Как преди 3 години Кубрат Пулев унищожи плановете на Джошуа за доминация в тежка категория


Как преди 3 години Кубрат Пулев унищожи плановете на Джошуа за доминация в тежка категория
Снимка: Gulliver/GettyImages

4596 0

Плановете на Антъни Джошуа за тотална доминация в тежка категория бяха оставени в безпорядък и съсипани от Кубрат Пулев само няколко месеца след най-добрата му победа. Световният шампион бе усъвършенствал тактиката си за Пулев преди три години, но заради контузия на Кобрата двубоят бе не се състоя, а след много протакване ще бъде чак тази събота (12.12).  Sky Sport припомня как преди 3 години плановете на Джошуа в тежка категория претърпяха тотална промяна заради нашия боксьор.

През 2017 година като заместник "на пожар" на Кобрата се яви Карлос Такам. Тогава Джошуа понесе серия тежки удари по време на двубоя, но все пак защити титлите си пред над 75 000 фенове. Но не такива бяха плановете на британеца. Шест месеца по-рано Джошуа се обяви за новия владетел на дивизията, след като подчини Владимир Кличко на стадион "Уембли", а разрушителните му юмруци бяха подготвени с жестоки намерения за Пулев. Но непринуден разговор за българския претендент създаде първите вълнения на загриженост у промоутъра Еди Хърн доста преди насрочената среща.

"Някой ми каза:"Внимавай само дали този човек ще се появи". Беше много странно нещо да ми се каже и то просто ме накара да натисна скорост, да вляза в действие и да кажа: "По-добре просто да има някой, който да е готов да го замести". И добре, че го направихме".

Такам, роденият във Франция тежка категория, беше добре известен с това, че въвлича своите съперници в груби срещи, като тества издръжливостта, както и усъвършенстваните боксови умения. Той беше рисков съперник, но винаги готов за бой.

"Срещнах се с Еди в началото на септември. Той не беше толкова сигурен за Пулев и решихме Такам да започне да тренира, за да бъде заместник, или ако не, ще се бие с друг съперник по време на галата. , спомня си Кристиан Черчи, който промотираше Такам. Хърн се надяваше, че Такам може да се появи в една блестяща нощ в Монако, няколко седмици по-късно, вместо да се бие с Джошуа.

Промоутърът Кале Зауерланд обаче трябваше да информира за Пулев, че две седмици преди двубоя може и да не вземе участие в него. Травма на рамото бе съсипала три години възстановителни работи след единствената му загуба от Владимир Кличко.  "Спомням си как точно получих новините. Бях в Лондон. Просто влязох във фоайето на хотел за среща и не можах да я откажа. Току-що получих обаждането. Разбира се, не можах да кажа нито дума за това.

ЕТО КОЯ ТЕЛЕВИЗИЯ ЩЕ ИЗЛЪЧВА ЗРЕЛИЩЕТО КУБРАТ ПУЛЕВ СРЕЩУ АНТЪНИ ДЖОШУА

Тогава говорих с Кубрат и той каза:"Не съм съгласен с това, което казва лекарят". А аз му отвърнах: "Кубрат, изглежда, че си си скъсал рамото, всъщност не знам какво трябва да се направи". Той имаше дълъг лагер и вярвам, че видя специалист по контузии в раменете. Същият на Рафаел Надал в Испания след това. Това беше ужасна контузия. Беше възстановил себе си, направи всичко както трябва и беше на добро място. Тези неща се случват в спорта за съжаление и бе точно тогава".

Джошуа беше пророчески признал за заплахата на Такам, много преди първата му професионална загуба да бъде нанесена от Анди Руис, който отново бе викнат като заместник. "Боксът е спот, който е безпардонен в смисъл, че ако Такам ме победи, тази загуба ще остане в моя рекорд цял живот. Няма да кажат: "О, той беше световен шампион и се справи добре с бокса. Не, не, не, той беше на 19-1 - това е наследството на Антъни", а аз просто не искам това петно в моята история точно сега.

Такам пък от своя страна изглеждаше почти объркан от предстоящата битка за поясите на WBA и IBF. "Не знам дали съм развълнуван, стресиран или объркан, но определено съм готов за битката. Ще стане страхотна битка. Ей Джей е добър боксьор, който обича да боксира, а аз харесвам противници, които обичат да излизат напред и да нанасят удари", каза Такам пред Sky Sports.

Той нямаше достатъчно време да измисли сложен тактически план, вместо това предпочете да задуши Джошуа и да не му оставя много пространство. Директният сблъсък накара Джошуа да се задъхва за въздух през втория рунд, опитвайки се да контролира дишането си през окървавен нос.

Такам получи аркада над дясното си око и той бил изпратен на платното от дясната ръка от хищния Джошуа. Апперкът накара Такам да залитне в шестата част, а права десен удар го изпрати на въжетата  по време на десерия рунд, което предизвика бързата намеса на съдията Фил Едуардс. Боксьорът и неговият промоутър обаче далеч не останаха доволни от това решение.

"Нямам контрол върху решението на рефера. Беше добра битка, докато реферът не я спря. Имам голямо уважение към Такам. Представете си, ако беше счупен носът ми и не мога да дишам и той започне да наваксва в средните рундове? Това щеше да е катастрофа, затова запазих хладнокръвие", сподели Джошуа след мача. 

Поредната потенциална криза бе предотвратена от Джошуа, докато за Пулев "Какво ако?" става "Какво сега?", когато чуе звънеца за първи рунд срещу Джошуа тази събота.

"Пулев е смел боец. Не се интересува от репутацията на Джошуа, няма да се уплаши и това е може би най-големият му актив", каза бившия промоутър на Кобрата - Зауерланд.

КЛИЧКО Е ДАЛ СЪВЕТ НА ДЖОШУА КАК МОЖЕ ДА ПОБЕДИ КУБРАТ

По този повод Хърн няма план за отстъпление и се надява, че най-сетне Джошуа ще може да изчисти Пулев от пътя му. Този път няма да има замяна, но също така има голям залог за Кубрат Пулев и ще бъде там. Но тогава бяха луди времена. За да бъда честен с теб, докато AJ казваше, че не знае какво прави, вероятно ние не знаехме какво правим в някои случаи. Учиш и се разширяваш и подобряваш и това е, което той направи, ние го направихме и сме като добре смазана машина заедно".

Още по темата Кубрат Пулев срещу Антъни Джошуа: 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички