Гневът на Меси, писъкът на Шакира и мъртвата тишина в съблекалнята на Барса


Гневът на Меси, писъкът на Шакира и мъртвата тишина в съблекалнята на Барса
Снимка: Getty Images / колаж на SportLive

17648 0

Това бе една нощ, която всеки въвлечен в нея никога няма да забрави. Датата е 7-ми май 2019 година. Денят, в който настъпи повратната точка за Ливърпул и ерата "Юрген Клоп". За мърсисайдци полуфиналният мач-реванш в Шампионска лига срещу Барселона бе с цената на всичко или нищо. И "червените" взеха всичко...

Няма футболен почитател, който да не си спомня в детайли великия обрат на "Анфийлд". След тежка загуба с 3:0 на "Камп Ноу" мърсисайдци трябваше да сътворят поредното чудо в митичната си история, за да се доберат до така бленувания финал в Шампионска лига и шанс за спечелването на 6-ата.

И го сториха по възможно най-красивия и драматичен начин - с ранен гол на Дивок Ориги, със "златната смяна" на почивката Жоржиньо Вайналдум и двата му гола в рамките на само две минути. И за капак - гениалният корнер на Трент Александър-Арнолд, който приспа Барселона и ги удави в сълзи на "Анфийлд".

Ливърпул поднесе на футболния свят спектакъл, който в своя дух напомняше за истанбулското чудо от 2005-а. В ДНК-то на този футболен клуб е заложено да прави такива вълшебства. И всеки, който се е докоснал пряко или косвено до Ливърпул, знае за тази аура, която няма да срещнете никъде другаде извън този отбор.

7-ми май 2019-а се оказа една от най-кошмарните дати в историята на Барселона. Не за първи път каталунците отпадат на полуфинал в Шампионска лига. Няма и да е за последен. Но начинът, по който испанският колос бе подчинен на "Анфийлд", скоро няма да избледнее от съзнанието на футболистите им.

ОТ ПОДИГРАВКИТЕ НА ФЕНОВЕТЕ ДО СВЕТОВНИЯ ВРЪХ: ТРАНСФОРМАЦИЯТА НА ДЖОРДАН ХЕНДЕРСЪН

В края на същата година спонсорът на Барселона Rakuten излезе с документален филм в 8 части за сезона на каталунците, в който бе засегната и паметната вечер на "Анфийлд". Във филма се обръща внимание на любопитни моменти, останали извън обектива на телевизионните камери. От гнева на Меси, през крясъка на Шакира, до мъртвата тишина в съблекалнята на Барселона...

Клубната камера на Барселона е навсякъде по терена, за да улови емоциите на играчите около очакваното от всички класиране за финала на Шампионска лига. Преди началото на двубоя Меси мотивира играчите със следните думи: "Готови сме да страдаме, ще страдаме, ще бъде тежко. Хайде, момчета! Излизаме, за да направим следващата крачка към трофея!"

Меси обаче още не предполага колко много предстои да страда и той, и всичките му съотборници. С излизането на стадиона "Анфийлд" буквално се тресе от препълнените трибуни, на които десетки хиляди фенове вдигат неистов шум. Химнът на Ливърпул "You'll never walk alone" кънти из целия стадион и се чува още в съблекалнята на Барселона. Още от този миг Барселона започва да губи психологическата битка...

В седмата минута Ориги вкарва, а Юрген Клоп окуражава феновете да викат дори по-силно. "Анфийлд" е напът да експлодира. А играчите на Ливърпул вече вярват с цялото си сърце в обрата.

В същото време пред телевизионните екрани са милиони фенове, сред които и семейството на бранителя на Барселона Жерар Пике. Неговата съпруга Шакира и децата му са пред телевизора и стискат палци за Пике и Барселона.

В един момент синът на Шакира я пита: "Ако завърши 3:1, отиваме ли на финал?". Шакира потвърждава. Когато обаче в 79-ата минута Ливърпул нанася фаталния за Барса удар, Шакира не сдържа емоциите си и издава писък в знак на ужас от кошмарния обрат. "Не! Не може да е истина", казва Шакира.

Всичко обаче е съвсем реално - един от най-великите отбори в историята на футбола е на колене, губейки с 4:0 в може би най-важния си мач за сезона. Играчите на Барселона са обезверени, а техният лидер Лионел Меси едвам сдържа гнева си. Каталунците се прибират с наведени глави с съблекалнята, където настава мъртва тишина.

След мача Меси признава, че вината за това поражение е изцяло тяхна. "Ние сме единствените отговорни за тази загуба", промълва рухналият Меси. Истината е, че в тази вечер нищо не бе в ръцете на каталунците. Това е един от редките дни, в които няма какво да сториш, дори и да се казваш Барселона. На "Анфийлд", с тази публика и атмосферата, която създават, срещу най-мотивираните футболисти... Барса просто бе безпомощна.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички