Чехия


Чехия
Снимка: Sportlive.bg

1319 0

Способни ли са чехите да объркат сметките на Евро 2016?

Чехия спечели своята група А с две точки разлика от „шампиона на хората” Исландия. Чехите, водени от Павел Върба, спечелиха 6 от двубоите си, но вратарят Петър Чех не успя да запази суха мрежата си през 10-те мача в квалификацията. Въпреки това, именно стражът остава ключова фигура в тима. За последните 10 години в Чехия именно той е получил наградата цели осем пъти, а чешката отбрана може да се чувства много по-сигурна с такъв вратар. Точно той може да докаже максимата, че добрият вратар е половин отбор.

Наставникът Павел Върба бе назначен в края на 2013г., когато Чешката федерация срещна клауза за освобождаването му от Виктория Пилзен. Там треньорът спечели две титли и 4 последователни награди за треньор на годината. Чехът направи истински фурор, след като класира отбора в групите на Шампионска лига.

Групата, в която обаче попаднаха далеч не е лесна. Момчетата на Върба са заедно настоящия носител на европейската титла Испания, с амбициозния състав на Хърватия, както и с Турция в група D. Освен, както вече споменахме за Чех в състава, друг играч Ладислав Крейчи също може да помогне много в защита. Феновете на Челси може и да си спомнят за него, когато с екипа на Спарта Прага създаде доста проблеми на Аспиликуета.

Като най-голям успех за Чехия на Европейско се счита спечелването на титлата през 1976, преди да се разпадне Чехословакия. На финал, чрез дузпи тимът побеждава Западна Германия. През 1996 година немците имаха своя шанс за отмъщение и се възползваха, на „Уембли” настоящият световен шампион победи със златен гол на Оливер Бирхоф. През 2004 стигнаха до полуфинал, но там тимът бе отстранен от домакина Гърция в продълженията. Така, Чешката република е единствената отстранена по двата възможни начина, докато ФИФА умуваше койот тях е по-добрият.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички