Сестри Стоеви: Европейските шампионки, които изтеглиха късата клечка за Олимпийските игри 2020


Сестри Стоеви: Европейските шампионки, които изтеглиха късата клечка за Олимпийските игри 2020
Снимка: Getty Images

2322 0

Олимпийските игри в Токио 2020 чукат на вратата, макар и с едногодишно закъснение. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. XXXII летни олимпийски игри все пак ще се състоят - от 23 юли до 8 август. България ще бъде представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

ГАБРИЕЛА И СТЕФАНИ СТОЕВИ - БАДМИНТОН

В последните години световният бадминтон говори за две българки, които не спират да покоряват върховете в спорта. Габриела и Стефани Стоеви накараха света да гледа на България като една успешна спортна нация. Сестрите успяха да се наложат като фактор в спорт, който е доминиран от азиатски страни като Япония, Южна Корея, Китай. 

Азиатската доминация се дължи и на това, че спортът се е зародил именно там, още преди две хилядолетия. Габриела и Стефани Стоеви обаче пренаписват историята на българския бадминтон едва в последните години, когато започват да трупат победи на голямата сцена.

Историята на Габриела и Стефани

Родени в Хасково, бадминтонистките първо опитват да пробият на сингъл, но бързо разбират, че не могат една без друга. Габриела, която е с година по-възрастна от Стефани, се отдръпва от индивидуалния бадминтон, за да се фокусира върху тандема със сестра си. След много усърдни тренировки резултатите не закъсняват...

През 2019-а сестри Стоеви стъпват на европейския връх, като се утвърждават като непобедими на Стария континент. Само преди два месеца Габриела и Стефани отново станаха европейски шампионки, което им дава нужната увереност преди Игрите в Токио.

Големият "тест" за сестрите обаче ще дойде срещу азиатските опонентки, които са на съвсем друга класа от европейското ниво. Това е втора олимпиада за сестрите, които преди 5 години в Рио де Женейро завършиха трети в групата си и не стигнаха до финалите.

Пътят до Токио

Едва през месец май сестри Стоеви разбраха със сигурност дали ще участват на Олимпийските игри. Разпределянето на квотите става по ранглиста, където българките заемат 12-о място в подреждането. Тъй като регламентът позволява участие на само една двойка от всяка страна, сестрите се изкачиха до 8-о място, което им осигури билет за Токио.

Шансовете на сестри Стоеви на Игрите

За Игрите в Токио сестри Стоеви изтеглиха късата клечка и им се падна тежък жребий. Сестрите са в една група с представителки на Индонезия, Китай и Република Корея, които са в първата осмица на световната ранглиста. Само два отбора излизат от групата и се класират за 1/4-финалите. 

Задачата пред Габриела и Стефани изглежда много трудна, но не и невъзможна. Ако успеят да излязат от групата си в подобна конкуренция, сестрите имат реални шансове дори и за медал. Самите те признаха преди началото на Игрите, че мечтаят за медал, въпреки трудния жребий.

Габриела и Стефани Стоеви първи ще стартират участието си от всички български спортисти в Токио. Техният първи мач на Олимпийските игри е в събота (24 юли), като подробности може да прочетете в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички