Руснаците го разкриха: Фелпс е велик, защото много пие


Руснаците го разкриха: Фелпс е велик, защото много пие
Снимка: Gettyimages.com

19592 0

Майкъл Фелпс един от най-титулованите спортисти в историята. На 31 години той завоюва 21 олимпийски златни медали. Общо отличията му са 25. На игрите в Рио Фелпс вече спечели три златни медала и явно няма намерение да се спира до тук.

Тази резултатност не може да не предизвика съответната реакция, която не винаги е еднозначна. Някои обожават Фелпс и го считат за свой кумир, а на други им е трудно да повярват, че тези резултати са постигнати по честен начин.

За 12-те години през които Фелпс не слиза от заглавията в медиите светът измисли какви ли не обяснения за това как успява да постигне резултатите си. Ето най-популярните от тях, събрани от aif.ru.

Хиперактивност

Носят се слухове, че като дете Фелпс е бил хиперактивен – диагноза, доста популярна в САЩ. Веднъж дори изчезнал от дома си и родителите му, с помощта на полицията, го открили на границата на щата. За да се справят с това родителите на Майкъл го записали на плуване, а хиперактивността му допринася за невероятните му резултати.

Аномално дълги ръце

Много спортни анализатори отбелязват необикновената структура на тялото на Фелпс. Размахът на ръцете му достига 2 м и 1 см. Това е доста голям показател за човек с ръст 1,93м. Една от версиите е, че ръцете му са като весла и благодарение на тях постига резултатите си.

Големи стъпала

Друга физиологична особеност на Фелпс са необичайно големите му стъпала. Говори се, че носи 50 размер обувки, но има предположения и за 47-ми номер. Във всеки случай и двата варианта са доста големи. Някои дори стигат по-далеч в предположенията си, а именно, че Фелпс има ципи между пръстите на краката.

Голямо сърце

Друга шантава теория гласи, че сърцето на Майкъл Фелпс не функционира така, както при повечето хора. За една минута то може да изпомпва до 30 л кръв на минута, докато при обикновените хора това количество е от 7 до 9 л. Това осигурява огромен приток на кислород в мускулите, които работят по-добре по този начин.

Много пие

В басейна Фелпс се чувства като риба във вода. Мнозина свързват това, че плувецът пие огромно количество вода. Това би му позволило да забърза метаболизма му и да подобри процеса на обмяна на веществата. Някои вярват в легендата, че тялото на Фелпс се състои от 90% вода, а не от 80%, както е при обикновените хора.

Много яде

Съществува начин на хранене, наречен „метод на Фелпс“. На ден той употребява не по-малко от 12 хил. калории, като средното ниво на прием при обикновен човек е около 2 хил. калории. Такава диета му позволява да изразходва огромно количество енергия. Фелпс прекарва в басейна 10 часа на ден.

Вендузи

По време на състезанията следите от вендузите ясно личаха по тялото на Фелпс. Методът, идващ от Древен Китай, набира все повече популярност на Запад. С помощта на вендузите се стимулира активността на организма при възстановяването на мускулите.

Коктейлът DeltaG

Според някои източници в САЩ е създаден коктейлът DeltaG, с помощта на който спортистите не могат да бъдат уличени в употреба на допинг. Той е бил разработен за военните, но намира приложение и при спортистите. Основната му съставка са кетони, които се синтезират от човешкия организъм, затова е невъзможно за бъдат открити следи. Коктейлът позволява на организма да намира нови източници на енергия.

Стимулиране на мозъка

Друга теория гласи, че САЩ помагат за по-високите резултати на някои от спортистите си с помощта на електростимулация на главния мозък. Технологията, която не е забранена от WADA (Световната антидопингова агенция), се състои в неинвазивно въздействия с електрически ток със сила от 1,5 до 2 милиампера върху главния мозък. Процедурата възбужда група неврони и формира нервни пътища, свързани с различни видове физическа или умствена активност. Стимулирането става с помощта на устройството Halo Sport, което спортистите слагат по време на тренировка. То има електроди, които се прикрепят към горната част на главата. Според учените това повишава ефективността на тренировките и изграждането на необходимите навици. Като резултатите се запазват в продължение на седмици и дори месеци.

Материалът е преведен от руския сайт Aif. Aвтор: Евгения Гигова, Actualno.com

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички