И без победа може да си 1/2-финалист на Евро 2016! (ВИДЕО)


И без победа може да си 1/2-финалист на Евро 2016! (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4754 0

За четвърти път в последните пет европейски първенства Португалия е на полуфинал в Шампионата на Стария континент, макар и без победа в редовното време. "Селесао" елиминира Полша в първия дуел от четвъртфиналите след изпълнение на дузпи, след като 120 минути игра не стигнаха на двата тима да определят победител и резултатът бе равен - 1:1.

Роберт Левандовски още във втората минута откри резултата в полза на "дружина полска" и най-накрая откри головата си сметка на Евро 2016. Нападателят на Байерн се превърна в най-бързия голмайстор на турнира и вторият по този показател в исторически план.

В 34-ата минута обаче Ренато Санчес - новото попълнение на Байерн - успя да възстанови равенството, превръщайки се в най-младия голмайстор на Евро 2016. През второто полувреме Португалия бе по-настъпателна, но Кристиано Роналдо изпусна двете най-чисти положения и не можа да изравни головия рекорд на Мишел Платини на европейски първенства.

В продълженията "мореплавателите" имаха предимство, но Роналдо също не материализира най-изгодната ситуация и изходът трябваше да бъде решен при рулетката на дузпите.

Там единственият грешник се оказа Якуб Блашчиковски - единственият поляк в историята с голове на две европейски първенства - който не можа да преодолее Руй Патрисио и обрече тима си на поражение.

Полша напуска Евро 2016 като непобеден, а Португалия е на полуфинал без победа в редовното време. Съперникът на Роналдо компания ще бъде победителят от двойката Уелс - Белгия.


All Penalties (3 - 5 ) Poland 1-1 Portugal 30... by photography-hd

Още във втората минута Левандовски най-накрая избухна на Евро 2016 и заби първия си гол в надпреварата, давайки доста ранен аванс на "дружина полска".

Дълъг пас от десния към левия фланг прехвърли невнимателния Седрик, който позволи на топката да стигне в кратата на Гросицки. Полякът напредна и центрира към точката за дузпа, където Левандовски с едно докосване засече кълбото в мрежата за 1:0 с 35-ия си гол с националната фланелка.

Левандовски прекрати суша от 7 мача без попадение с националната фланелка, а и голът му бе най-бързият на Евро 2016!

ЛЕВАНДОВСКИ С ВТОРИЯ ПО БЪРЗИНА ГОЛ В ИСТОРИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПЪРВЕНСТВА

Въпреки че очевидно мачът се развиваше повече по вкуса на "дружината" в първия половин час, португалците не успяваха с нищо да допринесат за шоуто на терена.

Нито една португалска атака не представляваше някаква заплаха за Лукаш Фабиански, а независимо от факта, че Полша не създаде още голови положения, действията на тима бяха много по-организирани и по-опасни в предни позиции.

Португалия изравни в 34-ата минута също с първата си сносна атака, която не доведе до чисто положение, но пък бе завършена майсторски от новия играч на Байерн Ренато Санчес.

Той получи топката отдясно пред пеналтерията и стреля безпощадно за 1:1, като кълбото рикошира по пътя си към мрежата и стана неспасяемо за Фабиански - равенство на "Велодром"!

Това се оказа и последното важно положение за първата част, след която статистиката изглеждаше по следния начин:

Португалия бе по-агресивният отбор след почивката и по-често атакуваше противника, а феновете на Полша започваха да си припомнят как се разви края на двубоя с Швейцария, в чийто край техните любимци изцяло пазеха резултата.

До 65-ата минута Роналдо и Седрик бяха много близо до това да осъществят пълен обрат в резултата, но не сполучиха в стремежа си да намерят очертанията.

Полша стигна до първото си положение в 68-ата минута, когато Милик стреля опасно, но Патрисио си свърши работата. С наближаването на последния съдийски сигнал качеството на играта не се повишаваше, но статичните положения ставаха потенциално все по-опасни - след центриране от корнер в 78-ата минута Фонтеш стреля силно с глава, но право в ръцете на Фабиански.

Най-големият пропуск след почивката бе дело на Роналдо, който бе изведен очи в очи с вратаря след великолепен извеждащ пас на Жоао Моутиньо, но не нацели топката и с анемичен изстрел я прати в ръцете на стража.

Полша и Португалия са първите след Франция и Италия през 2000 година, които стигат за втори път до продължения в елиминационен мач на европейско първенство - преди 16 години обаче "петлите" и "адзурите" играха финал...

В първото продължение Португалия продължи да доминира и да създава интересните неща на терена, като Роналдо изпусна изгодно положение в самото начало, а в края на първия четвърт час Нани стреля право в ръцете на Фабиански.

Най-интересното положение в продълженията се оказа нахлуването на безрасъден фен на Роналдо, който спря атака на Португалия, за да опита да стигне до любимеца си, но охраната се погрижи той да бъде повален и изнесен от терена.

В крайна сметка и двата тима не предприеха рискове, като "се съгласиха" да решат спора след изпълнение на дузпи.

Как изпълниха дузпите португалците:

Как изпълниха дузпите поляците:

Състав на Полша:

Фабиански, Паздан, Йеджечик, Мачински, Милик, Левандовски, Криховяк, Гросицки, Глик, Блашчиковски, Пишчек

Състав на Португалия:

Патрисио, Пепе, Фонте, Роналдо, Марио, Уилиам Карвальо, Ренато, Нани, Елисеу, Седрик, Адриен Силва

Всичко най-интересно за Евро 2016 четете в Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички