Какво се случи с Франческо Толдо, който почти изведе Италия до европейска титла?


Какво се случи с Франческо Толдо, който почти изведе Италия до европейска титла?
Снимка: Sandra Behne/Bongarts/Getty Images

5172 0

Звездният отбор на Италия на Евро 2000 остава на броени секунди от титлата. Онзи гол на Силвен Вилтор в добавеното време на срещата прати мача в продължения, след което златният гол на Давид Трезеге донесе титлата за Франция. За един вратар обаче такъв турнир се случва веднъж в живота - в тази статия ще ви припомним какво стана с Франческо Толдо и как се разви кариерата му след европейското първенство през 2000 г..

Преди турнира Толдо записва едва 6 мача за "Скуадрата". През 90-те години конкуренцията на поста е огромна - Джанлука Палиука, Лука Марчеджиани, Себастиано Роси, Анджело Перуци и още куп класни вратари. След 1998 г. пък Джанлуиджи Буфон все по-уверено бетонира титулярното място под рамката.

Само осем дни преди шампионата на Европа обаче Буфон чупи ръка в контрола с Норвегия, което дава на Толдо шанса да бъде титуляр на Евро 2000. Толдо се представя феноменално, като записва 3 сухи мача, а особено запомнящ се е полуфиналът с Нидерландия - в него стражът спасява една дузпа в продълженията, а при изпълнението на дузпи хваща още две, с което праща Италия на финал. В края на турнира Толдо е избран в идеалния отбор, а благодарение на стабилността си става трети в класацията на IFFHS за вратар на годината. За изявите си е награден с Почетен орден на Републиката пети ранг, което отговаря на рицарско звание.

Сезон по-късно клубният му отбор Фиорентина разпродава звездите си, за да избегне банкрут. Франческо първоначално е продаден на Парма, но отказва да се присъедини към отбора. Тогава Интер обменя Себастиан Фрей за Толдо и така всички са доволни. В първия си сезон за "нерадзурите" Толдо е твърд титуляр, Интер достига полуфиналите в Купата на УЕФА, но изпуска титлата в Серия А след загуба от Лацио в последния кръг.

И макар вратарят да започва като титуляр в квалификациите за Световното първенство в Япония и Южна Корея, с възстановяването на Буфон селекционерът Джовани Трапатони избира да гласува доверие на стража на Ювентус. Това е и началото на края на кариерата на Франческо в националния отбор - той е в състава за Световното, както и за Евро 2004, но не влиза в игра на турнирите. След шампионата в Португалия решава да сложи край на кариерата си в националния отбор, след като е пускан в доста по-маловажни срещи.

В Интер Толдо продължава да е номер едно, но все нещо не достига за спечелването на трофей - през сезон 2002/03 Интер достига до полуфиналите на Шампионска лига, където отпада от Милан по правилото за гол на чужд терен. Един от най-ярките спомени на феновете е изравнителния гол в последната минута в дербито с Ювентус, който според някои източници е записан на името на Толдо, а според други - на Кристиан Виери. Въпреки това за мнозина това е "голът на Толдо". Все пак Толдоне, както е наричан стражът от феновете, успява да вдигне трофей над главата си - Купата на Италия през сезон 2004/05, последван от Суперкупата същата година.

И точно когато кариерата на стража изглежда на прав път, той губи титулярното си място. Бразилецът Жулио Сезар впечатлява с изявите си по време на предсезонните контроли и става номер 1 под рамката в продължение на дълги години. През сезон 2005/06 Толдоне все още се бори за титулярното си място (19 мача във всички турнири), но изявите му от година на година намаляват. Освен това отборът върви повече от успешно - 5 поредни титли на Италия, още две Купи на страната и две Суперкупи. Приносът на Франческо за тези трофеи обаче е минимален, тъй като минутите му на терена са силно ограничени.

Толдо слага край на кариерата си след първия сезон при Жозе Моуриньо, когато Интер печели требъл - Шампионска лига, титлата и Купата на Италия. След краян на кариерата си той е включен в Залата на славата на Фиорентина, както и в тази на Интер. И макар точно когато Интер започва да доминира на местната сцена, Толдоне да е резерва, неговите усилия за клуба са оценени подобаващо и до днес той е една от най-уважаваните фигури от феновете на "нерадзурите".

Макар и не като футболист, Толдо остава в Интер като движещо лице на проектите Inter Campus и Inter Forever, които са насочени към деца в неравностойно положение. Освен това участва в проекта #RunforEmma, който организира благотворителни състезания в помощ на децата с мускулна атфория. През 2018 г. бившият страж заяви, че иска да организира благотворителен маратон. Дано се получи!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички