Европейско първенство по футбол 1988: Летящите холандци


Европейско първенство по футбол 1988: Летящите холандци
Снимка: Getty Images/Guliver

13951 0

Няма фен на футбола, който да не може да каже с какво е известно осмото Европейско първенство по футбол – Марко Ван Бастен. Голът на великия холандец на финала със СССР е нещо, което завинаги ще остане като футболна поезия.

До това знаменито воле обаче въобще можеше да не се стигне заради Шекспировата драма, която преживява Холандия в квалификационния цикъл. Отново формулата е позната – 7 групи, 4 от които са с по 5 отбора, а останалите – с по 4. Холандия играе в петата група, където няма никаква конкуреция и предстои протоколно домакинство на Кипър в последния мач – просто радост за феновете, преди „лалетата” да отпътуват за ФРГ, където ще се играе финалната фаза на Евро’1988. Още в 30-тата секунда Холандия повежда с гол на Босман. И тогава идва нещастието – откачен ултрас хвърля саморъчна бомбичка, с която уцелва вратаря на Кипър Андреас Харитоу. Той е изнесен на носилка, а кипърският отбор се прибира в съблекалните. Цял час по-късно гостите излизат, мачът се доиграва и Холандия печели с 8:0. Дисциплинарната комисия на УЕФА обаче присъда служебно 3:0. За щастие на холандците Апелативния комитет взема решение срещата да се преиграе пред празни трибуни и лалетата отново печелят – с 4:0. А провинилият се фен е заловен и съден под фалшиво име – защото опасенията, че запалянковци на „лалетата” ще го намерят и ще го линчуват са съвсем реални! Точно преди самите финали пък треньорът на холандците Ринус Михелс подава оставка, но е задържан начело на отбора, защото неустойката по договора му е твърде голяма и той не може да я плати.

Освен Холандия, за Европейското първенство по футбол през 1988 година се класират още Испания, Италия, ССС, Англия, Дания, Ейре и ФРГ като домакин. Големият отсъстващ е действащия европейски шампион Франция, който е в групата на СССР. „Петлите” остават чак трети – след ГДР, като губят с 0:2 от СССР като домакин и завършват 1:1 като гост в мач, в който им трябва задължителна победа. България е в последната, седма група и преживява истинско футболно нещастие – три минути преди края на последния ни мач с Шотландия ние отиваме на финалите на Евро’1988, а не Ейре. Точно тогава Гари Маккейн вкарва абсолютно безсмислен за шотландците гол – но за ирландците той е златен. Треньорът на Ейре Джеки Чарлтън обещава да прати каса уиски на треньора на шотландците Анди Роксбърг.

На самите финали осемте отбора са разделени в две групи. В първата ФРГ и Италия завършват с равни точки и ги разделя само един гол повече в полза на германците, вкаран при победата с 2:0 над Испания. Втората група е спечелена от СССР – съветският отбор взема дербито срещу Холандия, а за „лалетата” Рубикон е вторият двубой – с Англия. В него като титуляр влиза Марко Ван Бастен, който идва на първенството след контузия и е резерва срещу СССР. Ван Бастен е невероятен – хеттрик срещу англичаните, които са огромното разочарование на финалите. Англия вкарва едва 2 гола и губи всеки един от трите си мача, включително срещу Ейре – с 0:1!

На полуфиналите големият мач е между Холандия и ФРГ. Там пак герой е Ван Бастен – две минути преди края той вкарва за 2:1, след като стига до топката преди прекия си пазач Юрген Колер. Тази победата е приета като реванш за загубата на финала на Световното първенство по футбол през 1974 година, когато Холандия на Йохан Кройф губи с 1:2 от ФРГ. В другия полуфинал СССР печели с впечатляващото 2:0 срещу младия отбор на Италия, с изгряващи звезди като Джанлука Виали, Роберто Манчини, Паоло Малдини, Роберто Донадони и Франко Барези.

Следете пълна информация за Евро 2020 в Sportlive.bg. 

Следете специалната Фейсбук страница за Евро 2020

ФИНАЛЪТ: Холандия – СССР

Истинска интрига в крайна сметка няма – Холандия си е извадила поуките от мача в групата със СССР и този път не прощава. Резултатът е открит след половин час игра след удар с глава на Рууд Гулит, а в 54-тата минута Марко Ван Бастен сътворява история. Той е намерен под малък ъгъл в наказателното поле от Адри Ван Тигелен и стреля мигновено от воле. Получава се „падащ лист”, който описва перфектна парабола над отчаяно скочилия Ринат Дасаев и топката се забива в десния му ъгъл – футболно съвършенство! Чак при 2:0 вратарят на холандците Ханс Ван Брьокелен прави глупава дузпа, но сам поправя грешката си, спасявайки удара на Игор Беланов.

Точно преди старта на първенството големият украински треньор Валерий Лобановски, създател на династията „Динамо Киев”, прави една от редките си прогнози – Холандия ще е на финал, защото националният отбор на „лалетата” играе по такъв начин, че винаги на терена има свободен футболист, готов да получи топката. А СССР има за програма максимум достигане на финала – завоалирана амбиция, оказала се брутално точно предвиждане!

СТАТИСТИКА

Холандия - СССР 2:0

Голмайстори: Рууд Гулит (32), Марко Ван Бастен (54)

Холандия: Ханс Ван Брьокелен; Ари Ван Тигелен; Бари Ван Аерле, Гералд Ваненбург, Арнолд Мюхрен, Рууд Гулит (к), Марко Ван Бастен, Ервин Куман, Франк Рийкард, Ян Вутерс

Треньор: Ринус Михелс

СССР: Ринат Дасаев; Вагиз Хидятулин, Анатолий Демяненко, Василий Рац, Сергей Алейников, Генадий Литовченко, Олександър Заваров, Олег Протасов (71’ Виктор Пасулко), Игор Беланов, Олексей Михайличенко, Сергей Готсманов (68’ Серхий Балтача)

Треньор: Валерий Лобановски

Голмайстор на турнира: Марко Ван Бастен – 5 гола

Играч на турнира

Разцъфналото на футболния терен лале Ван Бастен заслужено грабва наградата. Ван Бастен е открит за големия футбол от Йохан Кройф – той го довежда в Аякс. При дебюта си в професионалния футбол Ван Бастен сменя Йохан Кройф и вкарва гол с глава за победата с 5:0 над НЕК Ниймеген. За четири сезона в Аякс Ван Бастен бележи 118 гола в 112 мача. С негов гол през 1987 година Аякс печели Купата на УЕФА с 1:0 над Локомотиве Лайпциг.

През 1987 година Ван Бастен отива в Милан, където се събира със сънародниците си Рууд Гулит и Франк Рийкард. Холандското трио е в основата на най-великата формация на росонерите. Два пъти поред в края на 80-те години Милан взема КЕШ, но Ван Бастен е причината Силвио Берлускони да уволни Ариго Саки и да го замени с Фабио Капело. Начело с Капело през сезон 1992-1993 година Милан записва 58 мача поред без загуба!

Всъщност Ван Бастен за малко да пропусне Евро’1988. Още преди първенството Ринус Михелс съобщава, че титулярни нападатели ще са Джон Босман и Вим Кифт, тъй като Ван Бастен се връща след контузия в глезена. Стига се дотам, че Йохан Кройф публично критикува Михелс за това решение, а на първата тренировка преди старта на Европейското първенство по футбол Михелс събира отбора и казва, че който иска, може да си върви, гледайки точно Ван Бастен. Той обаче премълчава и остава – за щастие на цяла Холандия!

Ван Бастен печели три пъти Златната топка, като последното му отличие се помни много добре и в България – за мнозина то е плод на натиска на Берлускони, заради който Христо Стоичков остава на второ място. Холандецът обаче приключва кариерата си точно през този сезон – заради сериозна контузия в глезена, усложнена непоправимо от Юрген Колер, която така и не успява да излекува. Последният мач на Марко е загубата на Милан на финала на Шампионската лига срещу Олимпик Марсилия.

Следете пълна информация за Евро 2020 в Sportlive.bg. 

Следете специалната Фейсбук страница за Евро 2020

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички