Европейско първенство по футбол 1976: Легендата за дузпата "Паненка"


Европейско първенство по футбол 1976: Легендата за дузпата "Паненка"

10720 0

Евро 1976 е последното първенство на Стария континент, което се провежда във финален формат от само четири отбора. Това е и единственото първенство, в което всички мачове от финалната фаза минават през продължения. Шампионатът се провежда в Югославия, като това е и последното първенство, на което домакинът всъщност минава квалификации, за да участва. Интересното е, че при общо пет такива първенства домакините винаги успяват да се класират за финалната четворка – включително и на това първенство.

Квалификационната фаза отново е в познат формат – 8 групи по 4 отбора всяка. Още на това ниво има големи жертви. В първа група победител е Чехословакия, която изпреварва Англия. Чехите бият с 2:1 като домакин островитяните, като в 17-тата минута мачът е прекъснат заради мъгла. Голямата издънка на Англия е нулевото равенство с Португалия, заради което британците са точка назад в крайното класиране. Във втора група победител е Уелс, а в третата домакинът Югославия записва загуба с 0:1 от Северна Ирландия, но и 5 победи, което е достатъчно за първото място. В четвъртата група номер едно е Испания, а в петата група Холандия на Йохан Кройф изпреварва по голова разлика Полша и е точка пред Италия. Холандците губят като гости и от Италия – с 0:1, след гол на Фабио Капело, и с 1:4 от поляците, но като домакин печелят с 3:1 и 3:0 съответно. В шеста група СССР е първи, а в седма Белгия изпреварва Източна Германия и Франция. Последната група е спечелена от действащия световен и европейски шампион ФРГ, в който го няма само изключителния стрелец Герд Мюлер. Тук е и българският национален отбор – завършваме трети в групата, като записваме две победи над Малта и допускаме равенство 3:3 с Гърция на „Васил Левски”, след като до 85-тата минута водим с 3:1.

В четвъртфиналната фаза Чехословакия се справя със СССР след 2:0 и 2:2, Югославия преодолява Уелс с 2:0 и 1:1, ФРГ следва югославския пример в двата мача с Испания, а Холандия рамазва Белгия с 5:0 и 2:1.

Същинската част на Европейското първенство по футбол през 1976 година започва със знаменита прогноза на чешкия треньор Вацлав Йежек. На летището в Белград той е заобиколен от напористите журналисти и разкъсван от въпроси: „Как се чувствате в клетка с три лъва? С колко ще паднете от холандците (бел. ред. – Чехословакия излиза на полуфинал срещу вицесветовния шампион)? Какво ще е крайното класиране на първенството?” Йежек с усмивка отговаря на последния въпрос: „Мисля, че шампион ще е Югославия, следвана от Холандия, ФРГ и Чехословакия. Но аз никога не съм бил силен в прогнозите и нищо чудно да стане точно обратното”. В крайна сметка наистина става „точно обратното”!

В първия полуфинал герой и антигерой е чешкият капитан Антон Ондруш. Под проливния дъжд в Загреб прословутият стил на двойните подавания „чешка уличка” надделява над тоталния холандски футбол. Ондруш открива резултата 19-тата минута с глава, но си вкарва автогол 77-та. Стига се до продължения, но там чехите са по-съобразителни – в 114-тата Зденек Нехода и в 118-тата Франтишек Весели, известен като „чешкия” Стенли Матюс, пращат чехите на финал.

В другия полуфинал световният шампион ФРГ прави пълен обрат, след като изостава с 0:2 до 30-тата минута. Югославяните хвърлят твърде много усилия, за да си осигурят този аванс, но през второто полувреме легендарният германски треньор Хелмут Шьон вкарва в игра централния нападател Дитер Мюлер и той бележи хеттрик, като два от головете му са в продълженията – в 115-тата и 119-тата минута.

В мача за третото място Холандия печели с 3:2 след продължения срещу Югославия. Решителният гол в 107-та минута е дело на Рууд Хелс, а Йохан Кройф пропуска мача, след като още при загубата на полуфинала холандският треньор Георг Кнобел обявява, че се оттегля и обвинява Кройф в егоизъм, довел до лошия отборен климат.

ФИНАЛЪТ: Чехословакия – ФРГ

И в този мач германците за малко да повторят сценария от полуфинала с Югославия. Чехословакия повежда с 2:0 до 25-тата минута – още в 8-та Ян Свехлик вкарва, след като Сеп Майер на два пъти спасява удари към своята врата. В 25-тата Карол Добиаш пронизва Майер с прецизен удар по земя извън наказателното поле. Три минути по-късно голмайсторът на първенството Дитер Мюлер е оставен сам пред Иво Виктор и го наказва, а минута преди края на редовното време Бернд Хьолценбайн изравнява с удар с глава след като изпреварва Виктор във въздуха.

В продълженията голове няма и се стига до дузпи – за пръв и единствен път на финал на Европейско първенство по футбол. Двата отбора се движат рамо до рамо до 4:3 за чехите, когато най-добрият изпълнител на дузпи в Бундеслигата Ули Хьонес праща топката високо над гредата. Чехите трябва да вкарат петата дузпа и са шампиони – зад топката застава Антонин Паненка. Чехът е изправен пред най-добрия вратар в света Сеп Майер и прави нещо нечувано – засилва се мощно напред, сякаш ще нанесе силен удар, но вместо това елегантно копва топката точно в центъра на вратата, а Майер е пратен безпомощен в левия ъгъл на вратата – титла за Чехословакия!

СТАТИСТИКА

Чехословакия – ФРГ 2:2 (5:3 при дузпи)

Голмайстори: Ян Свехлик (8), Карол Добиаш (25); Дитер Мюлер (28), Бернд Хьолценбайн (89)

Дузпи: 1:0 - Мариан Масни, 1:1 – Райнер Бонхоф, 2:1 – Зденек Нехода, 2:2 – Хайнц Флое, 3:2 – Антон Ондруш, 3:3 – Ханс Бонгарц, 4:3 – Ладислав Юркемик, 4:3 – Ули Хьонес пропуска, 5:3 – Антонин Паненка

Чехословакия: Иво Виктор; Карол Добиаш (109’Франтишек Весели), Йозеф Чапкович, Антон Ондруш (к), Ян Пиварник, Антонин Паненка, Йозеф Мьодер, Мариян Масни, Зденек Нехода, Коломан Гьох, Ян Свехлик (80’ Ладислав Юркемик)

Треньор: Вацлав Йежек

ФРГ: Сеп Майер; Берти Фогтс, Бернхард Диетц, Ханс-Георг Шварценбек, Франц Бекенбауер (к), Херберт Вимер (46’Хайнц Флое), Райнер Бонхоф, Ули Хьонес, Дитер Мюлер, Ерих Беер (80’ Ханс Бонгарц), Бернд Хьолценбайн

Треньор: Хелмут Шьон

Голмайстор на турнира: Дитер Мюлер – 4 гола

Играч на турнира

С изпълнението си при дузпите на финала Антонин Паненка грабва наградата. Изпълнението потриса до такава степен Сеп Майер, че той го обявява за нередовно. А самият Паненка обяснява пред журналистите за дузпата си следното: „От 100 вратари при дузпа 99 предварително избират ъгъл и скачат натам. Вкарал съм много такива дузпи, когато играех като момче по улиците на Прага”. След това изпълнение Паненка се сдобива с прозвището "Поет на футбола".

По-голямата част от кариерата си Паненка прекарва в Бохемианс (Прага). През 1981 година той отива в Рапид Виена и печели две титли на Австрия, а през 1985 година стига финал за Купата на носителите на купи с Рапид, но губи с 1:3 от Евертън. В момента Паненка е президент на чешкия футболен клуб Бохемианс 1905.

Следете пълна информация за Евро 2020 в Sportlive.bg. 

Следете специалната Фейсбук страница за Евро 2020

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички