"Българите в Токио": Станимира Петрова е много по-подготвена от Игрите в Рио де Жанейро


"Българите в Токио": Станимира Петрова е много по-подготвена от Игрите в Рио де Жанейро
Снимка: Станимира Петрова

1975 0

Олимпийските игри в Токио 2020 чукат на вратата, макар и с едногодишно закъснение. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. XXXII летни олимпийски игри все пак ще се състоят - от 23 юли до 8 август. България ще бъде представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио":

СТАНИМИРА ПЕТРОВА - БОКС (до 57кг)

България ще бъде представена от трима боксьори на Игрите в Токио - Даниел Асенов (52 кг), Стойка Кръстева (51 кг) и Станимира Петрова (57 кг). Те ще бъдат съпровождани в Токио от треньорите Жоел Арате, легендарния Петър Лесов и Борислав Георгиев.

Станимира Петрова е родена на 16 декември 1990-та година в град Асеновград. Започва да тренира като 8-годишна и първоначално се състезава като таекуондистка. През 2012-та година започва да следва Висше образование в НСА, а като допълнителен избираем предмет записва бокс.

През 2014-та година на Световното първенство в Джеджу печели златен медал, а две години по-късно се качва на най-високото място на почетната стълбичка и на Европейското първенство в София. Неин треньор е успешният бивш боксьор Александър Христов.

Това ще бъде второ участие на Олимпийски игри за Петрова, след това през 2016-та година в Рио де Жанейро. Тогава родната боксьорка отстъпи на 1/8-финалите, но в по-ниската категория до 51кг. Сега почетната гражданка на Асеновград се цели в златото от Токио 2020 в по-удобната за нея категория - до 57кг!

а мен това е втора олимпиада след Рио, където не успях, но надявам се, че този път ще се кача на стълбичката. Затова тренирам. Тази категория е по-подходяща за мен, за разлика от Рио и вярвам, че нещата ще се получат”, каза Станимира, която боксира в категория до 51 килограма през 2016-а и отпадна на 1/8-финалите.

Боксовият турнир в Токио ще започне още на първия ден след Откриването - 24 юли. Първа от националите ни на ринга ще излезе Станимира Петрова. Ден по-късно е предвидено да започне участието на Стойка Кръстева, а на 26 юли в японската столица излиза Даниел Асенов. Мачовете започват от 1/32-финална фаза!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички