" (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

3886 0

70-те години на 20-ти век е "тъмната ера" в историята на баскетбола в САЩ, белязана от злоупотреба с наркотици, лош "продукт" и мачове и финали, излъчвани на запис, защото няма интерес. 

През 80-те започва възходът на НБА, като това е началото на изключителното шоу, което гледаме днес. Причината за засиления интерес е съперничеството между Лос Анджелис Лейкърс и Бостън Селтикс, и в частност - Ървинг "Меджик" Джонсън и Лари Бърд. Но през това десетилетие в лигата дебютира и (може би) най-великият баскетболист за всички времена - Майкъл Джордан

36 години от деня, в който Бърд нарече Джордан

От самото начало №3 в драфта през 1984 година впечатлява с абсурдния си атлетизъм, феноменалните си пробиви и невижданите до тогава изпълнения. Но никой не е предполагал, че на 20-ти април в плейофите през 1986 година един от най-великите до този момент - Лари Бърд, ще нарече този баскетболист "Бог". 

Божествения двубой на Майкъл Джордан 

През сезон 1985/86 Джордан чупи крак през ноември и Чикаго Булс се намират в тежка ситуация. Въздушния пропуска голяма част от сезона, а "биковете" са сред посредствените отбори в лигата. Ръководството иска отборът да падне по-надолу, за да има по-добър избор в драфта, но Джордан не ще и да чуе за това - връща се възможно най-рано след тежката контузия и с огромни усилия извежда Булс до 8-о място в Източната конференция. Наградата за това? Директен сблъсък с Бостън Селтикс на Лари Бърд. 

В първия мач всички са изумени от Ем Джей, който бележи 49 точки в "Бостън Гардън", но отборът му губи. Вторият двубой там обаче е този, който шокира дори виделия всичко в баскетбола Лари Бърд. Точно преди 36 години на 20-ти април (статията продължава надолу). 

Мач №2 влиза в продължения, като Майкъл Джордан прави всичко по силите си, за да поднесе изненадата срещу голямата тройка на Бостън - Бърд, Кевин Макхейл и Робърт Пaриш. Двубоят върви кош за кош, като само в последните минути има 8 смени на водачеството. 

Джордан е абсолютен хегемон на паркета и завършва срещата със следните показатели: 63 точки (0/0 от тройката), 6 асистенции, 5 борби, 3 откраднати топки и 2 чадъра. Индивидуалната му магия обаче не е достатъчна, след като кошове в края на Макхейл и Париш и пропуск на Джордан от аутлинията слагат точка на спора - 135:131 в полза на "келтите". 

Думите на Бърд след края на двубоя 

Изключителната битка в Бостън оставя без думи дори легендата Лари Бърд - считан за най-добър баскетболист по това време в лигата. След срещата той признава, че не е виждал по-добро представяне от това на Въздушния. (статията продължава надолу)

"Това не беше Майкъл Джордан - това беше Бог, дегизиран като Майкъл Джордан. Той е най-страхотният баскетболист в НБА. Днес, в "Бостън Гардън", по национална телевизия, в плейофите, той поднесе може би най-великото шоу в историята на баскетбола. Не вярвах, че някой е способен да направи това срещу Бостън Селтикс", казва Бърд на 20-ти април 1986 година в интервю за "Бостън Глоуб" - думи, запечатани в историята и до ден днешен. 

Впечатляващият рекорд на Джордан и реакцията на Майкъл 

На този ден Ем Джей поставя рекорда за най-много отбелязани точки в плейофен мач - 63, подобрявайки постижението от 61 точки на Елджин Бейлър от 1962 година... отново поставено срещу Бостън Селтикс. 

Днес, 36 години по-късно, рекордът на Джордан е непокътнат, като най-близо до това беше Донован Мичъл, реализирал 57 точки през 2020 година срещу Денвър Нъгетс - изненадващо или не, също като Джордан, в мач, който бива загубен. 

Думите на Бърд, феноменалната игра на Въздушния и поздравленията обаче не означават абсолютно нищо за Джордан, който е бесен след мача. 

Рекордът за най-много точки в плейофен мач принадлежи на Майкъл Джордан

"50 точки. 49 точки. 63 точки... искам просто да побеждавам. Точките нямат абсолютно никакво значение за мен. По начина, по който играхме, нямахме право да загубим - това беше най-добрият ни мач. Мачът опря до това кой ще спре другия отбор от това да вкара - те успяха, ние - не", казва след срещата Джордан. 

"Бих се отказал от всичките си точки, ако това означава, че печелим мача"... 

И точно тази нагласа и тази воля са два от най-важните фактора, извели Майкъл Джордан до званието "най-велик за всички времена". 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Вечерята, на която Майк Тайсън е искал да спука от бой Майкъл Джордан

ВИЖТЕ ОЩЕ: Джордан излязал за цигари... прибрал се с Ферари

Още интересни спортни истории четете в Sportlive.bg 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички