Любопитно: Защо играчите на Италия изпълняват по ТОЗИ начин своя национален химн?


Любопитно: Защо играчите на Италия изпълняват по ТОЗИ начин своя национален химн?
Снимка: Getty Images/Guliver

24320 0

Италия се класира безпроблемно на 1/8-финалите на Евро 2020 след като записа три победи в своята Група "А" - 3:0 срещу Турция, 3:0 срещу Швейцария и 1:0 срещу Уелс.

Тимът на Роберто Манчини не само, че няма загуба от октомври 2020 година, а отборът е в серия от 11 поредни мача без допуснат гол!

"Скуадра адзура" се цели високо на Европейското първенство по футбол, но ще трябва да продължи да крачи с малки стъпки! Следващото препятствие е отборът на Австрия, с който Италия ще се срещне на 1/8-финалите в турнира.

Може би мнозина футболни фенове от години са забелязали, че когато звучи химнът на Италия преди началото на мачовете, футболистите и самите италианци по трибуните го изпълняват много емоционално и с пълен глас. Защо това е така?

Химнът на Италия е създаден през далечната 1847 година и носи името "Il Canto degli Italiani" ("Песента на италианците"). Автор на неговия текст е Гофредо Мамели и затова той е известен и като "Химн на Мамели". Музиката е написана от Микеле Новаро.

Периодът, в който е създадена тази песен крие ключа към днешната "загадка". В средата на 19в. Италия е на прага на война за обединението си срещу Австрия, а химнът пресъздава именно патриотичните настроения сред италианското общество по онова време.

ВИЖТЕ ПЪЛНА ТВ ПРОГРАМА НА ОСМИНАФИНАЛИТЕ НА ЕВРО 2020

Текстът му, преведен на български, звучи по следния начин (това е съкратената му версия, която се изпълнява на официални събития):

Братя италианци

Италия се бунтува -

с шлема на Сципион

си е увенчала главата

Къде е победата?

Да развее перчема си,

защото робиня на Рим

Бог я създаде!

Припев:

Да стегнем редиците си в кохорти -

готови сме да умрем,

готови сме да умрем

Италия ни призова!

ДА!

Това, което прави впечатление на читателя е, че в текста определени пасажи нямат логическа връзка и не звучат смислено. Това е заради промяната на самия език през тези почти два века, но, разбира се, оригиналният текст никога не би бил променен заради този факт. Затова и продължава да се изпълнява така...

Вероятно когато Джорджо Киелини, Лоренцо Инсиние, Леонардо Бонучи, а преди тях Франческо Тоти, Джиджи Буфон, Андреа Пирло, Роберто Баджо и още куп легенди на "скуадра адзура" се подредят в линия за националния химн, те си представят, че наистина са на бойното поле и им предстои война. Те, както и 60 милиона италианци, са пораснали с този химн и са възпитани, така да се каже, в духа на онези революционни настроения от 1847 година...

Има и друг фактор, който не позволява химнът на Италия да бъде изпълняван с равнодушие. Това е самата му мелодия. В съчетание с текста тя е много насечена, а към края ритъмът се засилва толкова много, че е почти невъзможно на човек да не му "кипне" кръвта и да изкрещи с пълно гърло в края на химна "SI"!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички