Европейско първенство по футбол 2000: Магията на правилото "златен гол"


Европейско първенство по футбол 2000: Магията на правилото "златен гол"
Снимка: Guliver/GettyImages

13779 0

Каква драма... какъв обрат... какви смени... цял свят е в краката на Роже Льомер...

Малко прибързваме за финала, но просто Европейското първенство по футбол през 2000 година ще остане в историята и съзнанието на феновете като едно от най-драматичните, изпълнено с изненади и великолепни моменти. Да, такива турнири предвещават сериозно количество от споменатите футболни емоции, но този... този беше нещо много, много специално - от отпадането на Англия И Германия още в груповата фаза, до последния "златен гол" на турнир от подобен ранг. Но всяко нещо по рода си...

Домакинът

Извинете, по-скоро домакините. Последният европейски футболен форум за миналия век и миналото хилядолетие се оказа първото в историята с двама домакини в лицето на Белгия и Холандия. Особено специално Евро 2000 се оказа за "червените дяволи", които изиграха първия си двубой в турнира на "Кинг Бодуен Стейдиъм"... познат на хората още като "Хейзъл Стейдиъм" - стадионът на смъртта, който отне животите на 39 души по време на финала Ювентус - Ливърпул за европейската клубна купа. "Трагедията Хейзъл" остава една от най-черните в историята на футбола, която доведе до изваждането на английските клубове от европейските клубни турнири за период от 5 години, докато Ливърпул получи допълнително 2 години наказание за неучастие. В крайна сметка, на 10-и юни 2000 година, повече от 15 години по-късно "Хейзъл" отново прие двубой от европейско равнище, макар и под друго име.

Груповата фаза

Спомените за груповата фаза от който и да е турнир бледнеят за феновете, но през 2000 година европейските финали донесоха две огромни сензации - фаворитите Англия и Германия отпаднаха още в груповата фаза. И двата отбора попаднаха в група "А", където бяха с отборите на Португалия и Румъния.

Особено "тъжна" бе съдбата на "трите лъва". В първия си двубой те поведоха с 2:0 на Португалия, но загубиха след пълен обрат от "селесао", воден от Луиш Фиго и Руй Коща. Последва победа над Германия (1:0) и двубой срещу Румъния, в който Англия имаше нужда от точка, за да се класира напред. Шиърър, Оуен и компания поведоха с 2:1, бяха изравнени до 2:2, а в 89' дузпа прати Румъния на четвъртфинал след точен изстрел на Ганеа. Португалия пък спечели и трите си двубоя и мечтаеше за титлата само няколко години, след като същото поколение донесе титла на своята страна, но при младежите.

Иначе единствената друга изненада беше отпадането на Белгия - една победа и две загуби и "червените дяволи" отпаднаха на домашния си турнир.

Четвъртфинали

Топ 8 беше фазата, в която за последен път футболните запалянковци гледаха Югославия на подобен форум. Преди окончателното разпадане на Блока, водените от своя лидер Синиша Михайлович "плави" имаха всички предпоставки да направят нещо значимо. Проблемът пред отбора? Домакинът Холандия. "Лалетата" опустошиха своя съперник на четвъртфиналите с 6:1 и продължиха уверено напред, подпечатвайки своя статут на фаворит в турнира - 4 мача, 4 убедителни победи. 

Четвъртфиналите бяха и последната фаза за Испания - страната, която "произведе" домашен финал в Шампионска лига, след като Реал Мадрид и Валенсия решиха спора за клубната купа. Националният отбор обаче беше спрян от Франция, която с голове на Зидан и Юри Джоркаеф се добраха до успех с 2:1.

Изненади в останалите мачове нямаше - набиращата скорост Португалия удари с 2:0 Турция, а Италия, която тихомълком стигна до елиминациите, удари с 2:0 Румъния. Така от всички полуфиналисти единственият, който беше със загубен мач до момента, се оказа... Франция.

Полуфинали

"Петлите" се паднаха на полуфинал с Португалия - сблъсък между световния шампион и селекцията на Умберто Коельо, която именно през 2000 година влизаше в своя пик. И "селесао" поведе в 19' с гол на любимеца на нацията Нуно Гомеш. Иберийците можеха да водят и допълнително в резултата, но така и не успяха да отбележат. През втората част изгря звездата на Тиери Анри, който изравни резултата и върна Франция в мача - продължения и възможност за "златен" гол. Е, на такъв станаха свидетели милиони по света, след като в 117' Зинедин Зидан не трепна при изпълнение на дузпа, пращайки Франция на финал. Никой обаче не подозираше, че това няма да е най-голямата драма в турнира.

Италия и Холандия изиграха страхотен двубой помежду си, завършил при резултат... 0:0. Мачът обаче беше единствен по рода си, защото Джанлука Дзамброта получи червен картон още в 34', а Холандия можеше да бие с разлика, ако не бяха намесите на... Франческо Толдо. Точно така - Джиджи Буфон го нямаше на вратата заради контузия, извадила го от шампионата. Толдо обаче собственоръчно прати своите на финал, след като спаси дузина положения в редовното време и продълженията, а при дузпите... вижте сами:

По време на двубоя Толдо спаси няколко нереални положения, а освен това хвана дузпа на Клуиверт по време на двубоя. Франк де Буур също би дузпа в редовното време, но тя срещна гредата. Просто този мач беше отреден от съдбата за Италия... а Толдо беше изпълнителят на волята на Фортуна.

ФИНАЛЪТ

След нулево равенство до почивката Италия избухна с гол на Марко Делвекио - 0:1 за "скуадра адзура". Дино Дзоф окопа своите в защита и "петлите" не знаеха как да реагират. Роже Льомер пусна Силван Вилтор и Давид Трезеге - недоказани с фланелката на Франция. Минутите изминаваха скорострелно за "петлите", а всеки точен удар беше вещо спасяван от Толдо - безспорният №1 в турнира. До ден-днешен обаче един от най-легендарните вратари и треньори - Дино Дзоф, със сигурност си задава един въпрос "Защо не вкарах още един защитник, а смених нападател за нападател"...

Минутата е 93', на скамейката на Италия са готови за купон на терена в чест на завоювания трофей. Миг по-късно надеждата угасна с първия удар, минал покрай Франческо Толдо, след като високият вратар направи сигурно и първата си грешка в турнира - не посегна към топката с крак, а тръгна да ляга и закъсня фатално. Автор на попадението - златната резерва Вилтор.

Този гол прати в нокаут Италия. Франция заигра на пълни обороти в продължението, а всичко за "скуадра адзура" приключи в 103'. Героят? Бъдещата легенда на френския футбол и Ювентус - Давид Трезеге...

Каква нощ в Ротердам. Каква паметна нощ за футболната история. Един от най-великите обрати, осъществявани няколко. И безспорно най-златния от златните голове, които вече не съществуват в съвременната игра. В крайна сметка "петлите" затвърдиха своята доминация на футболния терен, като дори Толдо не успя да спре Зидан и компания по пътя към европейския трон.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички