Европейско първенство по футбол 1996: Най-силното за България


Европейско първенство по футбол 1996: Най-силното за България
Снимка: Getty Images/Guliver

19781 0

Англия е домакин на десетото европейско първенство по футбол. Това е първото първенство, на което участниците са 16, разпределени в четири групи по четири отбора. Причината за разширяването броя на участниците е, че на световните през 1982, 1986 и 1990 г. участват по 14 европейски отбора, а на европейските през този период — само по 8. Градовете домакини са осем. България се класира за първи път в историята си на финали на европейско първенство.

Следете пълна информация за Евро 2020 в Sportlive.bg. 

Следете специалната Фейсбук страница за Евро 2020

Градовете:

Лондон, стадион „Уембли“, капацитет 78 000 зрители

Манчестър, стадион „Олд Трафорд“, капацитет 55 000 зрители

Ливърпул, стадион „Анфийлд“, капацитет 41 000 зрители

Бирмингам, стадион „Вила Парк“, капацитет 40 000 зрители

Лийдс, стадион „Елън Роуд“, капацитет 40 000 зрители

Шефилд, стадион „Хилзбъро“, капацитет 39 000 зрители

Нюкасъл, стадион „Сейнт Джеймсис Парк“, капацитет 37 000 зрители

Нотингам, стадион „Сити Граунд“, капацитет 30 000 зрители

Участниците:

Домакинът Англия се класира без да играе в квалификационната фаза. Останалите 15 отбора са определени от 8 квалификационни групи с по 6 отбора (с изключение на една група с 5 отбора), в които тимовете играят по два мача с разменено домакинство. Квалификациите се провеждат през 1994 и 1995 г. За финалната фаза на турнира се класират победителите в групите и четирите най-добри втори. Двата най-слаби втори отбора играят плейофен мач на неутрален терен за излъчване на последния участник на Евро 1996. Освен България, за първи път на еврофинали участват още отборите на Турция, Швейцария и Хърватия.

Групите:

В група А освен домакинът Англия са още Холандия, Швейцария и Шотландия. Домакините, които започват първенството с големи очаквания, започват с фаулстарт – 1:1 с Швейцария. Следват две безапелационни победи и без проблеми „трите лъва“ взимат първото място в групата. Запомнящ се момент от първенството е голът на Пол Гаскойн срещу Шотландия.

Холандия се класира като втори отбор в групата, въпреки катастрофалната загуба с 1:4 от Англия на „Уембли“.

Група Б (като България) е най-интересната за нас. Съперниците ни са Франция, които лишаваме от участие на Мондиала в САЩ, Испания и Румъния. „Звездният“ ни отбор, който идва на първенството като четвърти в света, започва с мач срещу Испания на „Елън Роуд“ в Лийдс. Стоичков открива от дузпа в 65-ата минута, но Перес изравнява за Испания за крайното 1:1. Спорното в този мач е, че реферът не признава чист гол със странична ножица на Камата заради несъществуваща засада. Следва българска победа над Румъния с 1:0 след гол на Христо Стоичков. Равен в последния мач срещу Франция ни класира, но въпреки добрата ни игра и третия гол на Стоичков на първенството, ние губим с 1:3. Напред продължават Франция и Испания.

В група C един от фаворитите – Германия, заедно с Русия, Чехия и друг фаворит Италия. Всички очаквания са „швабите“ и „адзурите“ да продължат напред. Чехите шокират Италия с победа 2:1 и след като Шмицер изравнява за 3:3 срещу Русия в последния мач, Павел Недвед и компания заемат второто място в групата и се класират за четвъртфиналите заедно с Германия.

В група D защитаващият титлата си отбор на Дания е в група с Португалия и абсолютните дебютанти Турция и Хърватия. Очаквано „иберийците“ заемат първото място в групата, но изненадата е отборът на Хърватия, който разбива шампиона с 3:0 и стават осмият тим, който преминава в следващия кръг.

Четвъртфинали:

В най-чакания за домакините четвъртфинал Англия и Испания изиграват предпазлив мач за 0:0 и се налага дузпите да решат изхода на двубоя. Късметът се усмихва на „трите лъва“, които продължават напред след победа с 4:2. Германия продължава напред след труден успех над Хърватия с 2:1, а Чехия бие Португалия с 1:0 след фамозен гол на Карел Поборски. Холандия и Франция също не успяват да си вкарат попадение и рулетката на дузпите определя „петлите“ да играят на полуфинал.

Полуфинали:

Франция и Чехия предлагат скучен полуфинал, отново без голове, в който късметът при дузпите е на страната на чехите, изненадващо достигнали до първи финал в историята си като самостоятелна държава след титлата през 1976 г., но като Чехословакия. Другият полуфинал е истинското украшение на турнира и двубоят се превръща във футболна класика. Англия и Германия изиграват зрелищен мач, който в редовното си време завършва 1:1, но реално може да бъде и 4:4. Продълженията също са много атрактивни, като само добрите намеси на вратарите оставят мача да завърши с дузпи. Късметът този път изневерява на домакините и Германия печели с 6:5.

Финал, 30 юни 1996 г., Лондон

Финалът Чехия – Германия е повторение на мача от предварителните групи, където германците се налагат с 2:0. Чехите повеждат с попадение на Карел Поборски и 18 минути преди края нещата вървят към нов изненадващ шампион. Тогава Оливер Бирхоф изравнява. Започва добавеното време. Четири минути по-късно чешкият вратар Петер Куба не успява да изчисти един удар на Бирхоф и по жестокото правило за златен гол всичко свършва.

Чехия – Германия 1:2

ЧЕХИЯ: Коуба, Сухопарек, Рада, Кадлец, Хорняк, Недвед, Немец, Поборски (88' Шмицер), Бейбъл, Бергер, Кука

ГЕРМАНИЯ: Кьопке, Бабел, Хелмер, Замер, Циге, Хеслер, Шол (69' Бирхоф), Айлтс (46' Боде), Щрунц, Кунц, Клинсман

Голмайстори: 1:0 Бергер 59 дузпа 1:1 Бирхоф 73, 1:2 Бирхоф 95

Голмайстор на турнира е Алън Шиърър, който отбелязва 5 гола.

Следете пълна информация за Евро 2020 в Sportlive.bg. 

Следете специалната Фейсбук страница за Евро 2020

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички