Европейско първенство по футбол 1980: Германия е първият двукратен еврошампион


Европейско първенство по футбол 1980: Германия е първият двукратен еврошампион

11031 0

През 70-те години на миналия век безспорно националният отбор на ФРГ е водеща футболна сила не само на Стария континент, но и в света. Германците са в четворката на всеки голям шампионат – трети на Мондиал’1970, европейски шампион през 1972 година, световен шампион през 1974 година, вицеевропейски шампион през 1976 година. Само на Мондиал’1978 ФРГ претърпява по-сериозен неуспех и отпада във втората групова фаза на шампионата в Аржентина.

През 1980 година домакин на Европейското по футбол е Италия. За пръв път то се провежда в по-широк формат – на финалите се класират 8 отбора, един от които по право е домакинът. Това е и последното първенство, в което се играе мач за третото място. На самите финали отборите се делят в две групи по четири отбора, като победителите отиват директно на финал, а заелите вторите места играят за бронза.

В квалификационната фаза са сформирани 7 групи, 3 от които са от по 5 отбора, а останалите 4 – от по 4 отбора. В първа група, където е и България, категоричен победител става Англия. Британците допускат само 1 равенство в 8 мача, като специално срещу нас записват победи с 3:0 като гост и 2:0 като домакин. Във втората група победител е Белгия, а в трета първият отбор е Испания. В четвърта група начело е Холандия, а в пета група действащият европейски шампион Чехословакия изпреварва Франция, след като в директния сблъсък двата отбора вземат по една домакинска победа – 2:0 за чехите и 2:1 за французите. Равенството 2:2 на „Парк де Пренс” с Швеция още в първия мач от квалификациите обаче изяжда главата на „петлите”. Те го допускат след гол в 90-тата минута на Андерс Гьонхаген. В шеста група голямата изненада е Гърция – първо място пред Унгария, Финландия и СССР, които завършват с равни точки. В последната група победата е за ФРГ.

Следете пълна информация за Евро 2020 в Sportlive.bg. 

Следете специалната Фейсбук страница за Евро 2020

ФИНАЛИТЕ

Преди същинските финали избухва страхотен скандал в отбора на ФРГ. Тимът е на турне в Южна Америка преди същинското Евро 1980, а треньорът Юп Дервал пуска по-свободен режим и в Монтевидео звездите на отбора Карл-Хайнц Румениге, Ханзи Мюлер и Мафред Калц прекарват незабравима нощ по локалите. „Билд” обаче надушва сензацията и пуска пикантен репортаж, който докарва сериозни главоболия на германския отбор – съпругите на провинилите се футболисти искат тимът да бъде върнат незабавно. В крайна сметка нещата се разминават, а ФРГ печели групата си в Италия, като допуска 0:0 с изненадата Гърция, но чак в последния мач, когато всичко е ясно. Германците си отмъщават на Чехословакия заради загубата на финала през 1976 година, печелейки с 1:0, след гол с глава на Карл-Хайнц Румениге.

В другата група победител по голова разлика пред Италия става Белгия на Жан-Мари Пфаф, Ян Кулеманс и Ерик Герец. Мачът с Англия, който завършва 1:1, остава в аналите на футбола с намесата на полицията, след като английските фенове предизвикват побоища – само пет години по-късно идва и трагедията на „Хейзел”, когато десетки запалянковци на Ювентус загиват заради нападение на фенове на Ливърпул, което довежда до срутване на стена на белгийския стадион.

В мача за третото място Италия губи с 8:9 при дузпите от Чехословакия, след като редовното време завършва 1:1. Голът на Ладислав Юркемик в 54-тата минута е единственият, който Дино Дзоф допуска на първенството. Единственият пропуск от дузпите е на Фулвио Коловати – чак при дузпа номер 18.

ФИНАЛЪТ: ФРГ – Белгия

Голямата разлика между двата отбора е гигантът в нападението на германците Хорст Хрубеш. Той е неотразим във въздуха две минути преди края и след корнер, изпълнен от големия лидер на отбора през 80-те години Карл-Хайнц Румениге носи втората европейска титла на ФРГ. Преди да бие корнера, Румениге казва на стоящите наблизо фотографи – пригответе се, сега Хорст ще вкара гол. Хрубеш вкарва и първия гол в срещата – с удар с десния крак, още в 10-тата минута, а в 75-тата Рене Вандерейкен изравнява резултата след точно изпълнена дузпа.

СТАТИТСТИКА

ФРГ – Белгия 2:1

Голмайстори: Хорст Хрубеш (10, 88); Рене Вандерейкен (75’ дузпа)

ФРГ: Харалд Шумахер; Бернд Диетц (к), Ули Щилике, Карлхайнц Фьорстер, Манфред Калц, Ханс-Петер Бригел (55’Бернхард Кулман), Бернд Шустер, Ханзи Мюлер, Карл-Хайнц Румениге, Хорст Хрубеш, Клаус Алофс

Треньор: Юп Дервал

Белгия: Жан-Мари Пфаф; Ерик Герец, Валтер Меювс, Люк Майлкампс, Михал Ренкуин, Жулиен Коолс (к), Вилфред Ван Мьоер, Рене Вандерейкен, Раймонд Моменс, Франсоа Ван Дер Елст, Ян Кулеманс

Треньор: Ги Тис

Голмайстор на турнира: Клаус Алофс – 3 гола

Играч на турнира

Заради двата си гола във финалния мач наградата отива при Хорст Хрубеш. Хрубеш е типичен централен нападател – 192 сантиметра висок, тежък 90 килограма. До 25-тата си годишнина работи като зидар в родния Есен. Чак тогава става футболист – в местния Ротвайс Есен. Съотборниците му се шегуват, че десният му крак му върши работа само когато отива да пие бира и рядко го целуват в изблик на радост след като вкара гол – само ако е много важен.

През 1977 година Хрубеш минава в Хамбургер и за две години си извоюва място в националния отбор. Точно в Хамбургер той оформя знаменит дует с дясното крило Манфред Калц – Манфред центрира, Хорст вкарва, най-често с глава. Всъщност финалът срещу Белгия е едва петият мач за Хрубеш на ниво национален отбор – той влиза в състава и защото Клаус Фишер чупи крак преди първенството в Италия. Хрубеш има и още един голям успех в кариерата си – носител на КЕШ с Хамбургер през 1983 година, когато германците побеждават на финала звездния тим на Ювентус. С Хамбургер Хрубеш печели три титли в Бундеслигата.

Следете пълна информация за Евро 2020 в Sportlive.bg. 

Следете специалната Фейсбук страница за Евро 2020

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички