Европейско първенство по футбол 1992: „Червеният динамит“ взриви Европа


Европейско първенство по футбол 1992: „Червеният динамит“ взриви Европа
Снимка: Guliver/GettyImages

14615 0

Деветото европейско първенство по футбол се провежда в Швеция. Това е първото голямо първенство на Скандинавския полуостров. Страните участници отново са осем, а градовете домакини са четири.

Градовете:

Гьотеборг, стадион „Ниа Улеви“, капацитет 44 000 зрители

Солна, стадион „Росунда“, капацитет 40 000 зрители

Малмьо, стадион 'Малмьо“, капацитет 40 000 зрители

Норшьопинг, стадион „Идротспаркен“, капацитет 23 000 зрители

Участниците:

Седем държави преминават през фаза на квалификации. Швеция се класира автоматично като домакин.

СССР се класира за първенството малко преди да се разпадне като държава и участва в турнира под името ОНД (Общество на независимите държави) преди бившите съветски републики да сформират собствени национални отбори след турнира. Вместо химн, преди мачовете на този състав на европейските финали се свири “Ода на радостта” на Лудвиг ван Бетховен, а на гърдите на играчите стои абревиатурата CIS (Commonwealth of Independent States).

Германия пък от десетилетия насам участва на голямо спортно състезание под един флаг. Берлинската стена е рухнала и разделението на ФРГ и ГДР вече не съществува. Така световният шампион, под ръководството на Берти Фогтс, идва с голямо настроение в Швеция и е сочен за основен фаворит за трофея.

Друг фаворит е Холандия, като след слабото представяне на Мондиал’90 на мястото на Лео Беенхакер начело на европейските шампионите се завръща легендарният Ринус Микелс. Към световноизвестните звезди Ван Бастен, Гулит, Рийкард и Куман се е присъединил и младият нападател на Аякс Денис Бергкамп, на когото всички предричат бляскаво бъдеще.

Специалистите слагат в сметките си и Франция, като “петлите” под ръководството на Мишел Платини достигат до Евро’92 без да загубят мач. Сред французите най-вече се открояват нападателите Жан-Пиер Папен и Ерик Кантона, на които се разчита да върнат тима на европейския връх.

Класиралият се за първенството отбор на Югославия е изваден в последния момент от европейското. Причината са санкциите на ООН, наложени на западната ни съседка. УЕФА кани на нейно място отбора на Дания. Повечето футболисти на „червения динамит“ вече са били във ваканция, а самият селекционер на Рихард-Мьолер Нилсен научава новината докато боядисва кухнята си. Поради различия с наставника, капитанът на тима Михаел Лаудруп отказва да се яви за Евро’92.

Англия пристига на първенството с големи надежди, както обикновено, а звездата на отбора е Гари Линекер, който се надява да прекрати кариерата си в националния тим с трофей.

Последният участник на първенството е Шотландия. „Гайдарите“ отново са в една квалификационна група с България, след като ни лишават от участие и на Евро '88. В групата са още Швейцария, Румъния и Сан Марино. Нашите взимат 3 победи, 2 равенства и 2 загуби, но остават предпоследни с 9 точки. По 10 имат румънците и швейцарците, а Шотландия отива на финалите с 11.

Следете пълна информация за Евро 2020 в Sportlive.bg. 

Следете специалната Фейсбук страница за Евро 2020

Групите:

юВ група А Швеция си осигурява без проблеми място на полуфинала след две победи над Дания и Англия и равен с Франция. Англичаните отново разочароват като записват две равенства по 0:0 с Дания и Франция и загуба от домакините. Така двубоят Франция – Дания се оказва решаващ за второто място. Само победа праща “датския динамит” напред. И момчетата на Рихард Мьолер-Нилсен я постигат. Ларсен открива за Дания, но Папен успокоява “петлите” в 60-ата минута. В 78-ата обаче Ларс Елстрюб матира френския страж Бруно Мартини и Дания се намира сред четирите най-добри на континента. След фиаското в Швеция Платини никога повече не се захваща с треньорската професия.

В група Б фаворитите Германия и Холандия започват с победа над Шотландия и равен с ОНД. Единственият шанс на отбора, носещ името на организация, е победа в последния си мач срещу „гайдарите“ и мачът между германци и холандци да не завърши наравно. Така и става. „Лалетата“ бият с 3:1 след голове на Рийкард, Вичге и Бергкамп, но за изненада на всички ОНД губи катастрофално от Шотландия с 0:3. Така на полуфиналите продължават Холандия и Германия.

Полуфиналите:

В първия полуфинал, игран на 21 юни в Росунда, Германия бие без особени проблеми с 3:2 домакина Швеция с голове на Хеслер и Ридле (2). За домакините вкарват Бролин и Андерсон. Всички очакват на финала бунсдестимът да срещне Холандия, но избухването на „червения динамит“ предстои. Дания изиграва един от най-добрите си мачове в историята и до 86-ата минута резултатът е 2:1 за “бяло-червените”. Тогава Франк Рийкард се оказва най-съобразителен в едно меле пред Шмайхел и опорният халф праща срещата в продължения. Там “оранжевите” имат преимущество, но Рууд Гулит и Брайън Рой са неточни. Така се стига до рулетката на дузпите. И както се е случвало неведнъж в историята на футбола, в грешник се превръща най-големият. Марко ван Бастен не успява да вкара на Петер Шмайхел. Ким Кристофте забива последната дузпа и Дания елиминира шампиона. Ринус Микелс е категоричен след загубата: “Паднахме, защото не издържахме психически”.

Финал, 26 юни 1992 година, Гьотеборг

Всички очакват, че Германия няма да има проблеми с Дания на финала, но на футболният свят му предстои да види сензация. Над 40 000 зрители изпълват стадион Ниа Улеви в Гьотеборг за финала. Аутсайдерът Дания открива резултата още в 18-та минута чрез Йон Йенсен. Петер Шмайхел, чиято лятна почивка ненадейно е прекъсната от извънредния ангажимент с националния си отбор, отчайва немците с брилянтните си спасявания. 12 минути преди края Ким Вилфорт довършва противника с второ попадение.

Така Дания печели първенството и поднася една от най-големите сензации в историята на футбола!

ДАНИЯ – ГЕРМАНИЯ 2:0 – 1:0 Йенсен (18); 2:0 Вилфорт (78)

Дания: Шмайхел, Олсен, Сивебек (Кристиансен), Нилсен, Пиехник, Кристофте, Вилфорт, Ларсен, Поулсен, Бр. Лаудруп,

Германия: Илгнер, Хелмер, Колер, Ройтер, Замер (Дол), Бухвалд, Ефенберг (Том), Бреме, Ридле, Клинсман

Съдия: Бруно Галер (Швейцария)

Стадион: “Улеви”, 38 000 зрители

Голмайстори на финалите: Хенрик Ларсен (Дания), Карл-Хайнц Ридле (Германия), Денис Бергкамп (Холандия) и Томас Бролин (Швеция) – 3 гола

Следете пълна информация за Евро 2020 в Sportlive.bg. 

Следете специалната Фейсбук страница за Евро 2020

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички